Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Nu införs en bergspristävling på toppen av Vasaloppets startbacke i Visma Ski Classics.
Nu införs en bergspristävling på toppen av Vasaloppets startbacke i Visma Ski Classics.

Visma Ski Classics inför bergspris i Vasaloppets startbacke

Visma Ski Classics bergspristävling infördes säsong sju och har vuxit till en prestigefylld tävling med värdefulla poäng att samla både individuellt och i Pro Team-tävlingen.
I varje lopp förutom Vasaloppet finns det upp till två bergspris. Kommande säsong 10 så införs det nu ett bergspris även i Vasaloppet.

Vasaloppets bana är Ski Classics längsta med sina 90 kilometer, men det finns inte så många tuffa stigningar längs vägen mellan Sälen och Mora. Men startbacken är välkänd för alla som åkt eller tittat på Vasaloppet. Tre kilometer efter starten så når man banans högsta punkt, 528 meter över havet. Där på toppen blir Ski Classics nya bergspris vilket gör att loppet får än en mer spännande start i elitfältet.

– Den första backen i Vasaloppet är inte den längsta eller brantaste i Visma Ski Classics, men det är en välkänd passage för åkarna och det faktum att du på toppen fortfarande har 87 kilometer kvar gör det intressant, säger Visma Ski Classics VD David Nilsson och fortsätter;

– Det här gör att elitfältet kommer att start i ännu högre fart än vanligt vilket ökar spänningen i den första delen av loppet. Bergspristävlingen har blivit viktigare för varje år inom proffsteamen och i år är jag säker på att vi kommer att se fler både herrar och damer som går 100 procent för bergsprispoäng eftersom de inte bara är viktiga för den enskilda bergspristävlingen utan också i den totala ställningen för lagen.

climb_proteam_comp.jpg

Siste nyheter

På lördags är det dags för 32:a upplagan av Tjejvasan. I fjol vann Britta Johansson Norgren före Lina Korsgren. FOTO: Vasaloppet.

Fakta inför 32:a Tjejvasan på lördag

Till den 32:a Tjejvasan är hittills över 6 400 anmälda tjejer i åldrarna 16–82 år för att åka de tre milen mellan Oxberg och Mora. Starten för världens största skidlopp för tjejer går på lördag 22 feb...
Ebba Andersson är en av många starka åkare i Sveriges trupp till JVM och U23-VM i Oberwiesenthal, Tyskland. FOTO: Bildbyrån/Carl Sandin.

Ebba i Sveriges trupp till JVM och U23-VM

Svenska Skidförbundet har tagit ut elva damer och tolv herrar som ska representera det svenska längdlandslaget under JVM och U23-VM i Oberwiesenthal, Tyskland, den 29/2 till 7/3. I U23-truppen finns ...
Tore Björseth Berdal jublar vid sin Vasaloppsseger i fjol. Nu presenteras intressanta siffror från den aktuella anmälningsstatistiken inför årets vintervecka. FOTO: Vasaloppet.

Statistik inför Vasaloppets vintervecka

I kväll tisdag klockan 24.00 stänger onlineanmälan till Vasaloppets vintervecka 2020. Därefter är det anmälan på plats som gäller, och det går utmärkt att anmäla sig ända fram till start. Här presente...