Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Gloria Trettel är VD för Marcialonga som genomförs för 44:e gången på söndag. Längd.se träffade henne i Seefeld för två veckor sedan. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.
Gloria Trettel är VD för Marcialonga som genomförs för 44:e gången på söndag. Längd.se träffade henne i Seefeld för två veckor sedan. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Gloria lovar att Marcialonga blir det alltid

På söndag är det dags för 44:e upplagan av Marcialonga.
Som flera gånger de senaste åren brottas man med bristen på natursnö - men Marcialonga blir det alltid.
I år går loppet på en kortad bana över 57 kilometer.
– Marcialonga kommer att finnas för alltid, säger Marcialongas VD Gloria Trettel till Längd.se.

Längd.se träffade Gloria Trettel i samband med Kaiser Maximilian Lauf i Seefeld häromveckan. Då var beslutet inte taget att det i år blir en förkortad bana.

– Vi har gjort enormt mycket snö. Men problemet är inte tillverkningen av snö. Det är förstås transporten av snön ut i banan, förklarar Gloria.

– Marcialonga kommer att finnas för alltid. Vi startar alltid att producera snö i november. Bara det är tillräckligt kallt så sprutar vi. Det är därför loppet blir fullt varje år. Deltagarna vet att vi kommer att genomföra det.

– Vi kan garantera genomförandet varje år, fastslår Gloria bestämt.

När vi träffade Gloria var det två veckor kvar till loppet. Då var man precis i färd med att bestämma sig för om man skulle kunna genomföra det längs hela banan eller om det skulle bli en förkortad version.

– Eftersom banan är från punkt till punkt så måste vi bestämma oss i tid för att kunna rigga organisationen längs banan och ge deltagarna en bra upplevelse.

De sista fem milen på banan var klara då men det var en del problem längs inledningen på loppet. Dagarna efter vi träffade Gloria bestämdes det att banan skulle bli 57 kilometer i år.

bana_marcia_2017.jpg
Här är bansträckningen för Marcialonga 2017.

– Vi måste bestämma oss ett par veckor före loppet. Sen vet man aldrig om det ramlar ner en meter snö. Men vi måste ordna ett bra lopp där alla deltagare blir nöjda och får bra service längs den bansträckning vi bestämmer oss för.

Marcialonga har under åren varit ett mycket populärt resmål för skidmotionärer från Sverige.

– När vi bytte till klassisk stil så fick vi många deltagare från Skandinavien. Det gillade det direkt. Det är inte bara loppet utan allting runt omkring. Eftersom det är en turist-dal så har vi många bra hotell och bra priser.

– Vi kommer alltid att arrangera loppet. Oavsett vad som händer med väder och annat. De senaste tre åren har vi haft dåligt med snö men vi utvecklar oss hela tiden kring hur vi kan producera snö och vi investerar i fler snökanoner.

marcia_efterstart.jpg
Så här kan det se ut strax efter start på Marcialonga. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

– Vi har också ett ansvar inför kommunen att vi ska preparera banan till jultid. Så vi preparerar inte banan bara för loppet som vi gjorde tidigare. Numera har vi ansvaret att ställa iordning banan till jul och sedan ha den öppen till slutet av mars. Det är Marcialonga som ansvarar för detta - att preparera banan dagligen hela vintern.

– Det här är viktigt inte bara för turister utan också för invånarna i trakten så att de ska kunna träna för loppet.

– Området är ju känt för många bra backar för utförsåkning men vi vill också fortsätta utvecklas mycket för längdåkning samt sommartid för vandring och löpning.

Första upplagan av Marcialonga genomfördes 1971. Några italienare som deltog i Vasaloppet några år tidigare blev så inspirerade att de ville skapa något liknande på hemmaplan. Så blev Marcialonga - ”den långa marschen” till.

Loppet har ställts in tre gånger; 1975, 1989 och 1990. Det har blivit elva svenska segrar genom åren. Redan i tredje upplagan 1973 vann Lars-Arne Bölling. Sven-Åke Lundbäck vann 1981, samma år som han vann Vasaloppet. Bengt Hassis vann 1984. Jerry Ahrlin har tre triumfer; 2007, 2009 och 2011. Oskar Svärd vann 2010. Jenny Hansson (numera Grip) vann 2008 och 2010. Susanne Nyström vann 2012. I fjol vann Britta Johansson Norgren.

Det som är karakteristiskt för Marcialonga och som lockar många till att åka loppet är att banan går rakt igenom byarna man passerar. Ena stunden har man ett bageri på höger sida och restaurang på vänster.

predazzo.jpg
Marcialonga-banan går gatorna genom byarna. Till exempel som här i Predazzo. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

– Alla byar, även Predazzo, vill att vi fortsätter att dra banan genom byarna på gatorna. Även om det skulle vara enklare för oss att lägga banan vid sidan om så kräver de att vi ska fortsätta. Det här är en del av det som gör Marcialonga så speciellt. Det gäller både de som deltar och de som är publik, säger Trettel.

Till sin hjälp har Marcialonga-organisationen en stor skara funktionärer.

– Det är ungefär 1400 funktionärer under tävlingsdagen. Det är vår styrka. Jag tror inte det är så många personer involverade i de andra långloppen, förutom Vasaloppet, säger Gloria.

– De ser fram emot loppet varje år och vill hjälpa till. De ser det som höjdpunkten på året.

Trettel gillar verkligen sitt jobb med ett av världens mest traditionsrika låglopp.

– När du går till jobbet och är glad varje dag så känns det inte ens som ett jobb. Så länge jag känner mig pigg kommer jag att fortsätta med detta, säger Gloria.

– Men det är klart att det skulle var lättare om vi hade en meter snö, fortsätter hon med ett snett leende.

För de flesta är Marcialonga synonymt med skidtävlingen. Men faktum är att Marcialonga även har ett löplopp och cykellopp på landsväg.

– Vi har löploppet i september och det är start i Moena och mål i Cavaleze längs i stort sett samma bana som skidloppet.

Cykelloppet har tidigare gått samma dag som Vätternrundan eller Trondheim-Oslo.

– Nu flyttar vi loppet till en vecka in i juni, veckan efter Giro de Italia har passerat i Moena och Canazei. Så man kan kombinera med att titta på Girot och cykla ett lopp själv.

Siste nyheter

Magdalena Olsson vann världscupsprinten i Vindeln. Här flankerad av tvåan Evine Westli Andersen, Norge och Linda Lindkvist. FOTO: Mårten Lång/Svenska orienteringsförbundet.

Magdalena Olsson världscupvinnare i Vindeln

Magdalena Olsson vann världscupsprinten och Elin Schagerström blev juniorvärldsmästarinna. Det var Sveriges fina facit när mästerskapstävlandet i skidorientering startade i Vindeln.