www.langd.se

Det var full aktivitet med skid- och vallatester under torsdagen. Här testar IFK Umeå-duon Robin Norum och Erik Silfver glid. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.
Det var full aktivitet med skid- och vallatester under torsdagen. Här testar IFK Umeå-duon Robin Norum och Erik Silfver glid. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

De bästa går ut först i Bruksvallarna

I morgon fredag är det dags för säsongspremiär i Bruksvallarna.
På grund av snöläget kommer de bäst rankade åkarna starta först. I damklassen Charlotte Kalla och på herrsidan Daniel Richardsson.

Det är en 3,3 kilometer lång slinga som arrangören skrapat ihop och damerna tävlar på 5 kilometer och herrarna på 10. Damerna åker ett varv plus ett kortare varv.

Fredagens tävlingar, som inte sänds på TV, går i fri stil och det kommer att bli löst och ”sockrigt” i uppförsbackarna. Det kunde vi konstatera när vi idag testade tävlingsbanan.

Man har på grund av förhållandena valt att låta startlistan helt bygga på den internationella rankingen. De med lägst FIS-poäng startar först.

I damklassen innebär det att Charlotte Kalla, Piteå elit startar först och följs närmast av Ebba Andersson, Sollefteå skidor och Maria Nordström, Borås SK och sedan följer japanskan Masako Ishida och Ida Ingemarsdotter, Åsarna.

På damsidan avstår till exempel IFK Mora-åkarna Stina Nilsson och Anna Dyvik fredagens lopp.

Om vi ska våga oss på ett tips på topp tre så säger vi: Charlotte Kalla före Ebba Andersson och som trea juniorvärldsmästaren Frida Karlsson, Sollefteå.

Även på herrsidan avstår flera landslagsåkare fredagens lopp och väntar till lördagens TV-sända tävlingar i klassisk stil. Calle Halfvarsson och Viktor Thorn är två åkare som kunde varit på pallen som avstår.

Lägst rankad och först ut är ”veteranen” Daniel Richardsson, Hudiksvalls IF och han följs av duktige japanen Keishin Yoshida och Jens Burman, Åsarna. Fjärde man ut är Martin Bergström. Den förre Piteå elit-åkaren som varit flera år i USA och där tävlat framgångsrikt representerar nu IFK Umeå blir spännande att följa.

Det känns som herrklassen i morgon är ganska öppen och mer svårtippad än damklassen.   Vi provar ändå med att tippa följande topp tre: Jens Burman, Åsarna, Karl-Johan Westberg, Borås SK och Axel Ekström, tidigare Garphyttan och nu IFK Mora SK, som gör comeback efter sjukdomsproblem i fjol.

Startlista damer

Startlista herrar

Det var fint väder under torsdagen när åkarna testade spår och valla. Men någon snö vid sidan av spåren finns inte. Här ser vi en trio Östersunds SK-åkare i farten. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.
Det var fint väder under torsdagen när åkarna testade spår och valla. Men någon snö vid sidan av spåren finns inte. Här ser vi en trio Östersunds SK-åkare i farten. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Siste nyheter

Här blir en ny rullskidbana vid Knektås i Borås sedan Borås GIF beviljats bidrag på 2,1 miljoner från Allmänna Arvsfonden och Borås Stad. FOTO: Borås GIF.

Borås GIF får bidrag på 2,1 miljoner

Genom Allmänna Arvsfonden och Borås Stad har Borås GIF beviljats bidrag för en asfalterad aktivitetsyta, rullskidbana och en klätterteknikbana för de minsta barnen vid GIF-stugan på Knektås. – Vi är ...
thorn_carpool

Viktor Thorn gästar Carpool Alliansloppet

Viktor Thorn är gäst i senaste avsnittet från Carpool Alliansloppet. Lyssna på Viktors tankar kring bland annat träning och kost i spelaren nedan.
Efter tre år i USA kommer Hedda Bångman hem till Sverige och nu väntar satsning på långlopp i Team Nordic Athlete.

Hedda Bångman satsar på långlopp i Team Nordic Athlete

Efter tre år i USA vänder Offerdals SK:s Hedda Bångman hem till Sverige. Nu väntar en satsning på långlopp och Visma Ski Classics i Team Nordic Athlete. – Jag är otroligt inspirerad och motiverad til...