Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Jens Burman är optimistisk och ser fram emot vintern efter vårens ryggoperation. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.
Jens Burman är optimistisk och ser fram emot vintern efter vårens ryggoperation. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Jens Burman är optimistisk efter ryggoperationen

I flera år har Jens Burman brottas med rejäla ryggproblem som påverkat farten i skidspåret.
Under våren har Jens opererat ryggen och ser nu betydligt ljusare på framtiden.
– Nu när man nästan är helt bra så inser man att det var ganska dåligt förut, berättar Jens för Längd.se.

24-årige Jens Burman är en av åkarna som ska föra Sverige tillbaka i världstoppen. Precis som landslagskompisen Viktor Thorn har han dock brottats med rejäla ryggproblem i flera år. Bägge två har nu gjort ryggoperationer efter säsongen.

Vi träffar Jens i samband med den här veckans landslagsläger i Torsby. Utan att ropa hej för tidigt så är Jens optimistisk för framtiden efter operationen.

Hur gick ryggoperation och hur har det varit efteråt?
– Det har gått bra. Nu känner jag nästan ingenting. Så man får säga att det varit lyckat hittills sen får man bara hoppas att det inte blir några bakslag… men det känns nu som det har varit väldigt bra för min del, berättar Jens.

Kan du berätta hur ryggproblemen har påverkat din skidåkning?
– Nu när man nästan är helt bra så inser man att det var ganska dåligt förut, även fast man då tyckte att det var ganska okej när man hade bättre perioder, förklarar Åsarnaåkaren och fortsätter;

– Jag var väldigt stel och musklerna låg i försvar och det gjorde halvont. Det kändes som kroppen aldrig fick slappna av riktigt. Framförallt under tävling så var det så att tekniken inte fungerade när musklerna låg och spände sig. Det är klart att det gjorde att man blev trött mycket fortare.

– Det kan jag känna nu, att när man börjat fått upp lite mera rörlighet och inte är lika spänd så får man en helt annan mjukhet i kroppen och man återhämtar sig bättre. Jag känner mig starkare nu fast jag inte har tränat lika mycket som normalt vid den här tiden på året.

Vad måste du jobba med för att stärka upp nu?
– Det gäller att se till att vara noga med bålmusklerna. Det är det som blir viktigt, säger Jens som är noga med styrketräningen under vägen tillbaka.

Jens har förstås trappat upp träningen stegvis efter operationen.

– Den här veckan blir det förhoppningsvis så att jag ligger på 90 procent jämfört med vad jag egentligen vill köra. Så jag är nästan i full träning nu.

– Skidor och rullskidor kan jag i stort sett köra obehindrat nu. Löpningen får jag komma igång lite sakta med.

Jens är tillbaka på skidor och nästan i full träning efter ryggoperationen. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.Jens är tillbaka på skidor och nästan i full träning efter ryggoperationen. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Jens övertygande inte på inledningen av världscupen förra vintern och under SM i Sundsvall såg man inte att VM-formen var i antågande. Men Jens lyckades ändå imponerade bra på VM med följande placeringar på de individuella loppen: Skiathlon tia, 15 km klassiskt elva och femmilen tia.

Om de ser tillbaka på vintern. Hur har du sammanfattat den?
– Ja, det var väl en dålig vinter förutom kring VM och strax därefter. Då åkte jag hyfsat i alla fall. Men jag vet ju att det till största delen berodde på ryggen, så jag grubblar inte så mycket på det.

Men att du ändå kunde åka så bra VM, trots det här. Hur lyckades du med det?
– Jag hade en bättre period med ryggen då. Då märkte man direkt att det är som natt och dag. Det var 20-30 placeringar bättre utan att man gjort något speciellt. Så enkelt är det, ryggen var bättre då.

Hur ser målsättningarna ut inför kommande vinter utan mästerskap.
– Det ska bli kul med den nya touren (Ski Tour 2020 Östersund - Trondheim i februari). Sen att bara allmänt att få komma igång igen och hoppas att ryggen är smärtfri och få se hur det kan gå då.

– Man kan inte ha toppform hela vinter och den nya touren kanske blir en punkt under vintern som man får sikta på att vara i bättre form på.

Blir det Tour de Ski också?
– Jag vet inte, det är så konstiga lopp där. Det är nästan bara masstartslopp, jaktstarter och sprint. Så jag vet inte hur vi gör där.

Vid sidan om träningen har Jens en hel del att göra med husrenovering hemma i Åsarna.

– Jag tycker det är kul. Jag petar väl på när jag har tid. Jag har mest målat och gipsat och det är kul att ha någonting annat att tänka på och roligt att göra något åt sig själv.

Vill du följa Jens i träning och vardag så kolla in hans vlog. Nedan finns senaste inlägget:

Siste nyheter

En glad trio från Team Koteng efter segern i Blink Team Classic: Astrid Øyre Slind, Stian Hoelgaard och Torleif Syrstad. FOTO: Från NRK:s sändning.

Team Koteng vann Blink Team Classic

Stian Hoelgaard förde Team Koteng till seger i Blink Team Classic efter 12 timmar åtta minuter och 25 sekunder. Hoelgaard tog segern tillsammans med sina lagkompisar Astrid Øyre Slind och Torleif Syrs...
Alfred Buskqvist vann SM på rullskidor i Lidköping. FOTO: Instagram Alfred Buskqvist.

Buskqvist och Olsson svenska mästare i Lidköping

Det blev klara svenska mästare när SM på rullskidor i fri stil avgjordes i Lidköping på söndagen. Alfred Buskqvist, IK Stern vann H 21 med 25,1 sekunder före Axel Bergsten, IFK Skövde SK. I D 21 vann ...
stafett_blink

Sju lag åker Blink Team Classic under 12 timmar

Under söndagen så avslutas Skifestivalen Blink i Norge med Blink Team Classic. Sju team tävlar om att åka så långt som möjligt på 12 timmar. Lagen består av två herrar och en dam. Tävlingen startade 0...