Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Sävedalens AIK Skidor s atsar mycket på sina ungdomar.Här är det träning för 9-10 åringar i Skidome, Göteborg. FOTO: Odd Wallum.
Sävedalens AIK Skidor s atsar mycket på sina ungdomar.Här är det träning för 9-10 åringar i Skidome, Göteborg. FOTO: Odd Wallum.

Sävedalens AIK skidor storsatsar - på sina barn och ungdomar

I höst firar Sävedalens AIK Skidor 10-årsjubileum och intresset för att åka längdskidor i Göteborg är större än någonsin. Det finns flera orsaker till det.
En stor bidragande sådan är skidanläggningen Skidome som gör det möjligt att åka skidor inomhus hela året, samt SAIK:s välbesökta torsdagsträningar med grupper för alla åldrar.

– Genom ett fantastiskt avtal med Skidome samt SAIK Skidors egen subvention till alla yngre medlemmar i år är vi inte beroende av en snörik vinter utomhus. Alla som deltar på minst fem träningar inomhus i vinter och är eller blir medlemmar i klubben ges möjlighet att köpa årskort till 75 procent rabatt mot ordinarie pris. Ett kort som gäller för ett helt år, berättar Odd Wallum från ordförande i SAIK Skidor.

– Vi hoppas att detta fantastiska erbjudande skall bidra till att flera av våra medlemmar kan använda den fina anläggning för längdåkning som vi har här i Göteborg, säger Dan Kuylenstierna, engagerad tränare i SAIK Skidor.

– Tillväxten av medlemmar har ökat de sista åren och förhoppningen är att vi skall bli ännu fler, lägger han till.

Dan har i över fem år varit tränare i SAIK Skidor och tränar de allra yngsta, men även ungdomar i 13-16 årsgruppen.

Tre systrar Strand på träning i Skidome. FOTO: Odd Wallum.Tre systrar Strand på träning i Skidome. FOTO: Odd Wallum.

SAIK Skidor har sedan tidigare satsat på att investera i utrustning för barn så att alla som vill prova att åka längdskidor kan låna pjäxor, skidor och stavar innan man eventuellt investerar i egen utrustning. Detta har möjliggjorts genom stöd från Skidlyftet förra året.

Klubben har träningar på torsdagar under i stort sett hela året. Förutom skidåkning på snö, både inomhus i Skidome och utomhus vintertid arrangerar klubben barmarksträning och träning på rullskidor eller inlines.

– Vi drar igång barmarksträningarna i början av april, säger Tommy Jonsson, en av de tränare som har varit med sedan starten för 10 år sedan.

Adam Toftered, nöjd SAIK-ungdom på träning i Skidome. FOTO: Odd Wallum.
Adam Toftered, nöjd SAIK-ungdom på träning i Skidome. FOTO: Odd Wallum.

– Då kör vi ett kombinationspass som innehåller styrka, balans, stretch, löpintervaller i skogen, samt mosshandboll.

– På hösten kör vi rullskidor eller inlines och under november till december kör vi inne i Skidome. Våra barn och ungdomars färdigheter på snö har haft en väldigt fin utveckling sedan vi började träna i Skidome, något som även märks på resultaten klubbens medlemmar haft på tävlingar både lokalt och nationellt.

Den som är nyfiken och vill veta mer om SAIK Skidor och verksamheten så kan man förutom att gå in på hemsidan titta på filmen om SAIK Skidor som är gjord av skidjunioren Emma Ravakko, Under ett år följde hon juniorernas verksamhet med filmkameran ur perspektivet; ”Visst kan man åka skidor i Göteborg”. Filmen har nu över 2 000 visningar på Youtube.

– En riktig feelgood-film som vi hoppas kan inspirera fler att börja med denna fina sport, säger Odd Wallum som är aktiv tränare och ordförande i SAIK Skidor.

Siste nyheter

Klas Nilsson vann 7-mila precis som förra året. Bilden är från i fjolårets seger. FOTO: 7-mila. 

Klas Nilsson och Ida Dahl vann 7-mila

Det blev solklara segrare i både herr- och damklassen på 7-mila mellan Vindeln och Robertsfors. Klas Nilsson, Skellefteå XC/Team Igne och Ida Dahl, IFK Mora SK/Team Ramudden heter vinnarna i 50:e lopp...
startflytt

Startplatsen för Vasaloppet 45 och Nattvasan 45 flyttas

På grund av rådande väderförhållanden och bristen på snö i Vasaloppsarenan har Vasaloppet tagit beslutet att flytta starten för två av vinterveckans lopp. Det är Vasaloppet 45 (f d Halvvasan) och Natt...
Ebba Andersson kämpade mot Heidi Weng och Ingvild Flugstad Östberg men fick ge sig på upploppet och blev fyra. FOTO: Bildbyrån/Carl Sandin.

Ny fjärdeplats för Ebba Andersson bakom tre norskor

Det blev en ny fjärdeplats för Ebba Andersson på den andra etappen av Ski Tour 2020 i Östersund. Therese Johaug utökade sin ledning och vann knappa minuten före trion Heidi Weng, Ingvild Flugstad Östb...