Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Stort gäng från Träna för Vasan på läger i Orsa Grönklitt. I vinter har Stockholmsbaserade Träna för Vasan tränat hela 250 deltagare som gjort stora framsteg i skidspåren. FOTO: Träna för Vasan.
Stort gäng från Träna för Vasan på läger i Orsa Grönklitt. I vinter har Stockholmsbaserade Träna för Vasan tränat hela 250 deltagare som gjort stora framsteg i skidspåren. FOTO: Träna för Vasan.

Stort intresse för Träna för Vasans verksamhet

Träningsgrupper som har Vasaloppet eller andra långlopp som mål har blivit allt vanligare på senare år.
Stockholmsbaserade Träna för Vasan är en av dessa träningsgrupper, där verksamheten växer år för år.
– Vi har tränat 250 deltagare, allt ifrån nybörjare till hårt satsande led-1-åkare. Det har varit kompisgäng, enskilda privatpersoner och företag som har tränat med oss i syfte om att få bättre fysik, hälsa och skidteknik, berättar Johan Myhr.

– Det bästa som finns är att träffa taggade deltagare och se hur de utvecklas fysiskt och teknisk, fortsätter Myhr.

På vinterns Vasaloppsvecka var det många av Träna för Vasans-deltagare som gjorde sina bästa lopp någonsin.

– Om vi summerar vinterns Vasaloppsvecka så kan vi glädjande konstatera många personbästa resultat för våra deltagare. Det var förstagångsåkare som gjorde grymma insatser, det blev fina resultat på Öppet spår, Tjejvasan och Halvvasan. Bland annat blev det två topptio-resultat på den sistnämnda, berättar Johan och fortsätter;

– På Vasaloppet hade vi ett flertal som för första gången körde på "blanka" skidor och andra som höll distansen ut på ett sätt de aldrig lyckats med tidigare. Vi hade ett flertal topp 300-placeringar.

Glatt Träna för Vasan-gäng vid Rudan i vintras. FOTO: Träna för Vasan.
Glatt Träna för Vasan-gäng vid Rudan i vintras. FOTO: Träna för Vasan.

Nu siktar Träna för Vasan mot nästa vinter och har öppnat upp för anmälningar till vårens och höstens barmarksträningar samt det återkommande lägret på Gran Canaria.

Till barmarksträningarna är intresset stort och många har anmält sig men det finns fortfarande några platser kvar.

Under maj, juni, september och oktober erbjuder man regelbundna träningar enligt följande:

  • Måndagar 19.00-20.30 Skidgångsintervaller och styrka i Hammarbybacken.
  • Onsdag 19:00-20.00 Rullskidintervaller/teknik på Årstafälet (välj antingen onsdags- eller torsdagsgruppen)
  • Torsdag 19:00-20.00 Rullskidintervaller/teknik på Årstafältet (välj antingen onsdags- eller torsdagsgruppen)
  • Lördag kl 08:00-11.00 Distanspass på rullskidor 2-3 1/2 timmar förlagt varannan vecka på Lidingö och varannan vecka söder om Söder (startplats Årstafältet). Snitthastighet kommer vara ca 15-16 km/h. Passen kommer successivt bli längre allt eftersom veckorna går.

– Huvudcoach kommer energiknippet Jonas Böhlmark vara, som på meritlistan bland annat har en 84:e plats i Vasaloppet. Jonas kommer utifrån dina förutsättningar hjälpa dig att bli starkare och en bättre skidåkare, berättar Myhr.

– Nu tar vi också in anmälningar till lägret på Gran Canaria som är förlagt till "vår" lilla fiskeby Agaete under vecka 45.

Här har Träna för Vasan hängt på trenden som många elitåkare börjat med på senare år. Det finns många fördelar med att träna under varma fina förhållanden en sen höstvecka.

– Boosta sinnena med värme, sol och härliga träningsförutsättningar och miljöer innan det är dags för ”tunga" höst- och vintermånader, säger Johan.

På Gran Canaria bor man på ett fyrstjärnigt hotell och tränar i en härlig atmosfär.

Se film från Träna för Vasans läger på Gran Canaria hösten 2016:

 

Träna för Vasan har ett knippe rutinerade och välmeriterade instruktörer. Här följer lite kort information om de instruktörer som är mest delaktiga i verksamheten:

Magnus Andersson har sedan verksamheten startade varit en stor del i Träna för Vasan. Han har gedigen erfarenhet kring konditionsidrott och träningslära. Han hjälper många med träningsplanering och att strukturera träning utifrån personers förutsättningar. Magnus har bland annat SM-medalj i kanot och ett flertal topp 200-placeringar på Vasan.

Jerry Ahrlin en av Sveriges bästa långloppsåkare de senaste tio åren och har årligen åkt ner till Stockholm och genomfört ett antal träningspass med deltagare. Efter den här säsongen lägger han skidorna på hyllan och kommer ha möjlighet att delta ännu mera i Träna för Vasans kommande träningar.  

Sedan förra hösten hjälper morakillen Jonas Böhlmark (numera bosatt i Stockholm) till med diverse gruppträningar och pt-pass. Han började på allvar åka skidor för fem år sedan har redan lyckats med bedriften att vara topp 100 på Vasaloppet. Nu fortsätter han sin satsning mot långloppseliten. I vintras lyckades han leverera bra resultat på ett flertal seedningslopp och han var seedad till elitledet. Tyvärr hade han en sämre dag på Vasan men lyckades ändå bli 182:a.

Johan Myhr har nu genomfört sitt 14:e Vasalopp. Snittplaceringen de senaste elva åren är 191, räknar med alla starter så är snittplaceringen 217. I vintras blev resultatet 215 trots mycket sjukdomar och skador. Johan har genomfört ett flertal Stafettvasor (bästa resultat 5:e lag), Halvasor och funderar på att testa Nattvasan.

Utöver dessa instruktörer skall nämnas Laila Kveli (fortfarande elitsatsande i långloppscirkusen), Anders Zeffer (dominant i Stockholmslän de senaste tio åren), Stefan Sunnerberg (varit bland annat varit 42:a på Vasaloppet), Marcus Göransson Sonnefelt (många år i uppföljningslandslaget, JVM silver), Niclas Andersson (konditionsfenomen med bland annat 15:e plats på Axa Fjällmarathon och 11:a på CykelVasan).

– Förutom Jerry och Laila så är vi tre "Stockholmsinstruktörer" som har varit topp 100 på Vasaloppet, informerar Myhr.

Läs mer om Träna för Vasan här.

Vallagenomgång i samband med träningsläger i Orsa Grönklitt. FOTO: Träna för Vasan.
Vallagenomgång i samband med träningsläger i Orsa Grönklitt. FOTO: Träna för Vasan.

Siste nyheter

Magdalena Olsson vann världscupsprinten i Vindeln. Här flankerad av tvåan Evine Westli Andersen, Norge och Linda Lindkvist. FOTO: Mårten Lång/Svenska orienteringsförbundet.

Magdalena Olsson världscupvinnare i Vindeln

Magdalena Olsson vann världscupsprinten och Elin Schagerström blev juniorvärldsmästarinna. Det var Sveriges fina facit när mästerskapstävlandet i skidorientering startade i Vindeln.