www.langd.se

Ebba Andersson, Sollefteå Skidor, Charlotte Kalla, Piteå Elit, och Jonna Sundling, IFK Umeå på pallen efter damernas SM-tremil. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.
Ebba Andersson, Sollefteå Skidor, Charlotte Kalla, Piteå Elit, och Jonna Sundling, IFK Umeå på pallen efter damernas SM-tremil. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Ännu ett SM-guld till Charlotte Kalla

Charlotte Kalla åkte hem guldet på SM-tremilen i Skellefteå 44 sekunder före Ebba Andersson.
Det var Kallas 28:e individuella SM-guld
– Det var en härlig fight mot Ebba idag, sa Charlotte till SVT.

Ebba Andersson öppnade offensivt och satt press på Kalla inledningsvis. Efter fyra kilometer var Ebba tio sekunder före.

– Jag fick skära till mig lite när hörde Ebbas tider. Jag öppnade lite mer passivt än vad jag hade tänkt, berättade Charlotte.

Ebba föll utför på väg mot varvningen efter första milen och tappade kanske runt tio sekunder där. Samtidigt ökade Kalla farten på andra varvet och avståndet mellan de två växte.

Individuell start och tre milvarv skulle avverkas. Något som Kalla gillade.

– Det var en spännande bana och det blir en speciellt fight med sig själv. Man får inte baktider så ofta om annars, berättade Charlotte.

Ebba var nöjd med sin insats men vurpan var förstås en tråkig del i loppet.

– Jag försökte bara komma upp så fort som möjligt. Sen försökte jag att inte stressa i åkningen och jag tycker jag lyckades bra med det. Jag försökte njuta av de fina skidåkningen som var idag. Det var en fröjd att tävla, berättade Ebba.

Den vassa  öppningen i loppet var planerad av Ebba med Charlotte en minut bakom i startlistan.

– Jag startade hårt för att inte få Charlotte i rygg

Jonna Sundling tog bronset men var klart distanserad, 2.15 var marginalen till Kalla. Ner till Stina Nilsson på fjärde plats var också en stor lucka på nära en och en halv minut.

Sundling har haft en riktigt stark SM-vecka med medalj i varje lopp.

– Jag har haft bra form, konstaterade Jonna.

Dagens lopp kommenterade hon så här:

–Jag har aldrig åkt en tremil med individuell start tidigare. Det var svårt att veta hur hårt man skulle gå ut. Jag åkte kontrollerat i backarna och körde hårt på de flacka partierna.

Stina Nilsson låg femma större delen av loppet och Anna Haag låg fyra. På slutet tog sig dock Nilsson förbi med fem sekunder.

Lisa Vinsa gjorde ett bra lopp och slutade sexa nära minuten före Maria Nordström på sjunde plats. Övriga topp tio var Linn Sömskar, Lovisa Modig och Mia Eriksson.

Resultat finns här.

 

Siste nyheter

Oskar Kardin vann Grönklitt Hill Race sex sekunder före Calle Halfvarsson. FOTO: Marcus Laggar.

Kardin tätt före Halfvarsson - Britta klar vinnare

Grönklitt Hill Race, som avgjordes i regnrusk på lördagsmorgonen, såg Oskar Kardin och Britta Johansson Norgren som segrare. I herrklassen var ett åtta åkare med till avgörandet upp till Toppstugan i...
petter_podcast

Podcast med Vasaloppsvinnaren Petter Eliassen

I senaste avsnittet av Visma Ski Classics poddcast, Livigno2Levi, intervjuas Vasaloppsvinnaren Petter Eliassen. Podden finns på Spotify och där du hittar poddar. I intervjun berättar Petter bland ann...
Britta Johansson Norgren vann i Grönklitt på fredagskvällen efter en tuff fight mot Laila Kveli. FOTO: Marcus Laggar.

Johansson Norgren och Persson rullade snabbast i Grönklitt

På fredagskvällen kördes rullskidrace i Grönklitt över 15 kilometer. Vinnare blev Lager 157 Ski Team:s Emil Persson och Britta Johansson Norgren. Det utmanades dock hårt av Marcus Johansso, Lager 157 ...