www.langd.se

Sätra IF, som håller till utanför Sala, kan nu stoltsera med en ny fin rullskidbana. De har också skapat ett konstsnöspår de senaste åren.
Sätra IF, som håller till utanför Sala, kan nu stoltsera med en ny fin rullskidbana. De har också skapat ett konstsnöspår de senaste åren.

Sätra IF har fixat en rullskidbana

Det händer mycket saker i skymundan ute i skid-Sverige. Ett exempel är att Sätra IF från Västmanland nu kan stoltsera med en ny rullskidbana. De senaste åren har de också skapat en konstsnöanläggning.
Stefan Ekman gjorde ett besök på den nya rullskidbanan häromdagen.

I söndags tog jag mig till skidspåret utanför Sätra Brunn. Inte enbart för att det var en träningsdag för ungdomar från Västmanlands skidklubbar utan även för att där finns en nygjord rullskidbana!

Det är inte varje dag vi får en ny rullskidbana i Sverige och sannerligen inte i Västmanland. Därför tog jag mig en pratstund med Sätra IF:s Peter Larsson efter både ungdomarnas och min egen träning var avslutad.

Sätra IF, hemmahörande i Västmanland utanför Sala, är en klubb som inte bara lyckats skapa en konstsnöanläggning de senaste åren utan nu också en rullskidbana. En och en halv kilometer nylagd asfalt.

Peter Larsson Sätra IF, vad är bakgrunden till att ni byggt en rullskidbana?
– Vi ville ha möjligheten att utöka verksamheten från konstsnöspåret för att träna här året runt och självklart komma bort från landsvägarna.

Men det är inte varje dag vi får en ny rullskidbana, vad har gjort det möjligt?
– Dels har vi sökt pengar från från Arvsfonden samt glesbygdsstöd men även egna pengar och intresse från klubben. Vi ser det som en fortsättning på konstsnöprojektet och en utveckling av anläggningen. Det har även gett oss en handikappanpassad anläggning.

Vad hoppas ni att detta ska ge för framtiden?
– Att fler ska åka skidor både sommar och vinter men också att behålla ungdomarna i sporten.

Nu finns fina möjligheter till bra och säker rullskidträning vid Sätra Brunn utanför Sala.
Nu finns fina möjligheter till bra och säker rullskidträning vid Sätra Brunn utanför Sala.

Vad har resultatet av rullskidbanan men kanske främst konstsnöspåret de senaste åren varit?
– Medlemsantalet och intresset har ökat och vi har fått väldigt många som åker skidor här. Sätra Brunn är ju inte långt från Sala och Västerås men vi har även  många åkare från exempelvis Enköping och Eskilstuna. Det lokala intresset är stort så fort det finns någonstans att åka skidor!

Ni har uppenbarligen kommit långt med er verksamhet. Hur planerar ni att gå vidare?
– Planen är att det ska bli en multisportarena för konditionsidrott. MTB, terränglöpning, orientering samt hinderbana. Målet är att vi ska hålla tävlingar här på snö, kanske redan till vintern och sedan på rullskidor i framtiden. Ḿen redan på lördag har vi Svarta Maran, 25 kilometer terränglöpning/MTB. 8 kilometer lättare terränglöpning samt barnklasser.

Avslutningsvis, den här helgen har ni haft två träningsdagar för Västmanlands ungdomsåkare. Det verkar vara ett stort intresse!

– Ja, U-team Västmanland som vi kallar det. Vi försöker att ha en träningshelg i månaden där vi blandar både lek och utvecklande träning. Vi går runt på klubbarna i Västmanland och avslutar med ett snöläger i Idre i november. Det är ett steg i rätt riktning och vi har ett stort intresse.

 

Siste nyheter

I sommar blir rullskidtouren World Classic Tour virtuell och alla som vill kan delta och samtidigt stötta sitt favoritteam. FOTO: World Classic Tour.

World Classic Tour blir virtuell

Femte upplagan av rullskidtouren World Classic Tour ställs in på grund av Covid-19. Nu lanseras istället Virtual World Classic Tour. Det är öppet för alla intresserade att delta och man kan stötta s...
Hela 22 åkare tar plats i Team Svenska Spel inför säsongen 2020-2021. Teamet består av sju damer och 15 herrar. FOTO: Svenska skidförbundet.

22 åkare får plats i Team Svenska Spel

I dag kan Svenska skidförbundet presentera 22 åkare till det nya Team Svenska Spel. Nytt för i år blir att satsningen inte längre är åldersbegränsad och att den utgår från förbundets tre elitmiljöer i...
pod_david

Podcast om Visma Ski Classics utveckling och framtid

I senaste avsnittet av Visma Ski Classics poddcast, Livigno2Levi, intervjuas Visma Ski Classics VD David Nilsson. Podden finns på Spotify och där du hittar poddar.