Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Tidigare skidorienteringsesset Lena Turesson är en av Luleå tekniska universitets samordnare gällande elitidrottsvänligt lärosäte. FOTO: Luleå tekniska universitet.
Tidigare skidorienteringsesset Lena Turesson är en av Luleå tekniska universitets samordnare gällande elitidrottsvänligt lärosäte. FOTO: Luleå tekniska universitet.

Luleå tekniska universitet blir nytt elitidrottsvänligt lärosäte

Riksidrottsförbundet har utsett Luleå tekniska universitet till elitidrottsvänligt lärosäte. Universitetet ska underlätta för elitidrottare att studera – oavsett sport – men planerar också för en särskild satsning på längdskidor, skidskytte och skidorientering. En verksamhetsledare, som även ska fungera som tränare, ska anställas.

– Förutsättningarna att kombinera elitidrott med studier på Skandinaviens nordligaste tekniska universitet är redan goda, och det känns väldigt bra att vi tillsammans med Riksidrottsförbundet nu ytterligare utvecklar möjligheterna att satsa på akademiska studier parallellt med idrottande på högsta nivå. Vi har fantastiska förutsättningar för vinteridrott och har även flera av Sveriges bästa lag i sporter som ishockey, fotboll, basket och handboll i vår region. Det är väldigt positivt om utövare söker sig till oss för studier. Vi kommer att anställa en verksamhetsledare på heltid, som även är tänkt att fungera som tränare inom skidsporter, säger rektor Birgitta Bergvall-Kåreborn om att Luleå tekniska universitet från halvårsskiftet 2020 blir ett av Sveriges 13 elitidrottsvänliga lärosäten.

Att vara ett elitidrottsvänligt lärosäte (EVL) innebär bland annat att studenter som idrottar på toppnivå får tillgång till kvalificerad studievägledning, en så kallad dubbla karriärer-koordinator, och en anpassning av studierna för att kunna kombinera utbildning med idrottslig hårdsatsning. Studenter som kan komma ifråga måste, på hög nivå, utöva en idrott som ingår i något av Riksidrottsförbundets 72 specialidrottsförbund. Det ges inte någon förtur till utbildningsplatser, utan ansökan och antagning sker på samma villkor som för alla andra potentiella studenter.

"Ska ge fler svenska medaljer"
– Att kunna ge fler möjlighet att kombinera elitidrott med akademiska studier ska ge fler svenska medaljer och elitidrottare som lyckas även efter sina idrottskarriärer, säger Peter Mattsson, chef för idrottsutveckling på Riksidrottsförbundet, och fortsätter:
– Ambitionen är att så många lärosäten som möjligt ska vilja vara elitidrottsvänliga och därigenom bidra till att kombinationen elitidrott och studier möjliggörs för aktiva oavsett vad och var de vill studera. Anpassningar av studier i tid och rum är direkt avgörande för att klara av och genomföra en fullödig elitidrottssatsning.

Tack vare de goda förutsättningarna för vinteridrott och närhet till fina anläggningar i regionen, planerar Luleå tekniska universitet också för en särskild elitsatsning på längdskidor, skidskytte och skidorientering. En ledare för hela EVL-verksamheten ska anställas, en person som också är tänkt att fungera som tränare i de nämnda skidsporterna.

– Jag ser stora fördelar med samarbete mellan idrotter och över grengränser. Längdskidåkare, skidskyttar och skidorienterare kan till exempel dra nytta av sina olika erfarenheter och tillsammans sporra varandra och utvecklas i en stimulerande miljö. Att ha något vid sidan av idrottandet – studier och ett socialt sammanhang – ger en trygghet och är enormt viktigt för att utvecklas både som människa och som idrottare, säger Lena Turesson, en av universitetets EVL-samordnare som själv har en bakgrund som elitskidorienterare och orienterare, med bland annat två individuella VM-guld i skidorientering.

Vem kan bli elitidrottsstudent vid Luleå tekniska universitet?
* Du ska vara aktiv inom en till Riksidrottsförbundet ansluten idrott.
* Du ska uppfylla de krav som Riksidrottsförbundet har satt; du ska vara ”potentiell eller aktuell landslagsidrottare (senior eller junior)” eller ”spelare i högsta ligan i lagbollidrott”. Det är varje specialidrottsförbund som bedömer om du uppfyller kraven.
* Du måste också vara antagen till en utbildning på Luleå tekniska universitet. Du ansöker och blir antagen på samma villkor som alla andra potentiella studenter.

Läs mer:
Elitidrott och studier på Luleå tekniska universitet.
Riksidrottsförbundet – om elitidrottsvänliga lärosäten och riksidrottsuniversitet.


Luleå tekniska universitet är Skandinaviens nordligaste tekniska universitet med forskning och utbildning i världsklass. Vår forskning bedrivs i nära samarbete med företag som Bosch, Ericsson, Scania, LKAB, SKF och ledande internationella universitet. Luleå tekniska universitet omsätter totalt 1,7 miljarder kronor per år. Vi är idag 1650 anställda och 15 500 studenter.

 

Siste nyheter

På lördags är det dags för 32:a upplagan av Tjejvasan. I fjol vann Britta Johansson Norgren före Lina Korsgren. FOTO: Vasaloppet.

Fakta inför 32:a Tjejvasan på lördag

Till den 32:a Tjejvasan är hittills över 6 400 anmälda tjejer i åldrarna 16–82 år för att åka de tre milen mellan Oxberg och Mora. Starten för världens största skidlopp för tjejer går på lördag 22 feb...
Ebba Andersson är en av många starka åkare i Sveriges trupp till JVM och U23-VM i Oberwiesenthal, Tyskland. FOTO: Bildbyrån/Carl Sandin.

Ebba i Sveriges trupp till JVM och U23-VM

Svenska Skidförbundet har tagit ut elva damer och tolv herrar som ska representera det svenska längdlandslaget under JVM och U23-VM i Oberwiesenthal, Tyskland, den 29/2 till 7/3. I U23-truppen finns ...
Tore Björseth Berdal jublar vid sin Vasaloppsseger i fjol. Nu presenteras intressanta siffror från den aktuella anmälningsstatistiken inför årets vintervecka. FOTO: Vasaloppet.

Statistik inför Vasaloppets vintervecka

I kväll tisdag klockan 24.00 stänger onlineanmälan till Vasaloppets vintervecka 2020. Därefter är det anmälan på plats som gäller, och det går utmärkt att anmäla sig ända fram till start. Här presente...