Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Tredjeplatsen på Tjejvasan kändes som en seger för Julia Svan efter alla motgångar med sjukdomsproblem. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.
Tredjeplatsen på Tjejvasan kändes som en seger för Julia Svan efter alla motgångar med sjukdomsproblem. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Julias tredjeplats - som en seger

Julia Svan, 23, har många tunga säsonger med olika sjukdomsproblem, blad annat Twar, bakom sig. Förra året var det lungorna som krånglade.
Julia har legat efter med träningen så dagens tredjeplats på Tjejvasan var en överraskning.
– Jag trodde inte jag skulle klara det här idag, berättade hon på presskonferensen efter loppet.

Det var redan på hösten 2011 som Julia drabbades av twar och sedan har det varit återkommande sjukdomsproblemen för henne.

I fjol hade hon problem med lungorna och det har varit en lång väg för att komma tillbaka i normal träning.

På traditionella lopp har Julia haft svårt att hävda sig på sin väg tillbaka. Några bra långloppsresultat har det blivit men dagens tredjeplats var något annat.

Att det skulle räcka hela vägen till pallen trodde dock inte Julia under tävlingen.

julia_trea.jpg
Så här nära var Julia bakom Johansson Norgren och Smutna. Strax bakom som fyra och femma ser vi Elin Mohlin och Emma Wikén. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

– Efter halva loppet tappade jag klungan ett par gånger. Jag orkade inte hänga med, det gick för fort. Jag tänkte flera gånger att jag får nog satsa på topp tio idag, berättade Vansbrotjejen.

– Det var i uppförsbackarna jag inte hade styrkan och tekniken. Men när vi närmades oss Hemus och det blev lite flackare passade det mig bättre och jag fick nya krafter.

Så mycket krafter så att hon var den enda som kunde utmana vinterns giganter i Ski Classics, Britta Johansson Norgren och Katerina Smutna.

På presskonferensen fick Julia fråga av speakern Roberto Vacchi om hon kunde gjort något annorlunda på upploppet.

Så här svarade hon:
– Jag tror inte det. Jag tycker jag hade ganska bra taktik att ligga bakom och ta ett eget spår precis innan mål eftersom upploppet är så långt. Men när jag bytte till eget spår kände jag att det inte fanns mycket kraft kvar i armarna…

– …men att jag klarade tredjeplatsen kändes som jag hade vunnit.

smutna_britta_julia.jpg
Julia i fint sällskap med långloppsessen Katerina Smutna och Britta Johansson Norgren. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Siste nyheter

Oskar Kardin vann Grönklitt Hill Race sex sekunder före Calle Halfvarsson. FOTO: Marcus Laggar.

Kardin tätt före Halfvarsson - Britta klar vinnare

Grönklitt Hill Race, som avgjordes i regnrusk på lördagsmorgonen, såg Oskar Kardin och Britta Johansson Norgren som segrare. I herrklassen var ett åtta åkare med till avgörandet upp till Toppstugan i...
petter_podcast

Podcast med Vasaloppsvinnaren Petter Eliassen

I senaste avsnittet av Visma Ski Classics poddcast, Livigno2Levi, intervjuas Vasaloppsvinnaren Petter Eliassen. Podden finns på Spotify och där du hittar poddar. I intervjun berättar Petter bland ann...