Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
En fokuserad Stina Nilsson inför Tour de Ski-starten i morgon. Stina planerar dock att endast åka de fyra första etapperna av touren. FOTO: Fredrik Varfjell/Bildbyrån.
En fokuserad Stina Nilsson inför Tour de Ski-starten i morgon. Stina planerar dock att endast åka de fyra första etapperna av touren. FOTO: Fredrik Varfjell/Bildbyrån.

Stina planerar för fyra etapper av Tour de Ski

I morgon vid lunchtid drar Tour de Ski igång i italienska Toblach med sprint.
Med Stina Nilsson till start kan det bli en härlig svenskstart på touren. Stinas tänker dock inte fullfölja hela touren.
– Min plan är att köra det fyra första etapperna, säger Stina till SVT Sport.

Tidigare i höstas flaggade Stina för att hon nog inte skulle ställa upp alls i touren. Planen då var att helt fokusera på uppladdningen mot VM i Seefeld.

När den svenska truppen släpptes häromveckan fanns dock Stina med.

– Det har varit mycket magkänsla. Jag fick en känsla i Davos att jag var väldigt tävlingssugen. Mina planer är inte skrivna i sten, berättar Stina i intervju med SVT Sport dagens före tourstarten.

Att gå för sammandraget är dock inte aktuellt för Stina. I alla fall inte i dagsläget.

På frågan om varför hon inte kommer åka hela touren svarar hon så här:
– Tanken då är att jag vill ha det här lugnet när jag kommer hem, en bra träningsvecka i lugn och ro. Plus att jag inte vill stå över världscuptävlingarna i Dresden och Otepää.

Det verkar som det ska mycket till om Stina ska ändra sig och genomföra hela touren den här gången.

– Alltså, det är lätt att säga nu, och det säger jag nu. Men ändras min magkänsla då får vi se. Men som det känns nu kommer det krävas ganska mycket för att min magkänsla ska ändras, berättar Nilsson för SVT.

Therese Johaug väljer precis som Charlotte Kalla och Ebba Andersson att helt stå över touren. Därmed seglar Ingvild Flugstad Östberg upp som en huvudfavorit till segern. Speciellt som fjolårssegraren Heidi Weng inte visat form hittills i år.

Ingvild Flugstad Östberg, en favorit till slutsegern. FOTO: Fredrik Varfjell/Bildbyrån.
Ingvild Flugstad Östberg, en favorit till slutsegern. FOTO: Fredrik Varfjell/Bildbyrån.

Från Finland kommer en annan stark segerkandidat. Krista Pärmäkoski kanske kan ta Finlands första seger sedan Virpi Kuitunen vann 2008/2009.

För svensk del får hoppet till en framskjuten placering i totalen gå till Ida Ingemarsdotter. Ida har startat säsongen starkt med bra insatser både på sprint och distans. Vi får se hur långt det kan räcka.

På de tolv Tour de Ski som kört har Sverige två topp tre-placeringar i totalen. Charlotte Kallas seger 2007/2008 och Stina Nilssons tredjeplats 2016/2017.

Johannes Hösflot Kläbo gör sitt första Tour de Ski och blir förstås intressant att följa. Norge har ett mycket vasst herrlag och kommer säkert att ha flera åkare i toppen hela tävlingen igenom.

Johannes Hösflot Kläbo och Emil Iversen under fredagens träning inför Tour de Ski-starten i morgon. Två åkare som är bra både på sprint och distans och därför åkare för toppstriden. FOTO: Fredrik Varfjell/Bildbyrån.
Johannes Hösflot Kläbo och Emil Iversen under fredagens träning inför Tour de Ski-starten i morgon. Två åkare som är bra både på sprint och distans och därför åkare för toppstriden.
FOTO: Fredrik Varfjell/Bildbyrån.


Vi får förstås räkna med ryssarna i toppen också med åkare som Bolshunov, Spitsov, Melnichenko och Ustiugov.

Dario Cologna är en riktig tour-räv med fyra totalsegrar, den senaste förra vintern. Räkna aldrig bort schweizaren.

Calle Halfvarsson och Viktor Thorn är svenskarna med störst potential för en bra placering i totalen. Calle har en tredjeplats från 2015 på meritlistan.

Karl Johan Westberg, Teodor Peterson (skymd) och Calle Halfvarsson gör sig redo för lördagens sprint i Toblach som inleder Tour de Ski. FOTO: Fredrik Varfjell/Bildbyrån.
Karl Johan Westberg, Teodor Peterson (skymd) och Calle Halfvarsson gör sig redo för lördagens sprint i Toblach som inleder Tour de Ski. FOTO: Fredrik Varfjell/Bildbyrån.

Touren drar igång med sprint i fri stil i morgon lördag. Prologen börjar med damerna 12.00.

Startlista prolog damer

Startlista prolog herrar

SVT 1 sänder 14.30-17.00

Tour de ski 2018/2019:

Toblach, Italien

29 december: Sprint, fristil
30 december: 10/15 kilometer, fristil

Val Müstair, Schweiz
1 januari: Sprint, fristil

Oberstdorf, Tyskland
2 januari: 10/15 kilometer klassiskt, masstart
3 januari: 10/15 kilometer fristil, jaktstart

Val di Fiemme, Italien
5 januari: 10/15 kilometer klassiskt, masstart
6 januari: 9 kilometer fristil, jaktstart

Sveriges trupp:

Damer:

Mia Eriksson, Piteå elit
Ida Ingemarsdotter, Åsarna IK
Moa Molander Kristiansen, Falun-Borlänge SK
Stina Nilsson, IFK Mora SK
Maria Nordström, Borås SK
Linn Sömskar, IFK Umeå
Lisa Vinsa, Piteå elit

Herrar:
Calle Halfvarsson, Sågmyra SK
Simon Lageson, Falun-Borlänge SK
Teodor Peterson, IFK Umeå
Daniel Rickardsson, Hudiksvalls IF
Oskar Svensson, Falun-Borlänge SK
Viktor Thorn, Ulricehamns IF
Karl Johan Westberg, Borås SK

 

Siste nyheter

Klas Nilsson vann 7-mila precis som förra året. Bilden är från i fjolårets seger. FOTO: 7-mila. 

Klas Nilsson och Ida Dahl vann 7-mila

Det blev solklara segrare i både herr- och damklassen på 7-mila mellan Vindeln och Robertsfors. Klas Nilsson, Skellefteå XC/Team Igne och Ida Dahl, IFK Mora SK/Team Ramudden heter vinnarna i 50:e lopp...
startflytt

Startplatsen för Vasaloppet 45 och Nattvasan 45 flyttas

På grund av rådande väderförhållanden och bristen på snö i Vasaloppsarenan har Vasaloppet tagit beslutet att flytta starten för två av vinterveckans lopp. Det är Vasaloppet 45 (f d Halvvasan) och Natt...
Ebba Andersson kämpade mot Heidi Weng och Ingvild Flugstad Östberg men fick ge sig på upploppet och blev fyra. FOTO: Bildbyrån/Carl Sandin.

Ny fjärdeplats för Ebba Andersson bakom tre norskor

Det blev en ny fjärdeplats för Ebba Andersson på den andra etappen av Ski Tour 2020 i Östersund. Therese Johaug utökade sin ledning och vann knappa minuten före trion Heidi Weng, Ingvild Flugstad Östb...