Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
we_sports

Sveriges första samlingsplats för ungas idrottshälsa

We&Sports, som arbetar förbyggande kring psykisk hälsa hos idrottande ungdomar, lanserar Sveriges första samlingsplats för mental hälsa.

Organisationen, som bildades av Jämtland Härjedalens Skidförbund i januari 2018, har nu sammanställt det första utbildningspaketet med metoder som motverkar psykisk ohälsa bland unga idrottare. Samtidigt lanserar projektet en hemsida som blir den första i sitt slag för mental idrottshälsa.

– Vår ambition är att stärka och stötta på ett sätt som gynnar unga idrottare både nu och i framtiden. Vi har precis börjat med pilotutbildningar för ungdomar och ledare på idrottsgymnasiet i Östersund, säger Paula Lembke som är verksamhetsledare.

Psykisk ohälsa är ett växande samhällsproblem och hela 30 procent av Sveriges elitidrottare har upplevt psykiska besvär någon gång under sin idrottskarriär. Bakom We&Sports står Jämtland Härjedalens Skidförbund som tack vare medel från Arvsfonden kunnat starta arbetet med inriktning mot livsstilsfaktorer som sömn, självkännedom, återhämtning och relationer. Det förebyggande arbetet bedrivs genom utbildning för idrottare, ledare och föräldrar.

– Tillsammans med Maverick by Sigma har vi utvecklat en unik webb som blir Sveriges första digitala samlingsplats för målgruppen - idrottande ungdomar, ledare och närstående, säger Paula Lembke.

Under torsdagen den 1 november premiärvisas den nya hemsidan och de nya preventiva metoderna presenteras på E-hälsocentrum i Östersund. Under helgen den 2-4 november kommer en allmän visning för ungdomar och föräldrar att göras under Östersund Winter Grand Opener och VW-Supersprint.

We&Sports utvecklar ett mer kärleksfullt och hälsosamt idrottsklimat som skapar de bästa förutsättningarna för varje ung idrottare att nå sitt bästa jag. Projektet finansieras av Arvsfonden under tre år. Organisationen består av sex personer.

 

Siste nyheter

I sommar blir rullskidtouren World Classic Tour virtuell och alla som vill kan delta och samtidigt stötta sitt favoritteam. FOTO: World Classic Tour.

World Classic Tour blir virtuell

Femte upplagan av rullskidtouren World Classic Tour ställs in på grund av Covid-19. Nu lanseras istället Virtual World Classic Tour. Det är öppet för alla intresserade att delta och man kan stötta s...
Hela 22 åkare tar plats i Team Svenska Spel inför säsongen 2020-2021. Teamet består av sju damer och 15 herrar. FOTO: Svenska skidförbundet.

22 åkare får plats i Team Svenska Spel

I dag kan Svenska skidförbundet presentera 22 åkare till det nya Team Svenska Spel. Nytt för i år blir att satsningen inte längre är åldersbegränsad och att den utgår från förbundets tre elitmiljöer i...