Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Antalet elittjejer i Visma Ski Classics ökar för varje år och inför vintern är det nu rekordmånga, 29,4 procent. FOTO: Visma Ski Classics.
Antalet elittjejer i Visma Ski Classics ökar för varje år och inför vintern är det nu rekordmånga, 29,4 procent. FOTO: Visma Ski Classics.

Rekordmånga elittjejer i Visma Ski Classics

Den kommande Visma Ski Classics säsongen X kommer att bli speciell, eftersom det är tioårsjubileum av i långloppens världsmästerskap. Men det är inte det enda skälet att fira. Damernas  elitfält växer varje år och nu är 29,4 procent av de totala antalet teamåkare damer. Det är rekord Visma Ski Classics historia som bevisar att tjejer blir mer intresserade av långlopp.

Det finns dessutom finns det fler unga åkare, under 26 år, än någonsin tidigare, 42,9 procent, varav tjejernas deltagande är oerhört imponerande eftersom de står för 50 procent av det totala antalet teamåkare bland damerna.

Det är nu 36 unga tjejer som deltar i touren med totala antalet av 72 och det finns 69 unga herråkare bland 173 män totalt, 39,9 procent. Det totala antalet teamåkare i säsong X är 245, varav 72 kvinnor.
 
– Vi har varje säsong arbetat för att locka fler tjejer till Visma Ski Classics. Det är tillfredsställande att se att den här säsongen har nått nästan 30 procent damer proffsteamen. Antalet herrar ökar också, men damerna ökar i en snabbare takt. Vi går i rätt riktning, även om vi fortfarande har lite kvar till 50 procent av varje kön som är det naturliga målet!, säger David Nilsson, VD Visma Ski Classics.

stat_dam_herr_skiclassics.jpg

stat_ungdom_skiclassics.jpg

 

Siste nyheter

På lördags är det dags för 32:a upplagan av Tjejvasan. I fjol vann Britta Johansson Norgren före Lina Korsgren. FOTO: Vasaloppet.

Fakta inför 32:a Tjejvasan på lördag

Till den 32:a Tjejvasan är hittills över 6 400 anmälda tjejer i åldrarna 16–82 år för att åka de tre milen mellan Oxberg och Mora. Starten för världens största skidlopp för tjejer går på lördag 22 feb...
Ebba Andersson är en av många starka åkare i Sveriges trupp till JVM och U23-VM i Oberwiesenthal, Tyskland. FOTO: Bildbyrån/Carl Sandin.

Ebba i Sveriges trupp till JVM och U23-VM

Svenska Skidförbundet har tagit ut elva damer och tolv herrar som ska representera det svenska längdlandslaget under JVM och U23-VM i Oberwiesenthal, Tyskland, den 29/2 till 7/3. I U23-truppen finns ...
Tore Björseth Berdal jublar vid sin Vasaloppsseger i fjol. Nu presenteras intressanta siffror från den aktuella anmälningsstatistiken inför årets vintervecka. FOTO: Vasaloppet.

Statistik inför Vasaloppets vintervecka

I kväll tisdag klockan 24.00 stänger onlineanmälan till Vasaloppets vintervecka 2020. Därefter är det anmälan på plats som gäller, och det går utmärkt att anmäla sig ända fram till start. Här presente...