Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Från och med i vinter kommer Nattvasan ingå i Vasaloppstrippeln samt också ingå som medaljår precis som Vasaloppet och Öppet spår. FOTO: Vasaloppet.
Från och med i vinter kommer Nattvasan ingå i Vasaloppstrippeln samt också ingå som medaljår precis som Vasaloppet och Öppet spår. FOTO: Vasaloppet.

Regeländring i Nattvasan – som nu ingår i Vasaloppstrippeln

Nu är det klart att både Nattvasan 90 och Nattvasan 45 från och med Vasaloppets vintervecka 2020 får räknas in som ett av delmomenten i Vasaloppstrippeln 90 och Vasaloppstrippeln 45. Med anledning av detta är det inte längre tillåtet att dra varandra framåt med ett rep, så kallad repning, i Nattvasan där deltagarna åker tillsammans i tvåmannalag.

Fram till och med 2019 har det i Nattvasan varit tillåtet att hjälpa varandra med så kallad repning, där en deltagare kan dra den andra framåt i spåret med hjälp av ett rep, men från och med 2020 års vintervecka tas den möjligheten bort.

– Den största anledningen till detta är att vi vill att Nattvasan ska ingå i Vasaloppstrippeln 90 respektive Vasaloppstrippeln 45, en utmaning där du åker skidor, cyklar och springer i fäders spår under ett och samma kalenderår. Att åka Nattvasan i lag är en lika stor individuell prestation som att åka något av våra andra lopp på samma distans. Och Vasaloppets mål är tydligt; vi vill inspirera folk att röra på sig och få fler att uppleva Vasaloppsarenan, därför är det här helt rätt beslut, säger Vasaloppets utvecklingschef Johan Eriksson.

Repningen har sedan Nattvasans premiär 2017 enbart nyttjats av ett fåtal deltagare. Vasaloppet har också, i dialog med deltagarna, fått indikationer på att det kan upplevas som ett riskmoment att två personer har ett rep mellan sig i nedförsbackar i mörkret och trots att ingen incident inträffat ligger även den vetskapen till grund för beslutet.

– Nattvasan kommer fortfarande att vara ett parlopp där deltagarna åker två och två. Dels på grund av säkerhetsskäl dels på grund av att vi upplever att det finns ett sug av att sätta upp gemensamma mål, att träna och förbereda sig inför ett lopp tillsammans, genomföra det som ett lag och peppa och stötta varandra längs vägen, säger Johan Eriksson.

Från och med 2020 räknas Nattvasan 90 också in som medaljår. Precis som när du genomfört Vasaloppet eller Öppet Spår 10 eller 20 gånger är du berättigad en särskild medalj och kan tillgodoräkna dig åren för att så småningom bli Vasaloppsveteran. Endast ett lopp per år räknas och resultatet ska vara registrerat i ditt namn. Medaljåren i Nattvasan kommer inte att räknas retroaktivt.

Det är i dagsläget inte fastställt om Nattvasan 90 och Nattvasan 45 i och med regeländringen kommer att ingå som lopp i En Svensk Klassiker. Ett besked om detta beräknas komma från En Svensk Klassiker i november.

Se filmerna Vasaloppsskolan Nattvasan med tips, råd och inspiration inför det på Vasaloppet.TV under "träna och ladda"

Läs mer om Nattvasan 90 här.
Läs mer om Nattvasan 45 här.
Läs mer om Vasaloppstrippeln här.

 

Siste nyheter

Märta Rosenberg från Duved tilldelas årets Charlotte Kalla-stipendium.

Årets Charlotte Kalla-stipendium till Märta Rosenberg

Märta Rosenberg är 18-åringen från Duved i Jämtland som i vintras blev bästa svensk på Ungdoms OS i Lausanne där hon tog guld i 5 kilometer klassiskt, silver i skicross och brons i sprint. Nu får hon ...
Jörgen Brink vill inspirera till sommarträning genom att bjuda in till virtuella Brink Tour på SkiErg.

Jörgen bjuder in till virtuella Brink Tour

Trefaldige Vasaloppsvinnaren Jörgen Brink vill ge alla tävlingssugna en fin utmaning under sommar och höst. Han bjuder in till en virtuell tour på SkiErg under namnet Brink Tour. – Jag hoppa att det ...