Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Tätklungan på ICA-loppet i Matfors strax efter start. Slutsegraren Anders Svanebo med nummer 525 syns i mitten. FOTO: Arrangören.
Tätklungan på ICA-loppet i Matfors strax efter start. Slutsegraren Anders Svanebo med nummer 525 syns i mitten. FOTO: Arrangören.

Svanebo solovann i snöyran i Matfors

Anders Svanebo meddelade efter förra årets succésäsong att han avslutar sin elitsatsning men under söndagens ICA-lopp i Matfors visade han att han fortfarande kan åka fort.
Redan på det andra varvet av fyra lämnade han sina motståndare bakom sig och kunde kontrollerat ta hem herrarnas huvudklass på 42 kilometer i ett ymnigt snöfall.

Segermarginalen skrevs till nästan tre minuter och då såg den regerande svenska mästaren på 5 mil ändå inte ut att behöva gå för fullt.

I damernas klass över 42 kilometer var Jessika Eriksson överlägsen och kunde helt ohotat glida in drygt sex minuter före fjolårets segerkvinna Elin Vedin.

I herrarnas klass över halva distansen gjorde den gamle storåkaren Vladimir Smirnov ett bejublat framträdande och visst syntes det att den gamle skidkungen fortfarande håller god form. Med god skidteknik skidade han in på en niondeplats i en klass som vanns av Joel Jänes.  

I damernas 21 km-klass åkte den svenska mästaren i triathlons sprintdistans ICA-loppet som ett led i sin satsning mot Vasaloppet. Målet är att få till ett bra lopp i den gren som får anses som hennes akilleshäl då hon satsar på ett nytt sammanlagt rekord i en svensk klassiker. Klassen vanns av Minna Bäckman.

Kari Palo-Oja, Älvsby Parasport, åkte 10 km-klassen i sin sit-ski och slutade på nionde plats. FOTO: Arrangören.
Kari Palo-Oja, Älvsby Parasport, åkte 10 km-klassen i sin sit-ski och slutade på nionde plats. FOTO: Arrangören.
 
Det stundtals ymniga snöfallet ställde i kombination med en temperatur som pendlade runt nollan till med en hel del problem för den stora massan motionärer som valde att köra med fästvalla. De flesta verkade dock nöjda med dagen ändå trots att vädret och föret gjorde spåren sladdriga och trögare.

En som kanske slet mer än de flesta var Phani Gadhavajjula som flyttade till Stockholm från södra Indien för två år sedan. Han åkte skidor för första gången för 5 månader sedan men tog sig igenom 42 kilometer i detta besvärliga skidföre på 5 timmar och 16 minuter. En heroisk insats.

Vädergudarna må ha kunnat vara mer tillmötesgående men de hindrade ändå inte att ett nytt deltagarrekord slogs för loppet som fortsätter att växa för varje år.

– Vi hade runt 300 åkare och i fjol var vi 250. Och hade det inte snöat så hade det säkert kommit fler än så också, så vi är jättenöjda, säger tävlingsledaren Peter Blomqvist.

Utöver alla ICA-loppsdeltagare kom 50 barn till start i barnens Vasalopp vilket gjorde dagen till en riktig familjefest med ett myller av människor på skidstadion i Matfors.

Fullständiga resultat finns på http://ica.matforsskidklubb.se/

 

Siste nyheter

TFV-instruktörerna Johan Gustafsson och Johan Myhr hade tredje och bästa tid på Öppet spår måndag.

Johan Myhr snabbast på Öppet spår måndag

Deltagarna på Öppet spår måndag bjöds på solsken och överlag härliga förhållanden. Snabbast för dagen var Johan Myhr, Bravura Sports Club med 4.19,42. Närmast där bakom följde Johan Eriksson, AB Karl ...
Tvåan Hans Christer Holund, segraren Pål Golberg och trean Simen Hegstad Krüger efter tre mil jaktstart som avslutade Ski Tour 2020. FOTO: Bildbyrån/Vegard Wivestad Grött.

Pål Golberg och Therese Johaug tog hem Ski Tour 2020

Therese Johaug defilerade hem seger i Ski Tour 2020 under den avslutande jaktstarten. Ebba Andersson blev fyra. I herrklassen imponerade Pål Golberg när han tog segern före fem landsmän. Alexander Bo...