Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Oskar Svensson förde Falun Borlänge SK till guld i SM-stafetten efter en strålande insats på slutsträckan. FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån.
Oskar Svensson förde Falun Borlänge SK till guld i SM-stafetten efter en strålande insats på slutsträckan. FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån.

Oskar Svensson spurtade hem guldet till Falun Borlänge

Herrarnas SM-stafett blev en fantastiskt underhållande tillställning med svängningar genom hela tävlingen.
Till slut handlade kampen om guldet om en fight mellan Oskar Svensson, Falun Borlänge och Jens Burman, Åsarna där Svensson tog hem spurten.
– Jag kände mig säker när det skulle avgöras i spurten, sa Oskar till SVT.

Slutsträckan blev verkligen en rafflande historia där IFK Mora gick ut i ledningen med Andreas Holmberg på slutsträckan. Holmberg valde, precis som på individuella 15 kilometersloppet, att åka utan fästvalla.

Det innebar att han fick göra som i det loppet. Att bara gå med armarna i de stakningsfria zonerna och simulera diagonalåkning.

Holmberg öppnade mycket starkt och till en början tog inte de jagande lagen in. Till slut fick dock Holmberg det tufft att hålla tempot.

Jens Burman tog över ledningen men där bakom kom en vilt jagande Oskar Svensson. När Svensson nått ikapp Burman så försökte Åsarna-åkaren komma loss med några rejäla ryck men Svensson bet sig fast.

När Oskar klarade att gå med över sista krönet innan stadion var saken mer eller mindre klar. Över upploppet var sprint-Oskar som väntat vassast.

– Det var en ren chansning att gå ut med så högt tempo i början. Men vi siktade på guldet idag. Det hade vi bestämt innan så det var inget att välja på, sa Oskar.

Han fick dock bita i rejält när Burman gjorde sina ryck.

– Jag kunde hänga med men han gjorde några riktiga ryck på slutet. Det var på gränsen hela tiden. Jag var egentligen helt slut när jag kom ikapp, berättade Oskar.

– Vi kan ju varandras styrkor. Vi har ju tävlat hela livet mot varandra, fortsatte Oskar.

– Jag kände mig säker när det skulle avgöras i spurten.

– Jag gick för guldet med det höll inte hela vägen, sa Burman till SVT.

– Jag såg Oskar plocka mycket på sista varvet. Jag vet ju att han är en han stark spurtare. Jag försökte rycka men gick inte, fortsatte Jens.

Där bakom åkte Daniel Richardsson som en spjut för Hudiksvall och var nära att nå bronsplatsen men Stockviks Anders Jonsson kunde precis hålla Richardsson bakom sig och greja bronset.

jonsson_brons_stockvik.jpg
Anders Jonsson höll precis Daniel Richardsson bakom sig och grejade bronset till Stockvik. FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån.

Andreas Holmberg fick se sig passerad av Richardsson på slutet och förde in IFK Mora som femma. Sexa blev Östersunds SK med Oskar Kardin på slutsträckan.

Både Holmberg och Kardin stakade loppet. Precis som Holmberg så öppnade Kardin mycket starkt på slutsträckan och plockade först in några sekunder på Richardsson innan han fick släppa på slutet.

Det hade givetvis varit intressant att se hur tävlingen hade slutat om det inte funnits stakfria zoner. Både Holmberg och Kardin hade då kunnat åka fortare. Hur långt det hade räckt kan man bara spekulera om. Det hade i alla fall inte blivit riktigt samma slutresultat.

burman_passerar_honken.jpg
Här passerar Jens Burman en stakande Andreas Holmberg på slutsträckan. Trea i bild Anders Jonsson. FOTO: Från SVT:s sändning.

Kardin hade trots allt tredje tid på slutsträckan efter Richardsson och Oskar Svensson.

På första sträckan visade Teodor Peterson mycket bra takter två dagar efter sprint-guldet när han växlade först 16 sekunder före Piteå Elit med Viktor Brännmark.

På andra sträckan var det Martin Johansson, IFK Mora och Anders Svanebo, Stockvik som var starkast och drog ifrån. Martin kunde gå ifrån med några sekunder efter riktig hårdkörning och grillning av Svanebo i motluten på slutet.

Resultat finns här

 

Siste nyheter

Oskar Kardin vann Grönklitt Hill Race sex sekunder före Calle Halfvarsson. FOTO: Marcus Laggar.

Kardin tätt före Halfvarsson - Britta klar vinnare

Grönklitt Hill Race, som avgjordes i regnrusk på lördagsmorgonen, såg Oskar Kardin och Britta Johansson Norgren som segrare. I herrklassen var ett åtta åkare med till avgörandet upp till Toppstugan i...
petter_podcast

Podcast med Vasaloppsvinnaren Petter Eliassen

I senaste avsnittet av Visma Ski Classics poddcast, Livigno2Levi, intervjuas Vasaloppsvinnaren Petter Eliassen. Podden finns på Spotify och där du hittar poddar. I intervjun berättar Petter bland ann...