Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
En tårögd Petter Northug berättar att han lägger skidorna på hyllan vid en presskonferens i Trondheim. FOTO: Marius Simensen/Bildbyrån.
En tårögd Petter Northug berättar att han lägger skidorna på hyllan vid en presskonferens i Trondheim. FOTO: Marius Simensen/Bildbyrån.

Petter Northug lägger av

Han var anmäld till helgens tävlingar i Skandinaviska cupen. Men det blir ingen start där och inte i några andra tävlingar heller.
Petter Northug har bestämt sig för att lägga av.
– Jag hade en dröm som liten att bli en stor skidåkare. Längdåkningen har varit mitt liv i så många år, så det är tufft att sluta, säger Petter på sin presskonferens i Trondheim vid lunchtid på onsdagen.

Det var en riktigt känslosam Petter på presskonferensen när han bekräftade vad som spekulerats det senaste dygnet.

Petter säger bland annat följande på presskonferensen:

– Att jag levererat i mästerskap stolt över. Speciellt de fyra individuella gulden på femmilen.

Petter spurtar guld på VM-femmilen i Falun 2015. Han fjärde femmilsguld i ett mästerskap. FOTO: Nils Jakobsson/Bildbyrån.
Petter spurtar guld på VM-femmilen i Falun 2015. Han fjärde femmilsguld i ett mästerskap. FOTO: Nils Jakobsson/Bildbyrån.

– Jag ångrar inget. Skulle inte gjort något annorlunda när jag ser tillbaka.

Petter kommer jobba en del för norska TV 2 framöver. I övrigt har han inget bestämt.

– Jag ska fundera lite på vad jag ska göra. Ge det lite tid.

Kroppen har sagt ifrån och det är en av anledningarna till att Petter nu lägger av.

– Jag var nöjd med statusen fram till sommaren. Då gick allt bra. Men i höst har jag varit helt i dvala i 30 dagar. Som det inte finns någon riktig förklaring till. Kroppen har inte tålt belastningen men det finna inga klara svar.

På frågan hur det blir att vakna i morgon säger Petter så här:

– Det känns som jag blir av med en ryggsäck av. Det blir lättare att vakna i morgon. Jag ser ljust på framtiden.

Petter har ju varit en profil som vi kanske aldrig mer får se i skidspåren. Framgångarna är ju enorma. Bland dessa: Två OS-guld. Ett i sprintstafett och ett på 50 kilometer. 13 VM-guld varav sju individuella och sex i stafett.

 

Siste nyheter

Vasaloppet lanserar nu Hemmavasan 2020 när man inte kan arrangera Vasaloppets sommarvecka. FOTO: Vasaloppet.

Vasaloppet lanserar Hemmavasan

Vasaloppets sommarvecka 14–22 augusti 2020, med Nordens största mountainbikelopp Cykelvasan 90 och Nordens största ultralopp Ultravasan, kommer inte att kunna genomföras på plats i Vasaloppsarenan. –...
Här blir en ny rullskidbana vid Knektås i Borås sedan Borås GIF beviljats bidrag på 2,1 miljoner från Allmänna Arvsfonden och Borås Stad. FOTO: Borås GIF.

Borås GIF får bidrag på 2,1 miljoner

Genom Allmänna Arvsfonden och Borås Stad har Borås GIF beviljats bidrag för en asfalterad aktivitetsyta, rullskidbana och en klätterteknikbana för de minsta barnen vid GIF-stugan på Knektås. – Vi är ...