Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Britta Johansson Norgren vann UVK-rullen närmast före Annika Löfström. FOTO: UVK-rullen.

Britta Johansson Norgren vann UVK-rullen närmast före Annika Löfström. FOTO: UVK-rullen.

Johansson Norgren och Buskqvist i topp

Britta Johansson Norgren, Sollefteå Skidor och Alfred Buskqvist, IK Stern klarade favorittrycket och segrade i UVK-rullen i Uppsala i lördags.

Arrangören för tävlingen, Uppsala Vasaloppsklubb, hade som ambition att ordna en trivsam tävling och så blev det! Med nästan 100 åkare i tävlingsklasserna, ungefär lika många motionärer och bra väder (inget regn) så blev hela arrangemanget mycket lyckat. Tävlingsledare Andreas Bertilsköld var väldigt nöjd efter tävlingen. 

Damernas tävlingsklass startade 15 minuter före övriga startande och direkt efter start gick fyra åkare loss och följdes åt. Efter cirka 4 kilometer, när åkarna svängde in på lite mindre, kuperade vägar, höjde Britta Johansson Norgren, Sollefteå Skidor IF och Annika Löfström, Årsunda IK, farten ytterligare och kom loss. Bakom dessa två starka åkare så följde Julia Angelsiöö, Storvreta IK och Sofie Björklund, Trillevallens Sportklubb. 

Britta och Annika hjälptes åt med dragjobbet. Vid första varvningen drog Britta och vid andra varvningen så låg Annika i täten. Britta vet att Annika är en mycket stark åkare med stakning på platten som bästa egenskap och ville därför inte ha med Annika in på spurtrakan, så på tredje varvet och samma ställe där de ökade farten på första varvet, så ökade Britta farten igen. Britta fick en lucka som hon lyckades hålla ända in i mål.

Bakom dessa två gjorde Julia Angelsiöö ett starkt lopp och säkrade tredjeplatsen. Hon fick åka mycket av loppet i ensamt majestät och gjorde ett väldigt bra sista varv. Julia bekräftar med detta lopp att hennes tidigare prestationer i år inte har varit tillfälligheter. Hon har helt klart under detta år tagit ytterligare några steg i fart och prestation och närmat sig svenska eliten och världseliten på skidor. 

Dampallen: Annika Löfström, Britta Johansson Norgren och Julia Angelsiöö. FOTO: UVK-rullen.
Dampallen: Annika Löfström, Britta Johansson Norgren och Julia Angelsiöö. FOTO: UVK-rullen.

Herrarnas lopp blev en uppvisning av en åkare från Göteborg. Alfred Buskqvist, IK Stern vann på ett imponerande sätt och infriade favoritskapet. Han åkte med en imponerande teknik samt fart och vi tror att här fick vi kanske se Sveriges nästa stora stjärna på skidor. Direkt ut från start gick fyra åkare loss från det stora startfältet. Det var nämnde Buskqvist samt Ronny Wedin, Norbergs SK, spurtkanonen Jonas Böhlmark, Nacka Värmdö SK och gävleåkaren Fredrik Wallström, Naprapat Walles SK.

Dessa åkare hjälptes åt med dragjobbet nästan hela första varvet. I en backe, just före varvning, gjorde Alfred en rejäl fartökning och fick en lucka till övriga tre. De två varven som var kvar fokuserade Alfred på att hålla hög fart och därmed försöka hålla de tre hungriga åkarna bakom sig. 

Det var verkligen ett nöje att se Alfreds fina teknik och höga fart och här bärgade han en säker seger. Bland de tre jagande blev det en hård kamp och spurt om pallplatserna. Ronny Wedin, som i år visat väldigt fin form, kunde, precis på mållinjen, slå spurtkanonen Böhlmark. Det var starkt av Ronny och han var väldigt glad efter målgång samtidigt som han berömde Alfred Buskqvist för en imponerande åkning och ett superlopp. Fredrik Wallström fick den otrevliga placeringen fyra men vi hoppas att han är nöjd med att han fick till ett topplopp i ett starkt startfält. 

Herrpallen: Ronny Wedin, Alfred Buskqvist och Jonas Böhlmark. FOTO: UVK-rullen.
Herrpallen: Ronny Wedin, Alfred Buskqvist och Jonas Böhlmark. FOTO: UVK-rullen.

Många, både i tävlingsklasserna och i motionsklasserna, åkte bra och imponerande fort. Det märks tydligt att rullskidsporten utvecklas för varje år och att intresset för rullskidor ökar.

Det som kanske är mest markant är att genomsnittsfarten ökar för alla och det är många som åker väldigt fort. Om vi tittar på dameliten så är de inte långt efter herreliten i fart och tid. Brita höll på sitt lopp en snitthastighet på 22,5 km/h (2 min 38 sek per km) och herrvinnaren Alfred Buskqvist höll 25,9 km/h (2min 19 sek per km). I årets lopp så åkte 5 damer och 46 herrar loppet med en fart över 20 km/h (3 min per km). Att åka rullskidor med en fart som är snabbare än 3 min per km är fort och minst sagt imponerande.

Herrtäten stakar på för fullt på Uppsalaslätten. FOTO: UVK-rullen.
Herrtäten stakar på för fullt på Uppsalaslätten. FOTO: UVK-rullen.

På långa distanser närmar sig damerna herrarna mer och mer i fart och tider. Hur nära kan damerna komma? Kan de kanske till och med komma ikapp på riktigt långa lopp och åka fortare än herrarna?

 

Senaste nyheterna

Emma Ribom, Charlotte Kalla, Ebba Andersson och Frida Karlsson på fredagens presskonferens inför tremilen i morgon. FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån.

Optimistisk svensk kvartett inför VM-tremilen

Sverige kommer till start med en stark kvartett på VM-tremilen i morgon: Frida Karlsson och Ebba Andersson som klara medaljkandidater. Charlotte Kalla och Emma Ribom är åkare för placeringar högt upp ...