Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Calle Halfvarsson siktar på toppform till Tour de Ski och ska inte bränna bort formen på försäsongen i vinter. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.
Calle Halfvarsson siktar på toppform till Tour de Ski och ska inte bränna bort formen på försäsongen i vinter. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

I vinter ska inte Calle sabba formen med för hård träning

Calle Halfvarsson är den svenske herråkaren med störst potential i skidspåret.
Många gånger har Calle sabbat sin fina form tidigt på säsongen med för hård träning.
I vinter ska det dock inte ske.
– Jag ska hålla mig lugn och följa träningsplanen slaviskt, säger 30-årige Calle som siktar på toppform under Tour de Ski.

Det har inte gått på räls inför vintern för Calle men han är inte orolig trots en sjukdomsperiod och ett krånglande skulderblad under hösten.

Under en vistelse på Mallorca tog det en vändning och nu pekar det åt rätt håll för Sågmyra-åkaren.

– Jag var sjuk när jag åkte ner till Mallorca. Jag blev sjuk en vecka innan och var sen sjuk fyra dagar på den vistelsen också. Totalt var jag krasslig i tio dagar, berättar Calle och fortsätter;

– Innan det hade jag lite krångel med ett skulderblad också. Så det har varit några veckor med lite strul men det har ändå gått rätt okej med träningen. Jag börjar komma tillbaka hyfsat bra nu men jag skulle nog inte vinna ett race idag mot de andra i landslaget.

Hur ser du på säsongen? Siktar du på jämn form när det inte är mästerskap eller ska du peaka vid någon av tourerna?
– Jag hoppas min bästa form ska vara under Tour de Ski. Det är en tävling jag siktar högt på. Men självklart vill jag vara stabil över hela säsongen, säger Halfvarsson och lägger till;

– Tour de Ski blir lite som ett mästerskap i år. Sedan blir det en bra vila efteråt så man kan ladda om igen.

– Nya Skitour 2020 blir också riktigt kul. Jag ser verkligen fram emot den också.

Vad säger du om förra vintern?
– Det var en lurig säsong. Det har varit några år nu när det gått bra i början men inte sedan.

– Jag har som så många gånger för kört lite för mycket. Jag måste lugna ner mig lite. Stå över någon helg och få tillbaka energin, både mentalt och kroppsligt.

Så du kommer välja bort några tävlingar i vinter?
– Ja, det kommer jag att göra. Det kommer jag tycka är jäkligt jobbigt och tråkigt. Men jag får se det som en investering inför nästa tävling istället.

Calle har fortsatt landslagstränaren Mattias Nilsson som tränare men däremot har han bytt samarbetspartner kring hur han jobbar med sina sponsorer.

– Nu har jag Magnus Larsson från Trollhättan (En av grundarna av rullskidtävlingen Alliansloppet) som hjälper mig med sponsorerna. Det blev så att jag upplevde att Bo Johansson och hans firma inte riktigt hade tiden att lägga ner för att göra jobbet som krävs för mig. Det var inte så att det skar sig men de ville nog att jag skulle vara lite mer självdrivande kring de sakerna.

– Magnus passar mig bättre. Han är väldigt drivande och har mycket idéer. Samtidigt är han förstående för vad jag behöver för min satsning. Bo var också bra men det är ju så att vissa går man bättre ihop med än andra.

Och vad gäller träningen följer du Mattias plan?
– Jag följer den slaviskt, säger Calle och skrattar.

Har det varit ditt största problem tidigare. Att du inte följt den träningsplan du haft?
– Det har varit lite så. Det har dragit iväg. Jag har varit pigg och kört för hårt. Ska det vara ett lugnt pass så ska det verkligen vara det men…

– Det kan ha varit så att jag varit i Kuusamo och kommit på pallen där. Så kommer jag hem och ska träna men är kvar i något rus och kör på för hårt. Jag tror jag bränt mig många gånger på det viset.

Men inte i vinter?
– Nej, jag ska hålla mig lugn. Stanna hem någon helg och ha det tråkigt och bygga upp ett sug.

 

Siste nyheter

Märta Rosenberg från Duved tilldelas årets Charlotte Kalla-stipendium.

Årets Charlotte Kalla-stipendium till Märta Rosenberg

Märta Rosenberg är 18-åringen från Duved i Jämtland som i vintras blev bästa svensk på Ungdoms OS i Lausanne där hon tog guld i 5 kilometer klassiskt, silver i skicross och brons i sprint. Nu får hon ...
Jörgen Brink vill inspirera till sommarträning genom att bjuda in till virtuella Brink Tour på SkiErg.

Jörgen bjuder in till virtuella Brink Tour

Trefaldige Vasaloppsvinnaren Jörgen Brink vill ge alla tävlingssugna en fin utmaning under sommar och höst. Han bjuder in till en virtuell tour på SkiErg under namnet Brink Tour. – Jag hoppa att det ...