Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Nu har Fredrik Erixon kommit närmare 60 mil på sin väg genom Sverige på rullskidor.
Nu har Fredrik Erixon kommit närmare 60 mil på sin väg genom Sverige på rullskidor.

Det rullar på för Fredrik Erixon

Nu har Fredrik Erixon varit på väg sedan i torsdags på sin väg genom Sverige på rullskidor.
Hittills har allt gått bra med väder, vind och vägar.
– Så här långt har det varit helt fantastiskt, berättar Fredrik när vi pratar med honom sen onsdagseftermiddag när han precis provianterat i Blattnicksele mellan Sorsele och Storuman.

Vi berättade ju förra veckan om Fredriks rullskidtur genom Sverige för klimatet. Vi lovande också att berätta om hans tur genom landet.

Sedan starten i Karesuando i torsdags har stockholmaren tagit sig närmare 60 mil.

Hur har det varit så här långt?
– Vädermässigt har det varit helt fantastiskt. Lagom varmt. Jag åker i runt 15-20 kilometer i timmen och då fläktar det lagom, berättar Fredrik.

Hur har vägarna varit?
– Ganska bra men man blir något av en asfaltskonnässör. När man åker på en bra väg är det underbart, då leker livet. Men på en dålig vägbana är det katastrof.

Första dagen åkte Fredrik 4,5 mil och sedan har han betat av följande milantal på sina dagsetapper: 10 - 9 - 8,5 - 9 - 9,7.

– Idag blir det dock bara 70 kilometer, berättar han efter sin proviantering i i Blattnicksele.

Längs vägen kommer Fredrik träffa flera längdåkningsprofiler och snacka om framtiden för längdåkningen i olika perspektiv, inte minst med tanke på klimatet.

En profil har han redan träffat. I Gällivare blev det både snack och rullskidåkning tillsammans med Marcus Hellner.

– Jag tältade uppe på Dundret och Marcus skejtade upp till mig och vi snackade i en timme. Vi pratade om allt möjligt, inte minst hans VM-guld på sprinten i Holmenkollen 2011. Men också om skidåkningen i framtiden. Det här blir en del i dokumentärfilmen som spelas in under färden.

På Dundret blev det ett långt snack med Marcus Hellner.På Dundret blev det ett långt snack med Marcus Hellner.

Framöver längs vägen har Fredrik planer på att samtala med bland andra Thomas Wassberg, Britta Johansson Norgren och Vasaloppets VD Eva-Lena Frick.

Här kan du följa Fredriks väg genom landet på Instagram: #fredrikerixon

Det gäller att ha koll på materialet när man åker runt 9 mil per dag på rullskidorna.Det gäller att ha koll på materialet när man åker runt 9 mil per dag på rullskidorna.

 

Siste nyheter

En glad trio från Team Koteng efter segern i Blink Team Classic: Astrid Øyre Slind, Stian Hoelgaard och Torleif Syrstad. FOTO: Från NRK:s sändning.

Team Koteng vann Blink Team Classic

Stian Hoelgaard förde Team Koteng till seger i Blink Team Classic efter 12 timmar åtta minuter och 25 sekunder. Hoelgaard tog segern tillsammans med sina lagkompisar Astrid Øyre Slind och Torleif Syrs...
Alfred Buskqvist vann SM på rullskidor i Lidköping. FOTO: Instagram Alfred Buskqvist.

Buskqvist och Olsson svenska mästare i Lidköping

Det blev klara svenska mästare när SM på rullskidor i fri stil avgjordes i Lidköping på söndagen. Alfred Buskqvist, IK Stern vann H 21 med 25,1 sekunder före Axel Bergsten, IFK Skövde SK. I D 21 vann ...
stafett_blink

Sju lag åker Blink Team Classic under 12 timmar

Under söndagen så avslutas Skifestivalen Blink i Norge med Blink Team Classic. Sju team tävlar om att åka så långt som möjligt på 12 timmar. Lagen består av två herrar och en dam. Tävlingen startade 0...