Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Kommer Jim Walmsley att slå Jonas Buuds Ultravasans banrekord på 5.45.08 från 2015?
Kommer Jim Walmsley att slå Jonas Buuds Ultravasans banrekord på 5.45.08 från 2015?

Världens bäste ställer upp i Ultravasan

När startskottet går för den sjätte upplagan av Ultravasan 90 lördagen den 17 augusti kommer världens bäste ultralöpare, Jim Walmsley från USA, att stå på startlinjen.
Walmsley som har kallats ”the Michael Jordan of ultrarunning” satte i lördags nytt världsrekord på 50 miles (80,467 km) med tiden 4.50.08 vid en inbjudningstävling i Kalifornien. Ifjol vann han dessutom det stora ultraloppet The Western States 100-Mile Endurance Run (161 km) på ny rekordtid.
Blir Jim Walmsley också den förste amerikanen att vinna Ultravasan?

Den 17 augusti är det den stora löpardagen i Vasaloppsarenan. Fyra olika lopp med tio olika klasser avgörs: Ultravasan 90 damer och herrar; Ultravasan 45 damer och herrar; Vasastafetten damer, herrar och motionsklass; samt Vasakvartetten damer, herrar och motionsklass. När det gäller Ultravasan, ett av Skandinaviens största ultralopp, är cirka tio procent fler anmälda jämfört med samma tidpunkt 2018 och det finns fortfarande gott om platser kvar i både Ultravasan 90 och Ultravasan 45.

Det var i Hoka One Ones inbjudningslopp över 100 kilometer i Sacramento, Kalifornien, i lördags den 4 maj som den 29-årige Jim Walmsley från Flagstaff, Ariziona, passerade 50-miles-markeringen på världens bästa tid genom tiderna, 4.50.08. (För att rekordet skulle godkännas måste han dock fullfölja loppet. Tempoökningen för att slå rekordet kostade på, men i den kaliforniska värmen satte han ändå personligt rekord även på 100 km.) Det tidigare världsrekordet på 50 miles var på 4.50.51 och sattes redan 1983 av Bruce Fordyce i uttraloppet London–Brighton.

Jim Walmsley har av amerikanska UltraRunning Magazine utsetts till ”UltraRunner of the Year” 2016, 2017 och 2018. Flera amerikaner har försökt att vinna Ultravasan, men hittills har ingen lyckats. Nu är frågan om Walmsley kanske kan slå Jonas Buuds banrekord på 5.45.08 från 2015? Jim sätter alltid höga och tuffa mål inför en tävling och brukar starta snabbt.

– Jag föredrar att gå ut i ett tempo där jag känner att jag inte har koll på hur det kommer att gå, säger Jim Walmsley. Det är både en styrka och en svaghet, men för mig handlar det om att våga utmana mig själv och kanske klara av sådant som jag annars inte hade trott att jag skulle fixa.

Elov Olsson som vann Ultravasan 90 2017 om att Jim Walmsley kommer till Dalarna för att springa i sommar:

– Det ska bli kul. Det betyder så klart jättemycket för Ultravasan och Vasaloppet att en sådan ultrastjärna ska springa. Hans närvaro innebär också oerhört tufft motstånd för mig själv, men det är bara roligt och utmanande.

Även Fritjof Fagerlund som var i strålande form ifjol då han vann Ultravasan 90, och tre veckor senare blev nia i VM på 100 km, har i en TV-intervju sagt att han ser fram emot att få möta Jim Walmsley i Ultravasan den 17 augusti.

Jim Walmsleys hemsida:
https://www.walmsleyruns.com

 

Siste nyheter

Oskar Kardin ser ut att missa årets Vasalopp på grund av hjärnskakning. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Hjärnskakning kan stoppa Kardin från Vasaloppet

I fjol var Oskar Kardin, Östersunds SK:s och Team Ragde Eiendom, nia och bäste svensk på Vasaloppet och i senaste Visma Ski Classics-loppet, Jizerska, var han tvåa. Nu kan dock Kardin missa årets Vas...
Isabel Salén och Markus Lundholm fick kliva upp på pallen på dagens världscuplopp i skidorientering. FOTO: Svenska orienteringsförbundet.

Sköna kvitton för Isabel Salén och Markus Lundholm

Isabel Salén och Markus Lundholm slutade tvåa respektive trea i tisdagens världscuplopp i skidorientering, en medeldistans med masstart. "Fantastiskt", säger Salén. "Jag är jättenöjd", summerar Lund...
Fyra olympiska guldmedaljörer åker Nattvasan på fredag: Marcus Hellner, Gunde Svan, Anna Jönsson Haag och Fredrik Lindström. FOTO: Vasaloppet.

Olympisk guldglans över Nattvasan

På fredag natt körs Nattvasan 90 för fjärde året och Nattvasan 45 för andra året – en magiskt nattlig skidfärd i fäders spår! Bland de drygt 2 200 anmälda finns även fyra olympiska guldmedaljörer. – ...