Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Det är tuffa motlut som väntar åkarna i Reistadlöpet i morgon. Vilka går med fästvalla och vilka går utan? FOTO: Magnus Östh.
Det är tuffa motlut som väntar åkarna i Reistadlöpet i morgon. Vilka går med fästvalla och vilka går utan? FOTO: Magnus Östh.

Fästvalla eller inte? Dags för Reistadlöpet

I morgon lördag 7 april är det dags för säsongens näst sista deltävling i Visma Ski Classics. Det handlar om fem mil långa Reistadlöpet i Nordnorge med rejäla stigningar.
I fjol vanns både dam- och herrklassen med fäste under skidorna. Hur blir det i år?
Loppet sänds direkt i Kanal 5 med sändningsstart 08.35.

Petter Eliassen vann i fjol men har som bekant lagt skidorna på hyllan. En spännande åkare som anmält sig i sista stund är norske landslagsåkaren Niklas Dyrhaug. En dark horse i startfältet. Dyrhaug kommer att åka för Team Koteng.
 
Anders Aukland, Team Santander, var tvåa bakom Eliassen i fjol och tredje man i Birkebeinerrennet för tre veckor sedan, och han kan förstås hamna på pallen igen. Tourledaren Tord Asle Gjerdalen, Team Santander, var den starkaste på blanka skidor i loppet i fjol som femma.

Andreas Nygaard, Team Santander, har två raka segrar, Vasaloppet och Birken, och går nu förstås den tredje. Men kommer den här banan att vara för mycket för honom att ta itu med?

Svenska herrar som kan blanda sig i tätstriden kan mycket väl bli två åkare som kliver in i långloppscirkusen nu. Nyblivne svenske mästaren på 50 kilometer Daniel Rickardsson som kommer in i Lager 157 Ski Team och Petter Engdahl, som gör ett inhopp i Team Santander. Petter som gjort bra insatser på Holmenkollen femmil och under SM nyligen.

Bäste svensk i totalen är annars Oskar Kardin, Team Santader, som är femma och har möjlighet att nå upp till fjärdeplatsen.

Damernas tävling kommer att bli mycket intressant eftersom Justyna Kowalczyk, Team Trentino Robinson Trainer, är tillbaka i matchen efter att ha vunnit Birkebeinerrennet. Diagonalåkning är verkligen hennes styrka. Starka i diagonalen är också Kateriná Smutná, Bauer Ski Team och Astrid Øyre Slind, Team Koteng De båda åkte riktigt bra för tre veckor sedan i Norge. Japanskan Masako Ishida, Team Koteng, har fokuserat på världscup och OS i vinter men blir nu en farlig utmanare som den starka uppförsåkare hon är.

Frågan är om Britta Johansson Norgren, Lager 157 Ski Team, kan tänka sig att åka med fäste på skidorna. I fjol var hon långt efter när hon stakade Reistadlöpet.

Det blir förstås också väldigt intressant att se vad Vasaloppetvinnaren Lina Korsgren, Åre längdskidklubb, kan göra på den utmanande banan.

Reistadlöpet är också tredje etappen i Visma Nordic Trophy som kombinerar de fyra skandinaviska loppen i touren.

I arrangörsstaben är man lugna inför andra året som deltävling i Ski Classics.

– Våra förberedelser går väldigt bra och vi har en erfaren organisationskommitté, säger tävlingschefen Fred Arne Jacobsen.

– Vi har gott om snö, och vädret borde vara på vår sida också. Vi vill visa alla att Reistadlöpet levererar toppkvalitet. Visma Ski Classics introducerade vårt lopp till den internationella publiken förra året och vi har nu åkare från 20 länder och fyra kontinenter. Vårt lopp har en krävande bana som orsakar huvudbry för många elitskidåkare, fortsätter Jacobsen.

Info Reistadlöpet:
Plats: Bardufoss, Norge
Datum: 7 april 2018
Starttid: Damer 08:45, Herrar 09:00
Distans: 50 km, klassisk teknik
Deltagare: 1200
Spurtpris: Storlömyra 10 km
Bergspris: Orta 18 km, Överlitjönna 36 km
Mer information: www.vismaskiclassics.com
Tävlingens webbplats: www.reistadlopet.no
TV: Kanal 5. Sändningen startar 08.35
Titta på live: play.vismaskiclassics.com
Fantasyspel: fantasy.vismaskiclassics.com

banprofil_reistd_ny.jpg
Banprofil.

banskiss_reistad_ny.jpg
Bansträckning.

 

Siste nyheter

TFV-instruktörerna Johan Gustafsson och Johan Myhr hade tredje och bästa tid på Öppet spår måndag.

Johan Myhr snabbast på Öppet spår måndag

Deltagarna på Öppet spår måndag bjöds på solsken och överlag härliga förhållanden. Snabbast för dagen var Johan Myhr, Bravura Sports Club med 4.19,42. Närmast där bakom följde Johan Eriksson, AB Karl ...
Tvåan Hans Christer Holund, segraren Pål Golberg och trean Simen Hegstad Krüger efter tre mil jaktstart som avslutade Ski Tour 2020. FOTO: Bildbyrån/Vegard Wivestad Grött.

Pål Golberg och Therese Johaug tog hem Ski Tour 2020

Therese Johaug defilerade hem seger i Ski Tour 2020 under den avslutande jaktstarten. Ebba Andersson blev fyra. I herrklassen imponerade Pål Golberg när han tog segern före fem landsmän. Alexander Bo...