Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Medaljtrion på SM i skidorientering på lördagens masstart över medeldistans. Fr.v. tvåan Magdalena Olsson, ettan Lisa Larsen och trean Klara Yngvesson. FOTO: Olof Eriksson.
Medaljtrion på SM i skidorientering på lördagens masstart över medeldistans. Fr.v. tvåan Magdalena Olsson, ettan Lisa Larsen och trean Klara Yngvesson. FOTO: Olof Eriksson.

Erik Rost och Lisa Larsen vann SM i Rännkölen

Erik Rost och Lisa Larsen, båda med klubbtillhörighet Alfta-Ösa är årets svenska mästare i skidorientering på SM medeldistans. Detta efter att de kört hem dagens masstart i Rännkölen, norr om Älvdalen.
– Ett bra lopp, men föret var grymt slitigt, säger Erik Rost till orientering.se.

SM-tävlingarna i masstart och stafett skulle den här helgen ha körts i Sollefteå. Men där, precis som i stora delar av Sverige, lyser snön med sin frånvaro. Efter mycket snabbt agerande flyttades hela arrangemanget till ett par mil norr om Älvdalen i Dalarna, där snöläget är klart mer gynnsamt.

I dag var det dags för masstart, och detta i rejält sugande före med någon plusgrad vilket gjorde att åkarna fick slita i den kuperade terrängen.

I damklassen var Alfta-Ösas Lisa Larsen snabbast av alla:
– Jag åkte efter Hanna och Magda (Eriksson och Olsson) i början av loppet men sen vet jag inte om vi hade olika gaffling eller om de tog ett annat vägval, sedan dess har jag inte sett till dom. Och jag har gjort ett bra lopp, bara något litet misstag, säger Larsen som ledde med över tre minuter efter det första varvet och sedan inte hade några problem att hålla undan.
Segermarginalen till tvåan Magdalena Olsson, Mora blev över fyra minuter. Bronset tog Klara Yngvesson, Umeå.

Larsen har en mycket framgångsrik karriär i  längdspåren bakom sig. Hon tog tre medaljer på junior-VM i längdåkning och blev sjua på en världscuptävling i Gällivare 2012. Men 2014 valde hon att ta en timeout från längdåkningen på grund av sjukdomsproblem. Den här vintern tävlar hon i skidorientering.

Hur ser du på fortsättningen av säsongen, vill du åka exempelvis EM i Ryssland i mars?
– Nej, det har jag inte tänkt. Jag kommer att köra de nationella tävlingarna, sedan hade det varit kul att åka något mer men jag hade inte tänkt göra det inför den här säsongen, säger Larsen.

En som däremot har EM i Ryssland som vinterns klart största mål är herrvinnaren Erik Rost.

– Formen känns bra inför fortsättningen av vintern. Jag har gjort bra resultat hela vägen, säger Rost som vann före Moras Linus Rapp och trean Peter Arnesson.

– Jag har gjort ett bra lopp, men känslan är inte det bästa i det här föret. Första varvet var grymt slitigt, speciellt på de delar av banan där ingen hade åkt tidigare. På det andra varvet gick det lite lättare, men jag fick verkligen kämpa hela vägen, säger Rost.

Topp tre i herrklassen. Fr.v. tvåan Linus Rapp, ettan Erik Rost och trean Peter Arnesson. FOTO: Olof Eriksson.Topp tre i herrklassen. Fr.v. tvåan Linus Rapp, ettan Erik Rost och trean Peter Arnesson. FOTO: Olof Eriksson.

I juniorklasserna blev det klara segrare. Segermarginalen i de fyra klasserna blev mellan fem och tio minuter. Gulden vanns av Elin Schagerström, Garphyttan; Rasmus Nordgren, Kåre; Elsa Hermansson och Albin Gezelius, båda Mora.

I morgon fortsätter tävlandet i Rännkölen med stafetter.

Resultat

Damer:
1) Lisa Larsen, Alfta-Ösa, 57.52, 2) Magdalena Olsson, Mora, 62.08, 3) Klara Yngvesson, Umeå, 62.58.

Herrar:
1) Erik Rost, Alfta-Ösa, 62.19, 2) Linus Rapp, Mora, 64.02, 3) Peter Arnesson, Bottnaryd, 65.12.

D20:
1) Elin Schagerström, Garphyttan, 45.40, 2) Ellen Blennow, Falköping, 52.50, 3) Emelie Brudin, Mora, 54.55.

H20:
1) Rasmus Nordgren, Kåre, 62.20, 2) Gabriel Larsson, Gammelstad, 72.10, 3) Anton Hänström, Täby, 72.18.

D18:
1) Elsa Hermansson, Mora, 51.00, 2) Anna Aasa, Renen, 56.16, 3) Julia Näslund, Hammaren, 56.21.

H18:
1) Albin Gezelius, Mora, 56.18, 2) Otto Balck, Täby, 63.20, 3) Isak Lundholm, Umeå, 63.37.

Komplett resultat finns här.

 

Siste nyheter

Oskar Kardin ser ut att missa årets Vasalopp på grund av hjärnskakning. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Hjärnskakning kan stoppa Kardin från Vasaloppet

I fjol var Oskar Kardin, Östersunds SK:s och Team Ragde Eiendom, nia och bäste svensk på Vasaloppet och i senaste Visma Ski Classics-loppet, Jizerska, var han tvåa. Nu kan dock Kardin missa årets Vas...
Isabel Salén och Markus Lundholm fick kliva upp på pallen på dagens världscuplopp i skidorientering. FOTO: Svenska orienteringsförbundet.

Sköna kvitton för Isabel Salén och Markus Lundholm

Isabel Salén och Markus Lundholm slutade tvåa respektive trea i tisdagens världscuplopp i skidorientering, en medeldistans med masstart. "Fantastiskt", säger Salén. "Jag är jättenöjd", summerar Lund...
Fyra olympiska guldmedaljörer åker Nattvasan på fredag: Marcus Hellner, Gunde Svan, Anna Jönsson Haag och Fredrik Lindström. FOTO: Vasaloppet.

Olympisk guldglans över Nattvasan

På fredag natt körs Nattvasan 90 för fjärde året och Nattvasan 45 för andra året – en magiskt nattlig skidfärd i fäders spår! Bland de drygt 2 200 anmälda finns även fyra olympiska guldmedaljörer. – ...