Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Från och med i vinter kommer Nattvasan att räknas som ett delmoment i En Svensk Klassiker. FOTO: Vasaloppet.
Från och med i vinter kommer Nattvasan att räknas som ett delmoment i En Svensk Klassiker. FOTO: Vasaloppet.

Nattvasan blir en del i En Svensk Klassiker från 2020

Samtidigt som Stephan Wilsons serie Min Klassiker sänds på TV6 och Viaplay kan nu En Svensk Klassiker och Vasaloppet glädjande meddela att Nattvasan 90 och Nattvasan 45 från och med nu ingår som ett delmoment för den som gör En Svensk Klassiker och En Svensk Klassiker Halva.

Det kommer med andra ord att gå att välja att åka Nattvasan 90 istället för Vasaloppet/Öppet Spår och Nattvasan 45 istället för Vasaloppet 45 (f d Halvvasan). Det här innebär också att det nu går att skejta skidmomentet i Klassikern för den som så önskar.

En Svensk Klassikers historia går tillbaka till år 1971. I dag drivs En Svensk Klassiker AB gemensamt av de fem arrangörerna av klassikerloppen Vasaloppet, Vätternrundan, Vansbrosimningen, Lidingöloppet och Engelbrektsloppet (det sistnämnda tillkom som ett alternativ 1976 till Vasaloppet).

Sedan 2018 finns följande olika En Svensk Klassiker att välja mellan förutom de ursprungliga långa loppen:
- En Svensk Klassiker
- En Svensk Klassiker Halva
- En Svensk Klassiker Tjej
- En Svensk Klassiker Korta
Sedan 1971 har över 100 000 diplom delats ut i de olika Klassikerna för dem som genomfört fyra delmoment i följd. Cirka 10 000 personer genomför någon av Klassikerna varje år.

Nattvasan 90 hade premiär 2017 och Nattvasan 45 genomfördes första gången 2019. Det är motionslopp med fokus på äventyret, där starten för de båda distanserna går samtidigt i Sälen och Oxberg kl 20.00 fredag 28 februari 2020. Den utrustning deltagarna behöver bär de själva med sig och förutom pannlamporna är det bara månen och stjärnorna som visar vägen.

Nattvasan 90 är dessutom ett parlopp där varje lag består av två deltagare. Laget åker tillsammans av säkerhetsskäl. Det ska inte vara ett längre avstånd mellan lagmedlemmarna än att de håller uppsikt över varandra. Vid målgång får det vara ett avstånd på maximalt 20 sekunder. Båda deltagarna måste genomföra loppet för att laget ska få en sluttid och du därmed kunna räkna in loppet i din Klassiker. Loppet går i fri stil vilket gör det möjligt att välja mellan klassisk skidåkning och skejt. Det är från och med 2020 inte längre tillåtet att hjälpa varandra framåt med draghjälp, så kallad repning.

Nattvasan 90 kommer däremot inte att ingå i ”Superklassikern” och inte att synas på de officiella topplistorna som finns på En Svensk Klassikers hemsida. Till Superklassikern räknas skidloppen om 90 km enbart i klassisk stil. För att kunna genomföra en Superklassiker ska du ha en totaltid om max 24 timmar för damer eller 20 timmar för herrar när du genomfört alla fyra klassikerloppen.

Fotnot:
En Svensk Klassiker behöver inte göras under ett och samma kalenderår, det går att hoppa på när som helst under året. Men de fyra delmomenten skidor, cykel, simning och löpning ska genomföras i en följd. Den som vill göra En Svensk Klassiker kan anmäla sig till ett lopp i taget (i mån av plats) eller köpa ett paket med ”allt-i-ett”.

Läs mer om de populära Klassikerpaketen
https://ensvenskklassiker.se/klassikerpaket-startplats-till-alla-loppen

Läs mer om Nattvasan 90
https://www.vasaloppet.se/lopp/skidlopp/nattvasan90

Läs mer om Nattvasan 45
https://www.vasaloppet.se/lopp/skidlopp/nattvasan45

För den som söker en lagkamrat att åka Nattvasan 90 eller Nattvasan 45 med så har Vasaloppet på sin hemsida en funktion som heter ”Lagbyggaren.”

Siste nyheter

Anton Karlsson närmast före sambon Elin Mohlin och Britta Johansson Norgren på Lager 157 Ski Teams senaste läger i Torsby. FOTO: Lager 157 Ski Team.

Anton på väg mot sin efterlängtade comeback

I december opererade Anton Karlsson, Lager 157 Ski Team, sig för diskbråck. Han missade hela Ski Classics-säsongen men kunde se sin lagkompisar rada upp starka prestationer. Nu är Anton på väg tillba...
230 rullskidåkare från 20 länder deltog på  Virtual Alliansloppet i helgen. FOTO: Alliansloppet.

Thyli snabbast på Virtual Alliansloppet

Andra deltävlingen av Virtual World Classic Tour, Virtual Alliansloppet, genomfördes i helgen. 230 rullskidåkare från 20 länder deltog. Snabbast var norrmannen Vetle Thyli, Team Kaffebryggeriet. Thyli...
Märta Rosenberg från Duved tilldelas årets Charlotte Kalla-stipendium.

Årets Charlotte Kalla-stipendium till Märta Rosenberg

Märta Rosenberg är 18-åringen från Duved i Jämtland som i vintras blev bästa svensk på Ungdoms OS i Lausanne där hon tog guld i 5 kilometer klassiskt, silver i skicross och brons i sprint. Nu får hon ...