www.langd.se

Andreas Nygaard är omslagspojke på kommande nummer av Vasalöparen. Här får han segerkyssen av kranskullan Sara Wadman. FOTO: Vasaloppet.
Andreas Nygaard är omslagspojke på kommande nummer av Vasalöparen. Här får han segerkyssen av kranskullan Sara Wadman. FOTO: Vasaloppet.

Vasaloppssegraren: ”Jag kommer åka Vasaloppet tills jag dör”

Kommande veckoslut drar den igång, den nionde säsongen av långloppsvärldscupen Visma Ski Classics där det 95:e Vasaloppet den 3 mars 2019 är ett av tolv lopp. På onsdag den 28 november utkommer också Vasaloppets tidning Vasalöparen nummer 4/2018.
Omslagspojke är den regerande Vasaloppssegraren Andreas Nygaard, som i en lång intervju med Vasalöparens chefredaktör Erik Wickström berättar om sin kärlek till Vasaloppet, hur han tränar och hur han lyckades vinna Vasaloppet i vintras.

Andreas Nygaard, från Nordnorge, fyllde i förra veckan 28 år. Genombrottet kom i och med sjätteplatsen i Vasaloppet 2014, trots att han då vände och åkte 250 meter bakåt (!) för att hämta sina sportglasögon som han hade tappat…

I Visma Ski Classsics har Andreas gått från att vinna spurtpriser till att många gånger orka hela vägen till slutet och där kunna vinna lopp med sin sylvassa avslutning. 2017 var han tvåa i Vasaloppet och i vintras vann Andreas med helt osannolika tre sekunder, vilket är en livstid sett till att han inte lade i högsta växeln förrän en bra bit in på upploppet. Andreas berättar i intervjun i Vasalöparen:

– Jag lade alla ägg i samma korg och höll mig lugn långt bak i klungan. Jag gick inte med i några utbrytningar utan hoppades helt enkelt på att det skulle trycka ihop sig på slutet, vilket det gjorde.

Andreas Nygaard vann den gröna spurtprisvästen i Visma Ski Classics såväl 2016 som 2017 och blev tvåa i totalcupen 2018.

– Så som Vasaloppet ser ut idag i herrklassen krävs en bra spurt så länge du inte är enormt åkstark, såsom 2015 då Petter Eliassen helt enkelt malde ner alla andra och kom ensam in på upploppet. Jag själv har fått en bra spurt med hjälp av styrketräning och bra teknik.

Man ska komma ihåg att en spurt efter nio mil inte är samma sak som att spurta i utvilat tillstånd eller i kortare lopp. Det är inte toppfarten som räknas på Vasagatan i Mora, utan förmågan att mobilisera det krut som finns kvar i kroppen.

– Det är svårt att vinna långlopp idag utan en stark motor. Med detta sagt är ett av mina fokusområden att inte bara bibehålla utan också förbättra min maximala syreupptagningsförmåga. För att lyckas med det har jag dragit ner lite grann på styrketräningen. Jag har inte blivit snabbare eller starkare senaste åren, utan successivt förbättrat konditionen.

Vissa menar att den maximala syreupptagningsförmågan är svår att förbättra i vuxen ålder om man redan har tränat upp den till en hög nivå som ungdom och junior, men Andreas är inte lika övertygad utan han har utvecklat sin kondition de senaste åren.

– Jag tror att många långloppsåkare gör lite fel när de fokuserar för mycket på stakning. Visst kan det vara bra att ibland staka 4-5 timmar i en relativt flack terräng som påminner om Vasaloppet, men jag tror många överskattar den typen av träning.

Vad tycker du om Vasaloppet som arrangemang?
– Fantastiskt. Det är så himla imponerande att se hur de får till det med organisationen både på sommaren och vintern. Det är ett toppenarrangemang för unga och gamla, för stora och små och för nybörjare och elit. Jag kommer åka Vasaloppet tills jag dör. Inte bara som elitåkare eller som turist långt bak i leden. Jag kan även se mig själv jobba för mycket och träna för lite men ändå dra dit med ett kompisgäng, för att göra mitt bästa och åka in på plats 200.

Hur ser du på din framtid som elitskidåkare?
– Anders Aukland är 46 år och tillhör fortfarande världseliten i långlopp. Han är en förebild för mig. Riktigt så länge kanske inte min kropp och talang håller för att hänga med i tätklungan, men så länge jag kan leva på att åka skidor så känns det inte aktuellt att sluta med det. Jag älskar den här tillvaron, säger Andreas Nyggard.

Hela intervjun, där Nygaard bland annat berättar mer om sin uppväxt och om sin träning, går att läsa i Vasalöparen nummer 4/2018 med utgivningsdatum 28 november 2018. Vasalöparen är Sveriges största magasin för nybörjare och motionärer intresserade av skidåkning, cykling och löpning.

Läs tidigare nummer av Vasalöparen digitalt på Vasaloppets hemsida
http://www.vasaloppet.se/om-oss/vasaloparen

Visma Ski Classics 2018–2019
Dessa tolv TV-sända lopp i sju länder ingår i den nionde säsongen av Ski Classics. I Sverige visas loppen i sin helhet med svenska kommentatorer på Kanal 9. Prologhelgen visas i Eurosport. Vasaloppet sänds i Sveriges Television. Samtliga lopp kan även ses på Ski Classics Play med engelskspråkiga kommentatorer. Alla lopp förutom Engadin Skimarathon går i klassisk stil.

30 november
Pro Team Prologue, Livigno, Italien, 15 km

2 december
Individuell Prologue, Livigno Italien 30 km

12 januari
Kaiser Maximilian Lauf, Seefeld, Österrike, 60 km

19 januari
La Diagonela, St Moritz, Schweiz, 65 km

27 januari
Marcialonga, Trentino, Italien, 70 km

2 februari
Toblach-Cortina, Italien, 50 km

10 februari
Jizerska Padesatka, Tjeckien, 50 km

3 mars
Vasaloppet, 90 km

10 mars
Engadin Skimarathon, Maloja-S-chanf, Schweiz, 42 km

16 mars
Birkebeinerrennet, Norge, 54 km

6 april
Reistadlöpet, Bardufoss, Norge, 50 km

13 april
Ylläs-Levi, Finland, 67 km

 

Siste nyheter

Charlotte Kalla, Anna Dyvik och Hanna Falk är några av landslagsåkarna som tävlar på rullskidor i Trollhättan i slutet på augusti. FOTO: Svenska skidförbundet.

SVT livesänder från rullskidstävlingarna i Trollhättan

Saknar du att se de svenska skidstjärnorna på TV. Snart behöver du inte vänta längre. SVT kommer att sända två rullskidlopp under Alliansloppet Action Week i Trollhättan med de svenska landslagsåkarna...
Det blir säkerligen flera tuffa intervaller på rullskidbanan i Torsby framöver, precis som under senaste lägret. FOTO: Lukas Johansson/Svenska skidförbundet.

Längdlandslaget stannar i Sverige i höst

En fin vecka i Torsby är genomförd, där A-landslaget och Team BAUHAUS fått fin träning i både löparskorna, i skidtunneln och på rullskidorna uppför Torsbys alla fina höjder. Fler dagar i Torsby kommer...
Oskar Svensson ser fram emot vintern och VM i Oberstdorf. Den klassiska sprintbanan passar honom som hand i handske. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Nu är Oskar Svensson på rätt spår igen

Oskar Svensson är en av de mest lovande svenska längdåkarna. De 24-årige Falun Borlänge-åkaren spåddes en lysande framtid efter sitt JVM-silver i sprint 2014 men sedan har inte allt gått på räls. Glö...