Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Skidåkning på Gärdet i Stockholm under Alla på snö. FOTO: Bildbyrån.
Skidåkning på Gärdet i Stockholm under Alla på snö. FOTO: Bildbyrån.

Alla på snö ger snöglädje i både Stockholm och Västerås

Svenska Skidförbundet och Stockholms Stad ger nu fler än 4 000 barn möjlighet att, via satsningen Alla på snö, få uppleva en dag med fysisk aktivitet på snö.
Även i Västerås Stad fördubblas antalet deltagande barn.

– Alla på snö är ett väldigt bra exempel på hur vi arbetar med kringaktiviteter för våra barn och unga då större evenemang arrangeras i vår stad. Jag har besökt projektet flera år och sett vilken snöglädje det skapar. Det möjliggör också för många barn, som annars inte skulle komma i kontakt med dessa idrotter, att testa på vintersporter. Det känns jätteroligt att kunna vara med och bidra till att så många fler fjärdeklassare i år kommer kunna ta del av skidåkningen, säger Emilia Bjuggren, idrottsborgarråd, Stockholms stad.

I dag, tisdag 9 oktober, öppnar Stockholms stad anmälan till Alla på snö, satsningen där fjärdeklassare under skoltid får pröva på olika aktiviteter på snö. Tack vare det enorma intresset från barn och lärare, där fjolårets 2 200 platser tog slut på 10 minuter (!), har Svenska Skidförbundet och Stockholms stad lyckats nästan dubblera antalet platser.

Detta betyder att fler än 4 000 barn i Stockholm får chansen att uppleva snöglädje genom Alla på snö.

– Att stadens samarbete med Svenska Skidförbundet nu leder till att vi nära fördubblar antalet platser till över 4 000 kan inte beskrivas på annat sätt än som en stor succé, säger Håkan Jansson på utbildningsförvaltningen i Stockholm.

Alla på snö är en stor framgång även i Västerås stad. Staden har under många år tillsammans med Svenska Skidförbundets tittat på möjligheten att erbjuda fler barn en dag på snö. Under sex års tid har cirka 400 barn bjudits in till Vedbobacken för en Alla på snö-dag, även här har platserna varje år varit fullbokade. Men under 2019 erbjuds ytterligare 400 fjärdeklassare en dag på snö då Alla på snö-arrangemanget kommer finnas på Rocklunda Längdskidstadion.

– Alla på snö är absolut ett av de populäraste arrangemangen under året. Det är helt fantastiskt att Västerås Stad tillsammans med Svenska Skidförbundet och skidföreningarna kan utöka med ytterligare en vecka så att vi kan dubblera antalet barn som kommer till en Alla på snö-dag. Lärare beskriver att många elever som aldrig haft skidor på fötterna känner oro inför dagen. Men att sedan se glädjen och det ökade självförtroende som dagen ger är fantastiskt! säger Gunilla Siljebäck Melin, skolidrottskonsulent, Enheten för didaktik och ämnesutveckling, Västerås Stad.

Genom att bjuda in fjärdeklassare till en dag på snö vill Svenska Skidförbundet uppmuntra barn och ungdomar till en mer fysiskt aktiv fritid. Glädjen bland de barn och ungdomar som får möjligheten att delta i en Alla på snö-dag är stor. Sedan starten 2009 har fler än 100 000 barn och ungdomar i närmare 50 kommuner fått uppleva snöglädje och aktiviteter på snö.

En allt mer stillasittande fritid är ett stort hälsoproblem. Studier visar att de som tränar regelbundet har bättre studieresultat, bättre självförtroende och mår bättre rent allmänt.

– Vi vill göra fysisk aktivitet och lek på snö mer tillgängligt för alla, oavsett bakgrund. Genom Alla på snö lyckas vi nå tusentals barn som annars inte har denna möjlighet. Vi vet att vi genom detta hjälper till att skapa en livslång och positiv relation till rörelse och idrott, säger Ola Strömberg, förbundsdirektör, Svenska Skidförbundet.

Om Alla på snö
En Alla på snö-dag arrangeras tillsammans med kommunen, skolan och skidanläggningen samt ofta den lokala skidföreningen. Där bjuds kommunens fjärdeklassare under skoltid på en dag där de får pröva och utforska allt det roliga, sköna, inspirerande, fartfyllda och häftiga som finns att göra på snö.

De får kostnadsfri tillgång till utrustning, snöanläggning och vägledning för att upptäcka sin egen snöglädje. Under dagen får barnen utmana och använda sin balans och smidighet medan de blir skönt trötta av både fysisk ansträngning och koncentration.

Alla på snö stöttas av Vattenfall, Postkodlotteriet, Skistar och Obos som varje år genom sina stöd ser till att Svenska Skidförbundet kan ge över 20 000 barn en stor dos med snöglädje.

LÄS MER: www.allapasno.nu

 

Siste nyheter

TFV-instruktörerna Johan Gustafsson och Johan Myhr hade tredje och bästa tid på Öppet spår måndag.

Johan Myhr snabbast på Öppet spår måndag

Deltagarna på Öppet spår måndag bjöds på solsken och överlag härliga förhållanden. Snabbast för dagen var Johan Myhr, Bravura Sports Club med 4.19,42. Närmast där bakom följde Johan Eriksson, AB Karl ...
Tvåan Hans Christer Holund, segraren Pål Golberg och trean Simen Hegstad Krüger efter tre mil jaktstart som avslutade Ski Tour 2020. FOTO: Bildbyrån/Vegard Wivestad Grött.

Pål Golberg och Therese Johaug tog hem Ski Tour 2020

Therese Johaug defilerade hem seger i Ski Tour 2020 under den avslutande jaktstarten. Ebba Andersson blev fyra. I herrklassen imponerade Pål Golberg när han tog segern före fem landsmän. Alexander Bo...