Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Stina Nilsson samlar sig inför starten på världscupsäsongen i Ruka, Finland i morgon. FOTO: Bildbyrån/Carl Sandin.
Stina Nilsson samlar sig inför starten på världscupsäsongen i Ruka, Finland i morgon. FOTO: Bildbyrån/Carl Sandin.

Sylvasst svenskt damlag i världscuppremiären

När världscupen drar igång med klassisk sprint i morgon så ställer Sverige verkligen upp med ett sylvasst svenskt damlag på tio åkare. Mycket talar för en härlig svenskstart på säsongen.

Tävlingarna i Ruka är som vanligt en minitour och mycket talar för att det kommer bli mycket svenskt i damklassen både i fredagens sprint och totalt i minitouren.

Stina missade den svenska säsongspremiären i Gällivare senaste helgen på grund av en ömmande men är nu redo först ge sig in i hetluften i Finland.

– Det är en klassisk skidåkarskada, en överbelastning, vi använder ju våra armar hela tiden. Det är första gången jag haft den känningen. Jag hade ganska ont de sista dagarna på landslagslägret i Bruksvallarna, berättar Stina för SVT Sport.

– Men sista dagarna har jag belastat fullt ut. Men absolut har jag fått parera lite men det hör till, fortsätter Stina.

Eftersom Nilsson står på start så kan vi räkna med att hon är redo.

Men det är ju många fler än Stina att hoppas på i morgon. Av de tio svenska damerna så skulle det inte förvåna om alla klarar sig vidare från prologen och där kan vi hoppas extra mycket på Maja Dahlqvist, trots ett sämre genrep i Gällivare, och trion Jonna Sundling, Johanna Hagström och Moa Lundgren. Och förstås Frida Karlsson och Charlotte Kalla som är störst hopp i totalen under helgen.

Bland de svenska herrarna är det störst förhoppningar på Calle Halfvarsson och Oskar Svensson. Men spännande starter gör Gällivarevinnaren Olle Jonsson och Johan Häggström. Var vi har Teodor Peterson återstår att se.

Prologerna startar 10.00 och finalerna som sänds i SVT från 12.20

De svenska damernas startnummer på sprintprologen:

6. Stina Nilsson
9. Evelina Settlin
11. Maja Dahlqvist
14. Charlotte Kalla
20. Jonna Sundling
26. Johanna Hagström
28. Moa Lundgren
47. Frida Karlsson
51. Emma Ribom
52. Elina Rönnlund

Komplett startlista finns här.

De svenska herrarna har följande startnummer i prologen:

12. Calle Halfvarsson
28. Oskar Svensson
32. Teodor Peterson
37. Johan Häggström
53. Olof Jonsson
73. Björn Sandström
89. Axel Ekström
101. Jens Burman

Komplett startlista finns här.

 

Siste nyheter

På lördags är det dags för 32:a upplagan av Tjejvasan. I fjol vann Britta Johansson Norgren före Lina Korsgren. FOTO: Vasaloppet.

Fakta inför 32:a Tjejvasan på lördag

Till den 32:a Tjejvasan är hittills över 6 400 anmälda tjejer i åldrarna 16–82 år för att åka de tre milen mellan Oxberg och Mora. Starten för världens största skidlopp för tjejer går på lördag 22 feb...
Ebba Andersson är en av många starka åkare i Sveriges trupp till JVM och U23-VM i Oberwiesenthal, Tyskland. FOTO: Bildbyrån/Carl Sandin.

Ebba i Sveriges trupp till JVM och U23-VM

Svenska Skidförbundet har tagit ut elva damer och tolv herrar som ska representera det svenska längdlandslaget under JVM och U23-VM i Oberwiesenthal, Tyskland, den 29/2 till 7/3. I U23-truppen finns ...
Tore Björseth Berdal jublar vid sin Vasaloppsseger i fjol. Nu presenteras intressanta siffror från den aktuella anmälningsstatistiken inför årets vintervecka. FOTO: Vasaloppet.

Statistik inför Vasaloppets vintervecka

I kväll tisdag klockan 24.00 stänger onlineanmälan till Vasaloppets vintervecka 2020. Därefter är det anmälan på plats som gäller, och det går utmärkt att anmäla sig ända fram till start. Här presente...