Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Dieter Csefan, från den österrikiska polisen, vid dagens presskonferens i Innsbruck där en dopingskandal avslöjades. FOTO: GEPA pictures/Daniel Goetzhaber/Bildbyrån.
Dieter Csefan, från den österrikiska polisen, vid dagens presskonferens i Innsbruck där en dopingskandal avslöjades. FOTO: GEPA pictures/Daniel Goetzhaber/Bildbyrån.

Dopingskandal - fem VM-åkare gripna

Åkare från Österrike, Estland och Kazakstan har gripits av polis - misstänkta för bloddopning.
En av åkarna togs på bar gärning.
– Han greps med utrustning för blodtransfusion i armen, säger Dieter Csefan, vid den österrikiska polisen enligt SVT.

De fem åkare som är gripna är Dominik Baldauf och Max Hauke från Österrike, kazakern Alexey Poltaranin och esterna Andreas Veerpalu och Karel Tammjärv.

Totalt har nio personer gripits så här långt. De fem aktiva är åkare på plats i Seefeld.

Enligt SVT är dagens tillslag mot VM-orten Seefeld ett led i en större dopningsutredning. Ett nätverk med en 40-årig idrottsläkare i centrum ska ha agerat över hela världen.

Man har kallat operationen ”Aderlass” (åderlåtning). Under flera månader har man kartlagt läkaren och hans medarbetare. Polisen misstänker att man i flera år har hjälpt elitidrottare att bloddopa sig.

– Vi har under utredningen identifierat fem idrottare, som i dag också har gripits. En av idrottarna togs på bar gärning i dag, han greps med utrustning för blodtransfusion i armen, säger Dieter Csefan från österrikiska kriminalpolisen.

Dopningsnätverket ska ha haft sin verksamhet i minst fem år.

Österrike har norrmannen Trond Nystad som landslagstränare.

– Jag har inte sett någonting. Jag trodde att de var förnuftiga och började tränat hårt, men tydligen var det inte alla som ville göra det. Det är trist. Det är tungt när man ger allt och så sker detta. Det är hopplöst, säger Nystad till SVT.

Så här kommenterade dagens bäste svensk Jens Burman uppgifterna om dopade åkare.

– Jag ska inte döma folk på förhand utan bevis men är det så att de har fuskat så är det riktiga pappskallar i så fall, säger Burman till SVT.

På frågan hur det känns att möta dopade åkare i spåret kommenterar Burman såhär:

– Det är förjävligt, det förstör sporten. När man själv står där och vet att man har kämpat och tränat och möter dopade åkare, då blir det lönlöst.

Siste nyheter

TFV-instruktörerna Johan Gustafsson och Johan Myhr hade tredje och bästa tid på Öppet spår måndag.

Johan Myhr snabbast på Öppet spår måndag

Deltagarna på Öppet spår måndag bjöds på solsken och överlag härliga förhållanden. Snabbast för dagen var Johan Myhr, Bravura Sports Club med 4.19,42. Närmast där bakom följde Johan Eriksson, AB Karl ...
Tvåan Hans Christer Holund, segraren Pål Golberg och trean Simen Hegstad Krüger efter tre mil jaktstart som avslutade Ski Tour 2020. FOTO: Bildbyrån/Vegard Wivestad Grött.

Pål Golberg och Therese Johaug tog hem Ski Tour 2020

Therese Johaug defilerade hem seger i Ski Tour 2020 under den avslutande jaktstarten. Ebba Andersson blev fyra. I herrklassen imponerade Pål Golberg när han tog segern före fem landsmän. Alexander Bo...