Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Nu införs en bergspristävling på toppen av Vasaloppets startbacke i Visma Ski Classics.
Nu införs en bergspristävling på toppen av Vasaloppets startbacke i Visma Ski Classics.

Visma Ski Classics inför bergspris i Vasaloppets startbacke

Visma Ski Classics bergspristävling infördes säsong sju och har vuxit till en prestigefylld tävling med värdefulla poäng att samla både individuellt och i Pro Team-tävlingen.
I varje lopp förutom Vasaloppet finns det upp till två bergspris. Kommande säsong 10 så införs det nu ett bergspris även i Vasaloppet.

Vasaloppets bana är Ski Classics längsta med sina 90 kilometer, men det finns inte så många tuffa stigningar längs vägen mellan Sälen och Mora. Men startbacken är välkänd för alla som åkt eller tittat på Vasaloppet. Tre kilometer efter starten så når man banans högsta punkt, 528 meter över havet. Där på toppen blir Ski Classics nya bergspris vilket gör att loppet får än en mer spännande start i elitfältet.

– Den första backen i Vasaloppet är inte den längsta eller brantaste i Visma Ski Classics, men det är en välkänd passage för åkarna och det faktum att du på toppen fortfarande har 87 kilometer kvar gör det intressant, säger Visma Ski Classics VD David Nilsson och fortsätter;

– Det här gör att elitfältet kommer att start i ännu högre fart än vanligt vilket ökar spänningen i den första delen av loppet. Bergspristävlingen har blivit viktigare för varje år inom proffsteamen och i år är jag säker på att vi kommer att se fler både herrar och damer som går 100 procent för bergsprispoäng eftersom de inte bara är viktiga för den enskilda bergspristävlingen utan också i den totala ställningen för lagen.

climb_proteam_comp.jpg

Siste nyheter

Lina Korsgren anställer cykeltränaren Mattias Reck för att stå emot Marit Björgen på Vasaloppet. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Vasaloppssegraren Korsgren ska stoppa Björgen

Vasaloppssegrarinnan, Lina Korsgren, tar nu hjälp av Tour de France-tränare i kampen om att stoppa Marit Björgen från Vasaloppsseger. – Jag kommer anställa cykelproffstränaren, Mattias Reck, i Team R...
bild_grand_classics

Visma Ski Classics lanserar Grand Classics

Till säsong XI av Visma Ski Classics lanseras nu Grand Classics Grand Slam där följande fyra lopp ingår: Marcialonga, Jizerska Padesatka, Vasaloppet, och Birkenbeinerrennet. Ingen åkare har vunnit al...