www.langd.se

Oskar Svärd och Optima Ski genomför Vasaloppsläger i Ulricehamn. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.
Oskar Svärd och Optima Ski genomför Vasaloppsläger i Ulricehamn. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Vasaloppsläger i Ulricehamn med Oskar Svärd

Till helgen blir det som bekant världscuptävlingar i Ulricehamn.
En och en halv vecka senare utnyttjar Oskar Svärd och Optima Ski världscupsnön och kör Vasaloppsläger i Ulricehamn.
– Det skall bli väldigt roligt att genomföra ett skidläger i södra Sverige, säger Oskar.

– 2-5 februari genomför vi träningsläger i Ulricehamn med fokus på teknik och utbildning. Vi har genom många års erfarenhet sett att förbättrad teknik är det ”enklaste” sättet att åka fortare, fortsätter Oskar.

När Oskar nu efter sin aktiva tid varit ute och tränat på olika platser i Sverige har han haft tid att studera många tränande motionärer i spåren.

– Jag konstaterar att många av dem har mycket tid att tjäna på ett långlopp om de lär sig åka med rätt teknik.

Boendet under lägret är på Hotell Lassalyckan som ligger precis vid skidspåret.

– Så det är bara att ta på sig skidorna utanför dörren och åka vilket innebär mer tid till träning, utbildning och samkväm, säger Oskar.
 
Förutom teknikpass: diagonalåkning, stakning med den moderna staktekniken så blir det föreläsningar och utbildning i vallning, träningslära, träningsupplägg, kost och mental träning.

– Vi filmar under lägret och går igenom med alla deltagare. Vi delar upp i grupper och nivåanpassar utbildningen vilket gör att alla kan vara med på detta läger oavsett tidigare erfarenheter av skidåkning, fastslår Svärd.
 
– Nytt för i år är att vi på våra läger har en grupp som endast kör stakning under lägret. Det är för de som tänkt staka långloppen i vinter.
 
Oskar Svärd, trefaldig Vasaloppsvinnare och en av tidernas bästa långloppsåkare är bara en av ledarna på lägret. Utöver Oskar är ytterligare två erfarna och välutbildade ledare med.

Det är Kari Eie som varit med i norska landslaget i skidskytte och tävlat i världscupen under många år. Kari har även 5-årig utbildning i idrott och hälsa och har jobbat på skid- och skidskyttegymnasiet/skiduniversitetet i norska Meråker.

Med är också Per-Öyvind Torvik från Meråker. Han har jobbat som tränare för flera olika landslag genom åren (bland annat de norska sprintkillarna och det slovenska laget).  Han har varit och är personlig tränare till flera av de bästa norska skidåkarna vi ser idag i världscupen. Per-Öyvind har en gedigen idrottsutbildning och jobbar även han på skiduniversitetet i Meråker.
 
För Oskars del blir det speciellt att genomföra ett läger i Ulricehamn då han gått på skidgymnasiet där och är uppvuxen i byn Tvärred endast 15 kilometer från Ulricehamn. Oskar har även tävlat för Ulricehamns IF och bland annat vunnit två Vasalopp i klubbens färger.
 
– För den som vill är det möjligt att avsluta lägret med att köra Ulricehamnsloppet som går på söndagen den 5 februari. En fint seedningslopp inför Vasaloppet! Dit anmäler man sig själv, avslutar Oskar.

Är man intresserad att delta på lägret så finns platser kvar. Anmälan görs via denna länk.

 

Siste nyheter

Strax efter starten i Eldris på Ungdomsvasan i D 13-14-klassen. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Solsken och snabba spår på Ungdomsvasan och Öppet spår

Tjejvasans deltagare i går fick en blöt upplevelse i spåret. Idag var det tvärt om under Ungdomsvasan och Öppet spår. Solsken och snabba, om än bitvis något isiga, spår bjöds det på.
Tvåan Hans Christer Holund, segraren Pål Golberg och trean Simen Hegstad Krüger efter tre mil jaktstart som avslutade Ski Tour 2020. FOTO: Bildbyrån/Vegard Wivestad Grött.

Pål Golberg och Therese Johaug tog hem Ski Tour 2020

Therese Johaug defilerade hem seger i Ski Tour 2020 under den avslutande jaktstarten. Ebba Andersson blev fyra. I herrklassen imponerade Pål Golberg när han tog segern före fem landsmän. Alexander Bo...
Kransmasen Daniel Duhlbo ger Britta Johansson Norgren segerkyssen efter hennes fjärde seger i Tjevasan. FOTO: Vasaloppet.

Krönika: Stark form och snabba skidor - då slår ingen Britta Johansson Norgren

Att kampen om segern i Tjejvasan skulle stå mellan Britta Johansson Norgren och Lina Korsgren var ingen överraskning. Duon är ju två av dominanterna i Visma Ski Classics och när Britta höjde farten re...