www.langd.se

Maja Dahlqvist och Ida Ingemarsdotter fick en smakstart på säsongen som tvåa och trea i Ruka. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.
Maja Dahlqvist och Ida Ingemarsdotter fick en smakstart på säsongen som tvåa och trea i Ruka. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Stina föll - Maja och Ida pallade

När Stina Nilsson föll så stod Maja Dahlqvist och Ida Ingemarsdotter på benen och grejade två svenska pallplatser vid världscuppremiären.
Maja Dahlqvist blev tvåa och Ida Ingemarsdotter trea bakom segrande ryskan Julija Belorukova.
– Det känns väldigt, väldigt bra, sa Maja Dahlqvist till SVT efter andraplatsen.

Det fanns stora förhoppningar på det svenska damlaget inför världscuppremiären i sprint i finska Ruka. Och som de levererade med tre åkare till final - Stina Nilsson, Maja Dahlqvist och Ida Ingemarsdotter.

Stina Nilsson hade länge kommandot i finalen men ryskan Julija Belorukova visade enorm styrka i sista backen. Ryskan tog segern ohotad sedan Stina i andrapostion hakat i Marken Caspersen Falla in i sista kurvan.

När Stina fick ta sig i mål som sexa så spurtade istället Dahlqvist och Ingemarsdotter bra och nådde pallen.

– Det känns väldigt, väldigt bra. Första målet var bara att ta mig vidare från prologen. Sen tyckte jag att det kändes bra i sista backen och på upploppet så då körde jag allt jag hade, berättade Falun Borlänge-åkaren Maja för SVT.

Både Maja och Ida klarade av Maiken Caspersen Falla som tappade lite fart när hon hakade i med Stina.

– Jag kom ikapp Maiken, och jag antar att hon körde allt hon hade. Så jag antar att jag gjorde ett bra lopp, sammanfattade Dahlqvist upploppsstriden.

Kramkalas mellan Ida och Maja. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.
Kramkalas mellan Ida och Maja. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

För Stina Nilsson blev det ett snöpligt slut på finalen.

– Jag blev helt enkelt för ivrig att börja spurta. Det var mitt eget fel men likväl är det surt när det känndes väldigt bra i kroppen. Det mesta var bra i dag så då är det tråkigt när man ställer till det för sig. Jag är mest arg bara, berättade Stina för SVT.

Hela det svenska damlaget imponerade med att vara topp 12 i prologen. Nia där var Hanna Falk som dock inte klarade sig i kvarten där hon blev femma. Det slutade med en 21:a plats för Hanna.

– Det var ett tufft heat. Jag har väl aldrig åkt bra på den här banan, jag får inte till det i den här backen på slutet. Jag känner mig som Gollum, jag bara drar upp armarna över axlarna och harvar på. Jag får inte ut det jag vill men så är det ibland i den här sporten, sa Hanna till SVT

För Moa Lundgren slutade dagen med en fin åttondeplats och Anna Dyvik blev tionde. Fem svenska åkare topp tio är inget annat än strålande.

Officiellt resultat finns här.

 

Siste nyheter

Oskar Kardin vann Grönklitt Hill Race sex sekunder före Calle Halfvarsson. FOTO: Marcus Laggar.

Kardin tätt före Halfvarsson - Britta klar vinnare

Grönklitt Hill Race, som avgjordes i regnrusk på lördagsmorgonen, såg Oskar Kardin och Britta Johansson Norgren som segrare. I herrklassen var ett åtta åkare med till avgörandet upp till Toppstugan i...
petter_podcast

Podcast med Vasaloppsvinnaren Petter Eliassen

I senaste avsnittet av Visma Ski Classics poddcast, Livigno2Levi, intervjuas Vasaloppsvinnaren Petter Eliassen. Podden finns på Spotify och där du hittar poddar. I intervjun berättar Petter bland ann...
Britta Johansson Norgren vann i Grönklitt på fredagskvällen efter en tuff fight mot Laila Kveli. FOTO: Marcus Laggar.

Johansson Norgren och Persson rullade snabbast i Grönklitt

På fredagskvällen kördes rullskidrace i Grönklitt över 15 kilometer. Vinnare blev Lager 157 Ski Team:s Emil Persson och Britta Johansson Norgren. Det utmanades dock hårt av Marcus Johansso, Lager 157 ...