Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Det blir stakfria zoner på onsdagens SM-tävlingar i Söderhamn. Ett sent beslut om detta upprör många åkare. Bland andra Andreas Holmberg som stakade sig till en 13:e plats som snabbaste svensk på Marcialonga i söndags. FOTO: Johan Trygg/Längd.se
Det blir stakfria zoner på onsdagens SM-tävlingar i Söderhamn. Ett sent beslut om detta upprör många åkare. Bland andra Andreas Holmberg som stakade sig till en 13:e plats som snabbaste svensk på Marcialonga i söndags. FOTO: Johan Trygg/Längd.se

Beslut om stakfria zoner på SM - två dagar innan tävling

På ett jurymöte i går eftermiddag har det beslutats att det blir stakfria zoner på SM 10 och 15 kilometer klassiskt i morgon onsdag.
Ett sent beslut som upprör många.
– Att det tas ett sådant här beslut två dagar innan tävling kan man inte acceptera, säger Håkan Holmberg som är långloppsansvarig i IFK Mora SK.

Vid ett möte med elitklubbarna under Alliansloppet i augusti meddelades att teknikzoner (stakfria zoner) skulle testas i Piteå och vid juniorcup i Falun. Att detta sedan skulle utvärderas efter säsongen. Inga SM-tävlingar nämndes då

I tävlings-PM för SM som är publicerat klockan 21.46 på SM-arrangörens hemsida i söndags står följande:

Teknikzoner/stakfria zoner kan komma att tillämpas på de klassiska distanserna.
Om och var vid respektive tävling meddelas på lagledarmötet inför aktuell tävling.


Klockan 17.18 i går kväll måndag har ett protokoll från jurymöte där TD Per Lindberg, assisterande TD Lars-Erik Rosenkvist och tävlingsledaren Åke Ekblom deltog.

Beslutet från det mötet lyder som följer:

Beslutas
Att använda teknik-/ stakfria zoner på onsdagens båda tävlingar. Information om placering meddelas på tisdagens lagledarmöte.

När vi kollar med tävlingsledaren Åke Ekblom säger han följande:

– Eftersom vi fått ändra banan på grund av snöläget så måste vi inför zoner. Banan blir för lätt annars. Hade vi kunnat använda ordinarie bana hade vi inte tänkt ha teknikzoner.

Ni kommer att får mycket kritik för det här sena beslutat!
– Ja, det räknar vi med, säger Ekblom.

Håkan Holmberg som är ansvarig för Team IFK Mora, klubben långloppssatsning, är mycket kritisk till det sena beslutet.

– Våra långloppsåkare har länge haft SM i sin plan eftersom det passade bra i planeringen efter Marcialonga. Nu slog fötterna undan för oss. Jag förstår inte att man kan ta ett sådant här beslut så sent när åkare och vallare är på väg till SM.

Det var för övrigt Håkans son Andreas som stakade sig till en 13:e plats på Marcialonga i söndags som bäste svenske åkare.

Ett besked om detta i god tid hade Håkan accepterat även om han inte är en vän av stakfria zoner. Nu blir det ändrade förutsättning och lita på att det kommer att bli högljudda protester från många åkare och klibbar på kvällens lagledarmöte inför onsdagens tävlingar.

 

Siste nyheter

Oskar Kardin vann Grönklitt Hill Race sex sekunder före Calle Halfvarsson. FOTO: Marcus Laggar.

Kardin tätt före Halfvarsson - Britta klar vinnare

Grönklitt Hill Race, som avgjordes i regnrusk på lördagsmorgonen, såg Oskar Kardin och Britta Johansson Norgren som segrare. I herrklassen var ett åtta åkare med till avgörandet upp till Toppstugan i...
petter_podcast

Podcast med Vasaloppsvinnaren Petter Eliassen

I senaste avsnittet av Visma Ski Classics poddcast, Livigno2Levi, intervjuas Vasaloppsvinnaren Petter Eliassen. Podden finns på Spotify och där du hittar poddar. I intervjun berättar Petter bland ann...