Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Anna Haag och Emil Jönsson må ha lagt ner sin elitsatsning. Men helt på latsidan ligger de inte. Nu väntar tävlingar i Inre Mongoliet för det nygifta paret. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.
Anna Haag och Emil Jönsson må ha lagt ner sin elitsatsning. Men helt på latsidan ligger de inte. Nu väntar tävlingar i Inre Mongoliet för det nygifta paret. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Dags för FIS Summer ski festival I Inre Mongoliet

Efter några års uppehåll arrangerar Nordic Ways, återigen FIS Summer Ski Sprint, nu i Yakeshi, nära Hailar i Inre Mongoliet, en av Kinas 23 provinser.
Arrangemanget på lördag 23 juni har en startlista med skidåkare i världsklass och med 20 inbjudna åkare från utlandet samt China National Team.

Bland de inbjudna utländska åkarna finns två olympiska guldmedaljörer och fem olympiska medaljörer i övrigt. Nikita Kriukov från Ryssland och Anna Haag från Sverige tog sina olympiska guld på OS i Sochi 2014. Kriukov tog i samma spel även en silvermedalj och är dessutom 5-faldig VM-medaljör, varav tre guld. Även Anna Haag har fler stora medaljer, tre olympiska silver och fyra medaljer i VM.

Kriukov och Haag kommer att vara mycket i rampljuset under sprinten i Kina, men tävlingen har fler stora namn i startfältet. På herrsidan finns Emil Jönsson, Sverige, som har ett olympiskt silver och ett brons, plus 13 världscupsegrar på meritlistan. Svenske Teodor Peterson och ryske Alexandr Panzhinskii har båda varsina två OS-silver. Norges Pål Tröan Aune är en ung up-comer, med elva starter i världscupen och med två topp tio-platser, förmodligen en åkare som kommer att vilja prestera bra i Yakeshi.

På damsidan kommer Anna Haag att konkurrera mot, bland många andra mot till exempel svenska Jackline Lockner, som segrade totalt (tre av fem etappvinster) i China Tour de Ski i januari. Lockner, som har två världscupstarter för Sverige, har satt upp ett mål om att vara etablerad i det svenska landslaget till OS i Beijing 2022 och ser sitt tävlande i Kina som en förberedelse för det. Även Jennie Öberg, med en världscupvinst i sprint är ett starkt svenskt namn på damsidan. Flera starka norska åkare finns också med: Hilde Eide, Trine Marit Renå och Sigrid Johannesen Livik. Dessutom får vi inte glömma de kinesiska damerna, dom åker normalt bra på våra skidevenemang i Kina!

Nordic Ways arrangerar sedan 1998 idrottsevenemang i Kina. Sedan 2003 körs Vasaloppet China i början av januari i Changchun, Jilin och även Vätternrundan har gått på export till Kina, den 8:e upplagan av Vätternrundan China arrangeras den 16 september i Yanji, också i Jilinprovinsen. Man arrangerar även tävlingar inom landsvägscykel, MTB, ett terränglopp med full maratondistans samt duathlon.


Inbjudna åkare
Damer:

Hilde Eidie, Norge
Tine Marit Renaa, Norge
Sigrid Livik Johannesen, Norge
Anna Haag, Sverige
Jackline Lockner, Sverige
Frida Hallqvist, Sverige
Jennie Öberg, Sverige
Ida Hallqvist, Sverige

Herrar:
Kusti Kittilä, Finland
Mattia Armellini, Italien
Pål Tröan Aune, Norge
Nikita Kriukov, Ryssland
Alexei Petukhov, Ryssland
Alexander Panzhinskii, Ryssland
Emil Jönsson, Sverige
Teodor Peterson, Sverige
Simon Persson, Sverige
Simon Andersson, Sverige

 

Siste nyheter

TFV-instruktörerna Johan Gustafsson och Johan Myhr hade tredje och bästa tid på Öppet spår måndag.

Johan Myhr snabbast på Öppet spår måndag

Deltagarna på Öppet spår måndag bjöds på solsken och överlag härliga förhållanden. Snabbast för dagen var Johan Myhr, Bravura Sports Club med 4.19,42. Närmast där bakom följde Johan Eriksson, AB Karl ...
Tvåan Hans Christer Holund, segraren Pål Golberg och trean Simen Hegstad Krüger efter tre mil jaktstart som avslutade Ski Tour 2020. FOTO: Bildbyrån/Vegard Wivestad Grött.

Pål Golberg och Therese Johaug tog hem Ski Tour 2020

Therese Johaug defilerade hem seger i Ski Tour 2020 under den avslutande jaktstarten. Ebba Andersson blev fyra. I herrklassen imponerade Pål Golberg när han tog segern före fem landsmän. Alexander Bo...