Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
En tårögd Petter Northug berättar att han lägger skidorna på hyllan vid en presskonferens i Trondheim. FOTO: Marius Simensen/Bildbyrån.
En tårögd Petter Northug berättar att han lägger skidorna på hyllan vid en presskonferens i Trondheim. FOTO: Marius Simensen/Bildbyrån.

Petter Northug lägger av

Han var anmäld till helgens tävlingar i Skandinaviska cupen. Men det blir ingen start där och inte i några andra tävlingar heller.
Petter Northug har bestämt sig för att lägga av.
– Jag hade en dröm som liten att bli en stor skidåkare. Längdåkningen har varit mitt liv i så många år, så det är tufft att sluta, säger Petter på sin presskonferens i Trondheim vid lunchtid på onsdagen.

Det var en riktigt känslosam Petter på presskonferensen när han bekräftade vad som spekulerats det senaste dygnet.

Petter säger bland annat följande på presskonferensen:

– Att jag levererat i mästerskap stolt över. Speciellt de fyra individuella gulden på femmilen.

Petter spurtar guld på VM-femmilen i Falun 2015. Han fjärde femmilsguld i ett mästerskap. FOTO: Nils Jakobsson/Bildbyrån.
Petter spurtar guld på VM-femmilen i Falun 2015. Han fjärde femmilsguld i ett mästerskap. FOTO: Nils Jakobsson/Bildbyrån.

– Jag ångrar inget. Skulle inte gjort något annorlunda när jag ser tillbaka.

Petter kommer jobba en del för norska TV 2 framöver. I övrigt har han inget bestämt.

– Jag ska fundera lite på vad jag ska göra. Ge det lite tid.

Kroppen har sagt ifrån och det är en av anledningarna till att Petter nu lägger av.

– Jag var nöjd med statusen fram till sommaren. Då gick allt bra. Men i höst har jag varit helt i dvala i 30 dagar. Som det inte finns någon riktig förklaring till. Kroppen har inte tålt belastningen men det finna inga klara svar.

På frågan hur det blir att vakna i morgon säger Petter så här:

– Det känns som jag blir av med en ryggsäck av. Det blir lättare att vakna i morgon. Jag ser ljust på framtiden.

Petter har ju varit en profil som vi kanske aldrig mer får se i skidspåren. Framgångarna är ju enorma. Bland dessa: Två OS-guld. Ett i sprintstafett och ett på 50 kilometer. 13 VM-guld varav sju individuella och sex i stafett.

 

Siste nyheter

I sommar blir rullskidtouren World Classic Tour virtuell och alla som vill kan delta och samtidigt stötta sitt favoritteam. FOTO: World Classic Tour.

World Classic Tour blir virtuell

Femte upplagan av rullskidtouren World Classic Tour ställs in på grund av Covid-19. Nu lanseras istället Virtual World Classic Tour. Det är öppet för alla intresserade att delta och man kan stötta s...
Hela 22 åkare tar plats i Team Svenska Spel inför säsongen 2020-2021. Teamet består av sju damer och 15 herrar. FOTO: Svenska skidförbundet.

22 åkare får plats i Team Svenska Spel

I dag kan Svenska skidförbundet presentera 22 åkare till det nya Team Svenska Spel. Nytt för i år blir att satsningen inte längre är åldersbegränsad och att den utgår från förbundets tre elitmiljöer i...