www.langd.se

William Poromaa får motta det första stipendiet ur Charlotte Kallas stiftelse.
 FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.
William Poromaa får motta det första stipendiet ur Charlotte Kallas stiftelse.
 FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

William Poromaa får första stipendiet ur Charlotte Kallas stiftelse

Nu är det klart.
Det blir den 17-årige skidtalangen William Poromaa, Åsarna IK, som får motta det första stipendiet ur Charlotte Kallas stiftelse.
Ett 70-tal elitidrottare från Norrland kom in med ansökningar till Pajala kommun.

– Jag är överväldigad av intresset. Det var riktigt svårt att välja ut en stipendiat av alla fantastiskt duktiga idrottare i Norrland som sökte. William Poromaas lugn, klokskap och förmåga att utveckla sig som skidåkare både i tränings- och tävlingssammanhang gav störst intryck, säger Charlotte Kalla om sitt val.

Charlotte Kallas stiftelse föddes i samband med Pajala kommuns hyllning till Charlotte Kalla efter OS-succén i sydkoreanska PyongChang i vintras då Tärendös stolthet blev guldmedaljör i skiathlon och tog silver på 10 kilometer fristil, i teamsprint och stafett.
Det första stipendiet delas ut på Soltorget klockan 18.00 under Pajala Marknad 6 juli. Kommunalråd Anna Kostet (V) kommer att delta vid utdelningen och ser fram emot marknadens nya programpunkt.

– Att Pajala marknad, med uppåt 40 tusen besökare, kan erbjuda gästerna en möjlighet att få vara med om en utdelning från Charlotte Kallas Stiftelse är oerhört roligt.
Under denna programpunkt kommer även en tavla föreställande Charlotte i skidspåret, målad av Tärendökonstnären Annica Waara, att auktioneras ut. Medlen kommer att gå till Stiftelsen. Den första av tre unika tavlor auktionerades ut vid firandet i Tärendö och inbringande 30 000 kronor.

– Vi hoppas givetvis på att marknadsgästerna vill vara med att bjuda till och på så sätt bidra till att flera idrottsutövare kan få en stipendiat i framtiden, säger kontaktperson för Pajala kommun, Janus Brandin.

Charlotte Kalla kommer själv att närvara och dela ut stipendiet:
– Mitt hjärta klappar varmt för min hembygd i Tornedalen och att jag nu tillsammans med Pajala kommun får den äran att årligen premiera unga idrottare ur Charlotte Kallas stiftelse gör mig innerligt glad. Det att kunna ge något tillbaka till idrotten känns bra för mig. Charlotte Kalla sticker inte under stol med att hon fick ett tufft jobb när den första stipendiaten skulle värderas fram.

– Norrland har många unga idrottare av högsta nationella klass i många olika grenar. Jag är imponerad över bredden och mångfalden. William Poromaa hade med andra ord hård konkurrens, berättar Charlotte som alltså slutligen valde att lyfta en ung herrskidåkare från Fränsta i Västernorrlands län.
William Poromaa tävlar för jämtländska Åsarna IK.

I vintras vann William dubbla JSM-guld i Borås (15 km klassiskt och 10 km fritt) samt kom på en finfin 16:e plats i SM-tremilen för seniorer i Skellefteå.

– Jag tycker det är kul att ge stipendiet till en skidkille eftersom återväxten i Sverige kritiserats så mycket på herrsidan. William har rätt inställning och tar ansvar för sin satsning. Det är sans och balans och han verkar veta vad han vill, avslutar Charlotte Kalla.

Motivering William Poromaa:
”Med sans och balans i träning och tävling, och med sunda värderingar överlag, har William Poromaa redan hunnit visa på den mognad och klokhet som krävs för att utvecklas till en elitskidåkare av klass. Vinterns framgångar är bevis för sällsynt norrländsk förmåga och talang. Framtiden är din, William!”
Grattis!  Charlotte Kalla och juryn

Siste nyheter

TFV-instruktörerna Johan Gustafsson och Johan Myhr hade tredje och bästa tid på Öppet spår måndag.

Johan Myhr snabbast på Öppet spår måndag

Deltagarna på Öppet spår måndag bjöds på solsken och överlag härliga förhållanden. Snabbast för dagen var Johan Myhr, Bravura Sports Club med 4.19,42. Närmast där bakom följde Johan Eriksson, AB Karl ...
Strax efter starten i Eldris på Ungdomsvasan i D 13-14-klassen. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Solsken och snabba spår på Ungdomsvasan och Öppet spår

Tjejvasans deltagare i går fick en blöt upplevelse i spåret. Idag var det tvärt om under Ungdomsvasan och Öppet spår. Solsken och snabba, om än bitvis något isiga, spår bjöds det på.
Tvåan Hans Christer Holund, segraren Pål Golberg och trean Simen Hegstad Krüger efter tre mil jaktstart som avslutade Ski Tour 2020. FOTO: Bildbyrån/Vegard Wivestad Grött.

Pål Golberg och Therese Johaug tog hem Ski Tour 2020

Therese Johaug defilerade hem seger i Ski Tour 2020 under den avslutande jaktstarten. Ebba Andersson blev fyra. I herrklassen imponerade Pål Golberg när han tog segern före fem landsmän. Alexander Bo...