Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Att få banorna redo för USM har varit en utmaning för Matfors SK inför USM. Nu står dock banan redo. FOTO: Matfors SK.
Att få banorna redo för USM har varit en utmaning för Matfors SK inför USM. Nu står dock banan redo. FOTO: Matfors SK.

Matfors är redo för USM

Om en dryg vecka är det dags för Matfors SK att att arrangera sitt största evenemang någonsin då man står värd för USM på längdskidor. Banan ligger redo för åkarna och det mesta är i ordning men det har på inget sätt varit en enkel resa. Årets vinter är den sämsta i mannaminne i vår del av Sverige (om man gillar längdskidor) och både snö och kyla har lyst med sin frånvaro.

– Vi bestämde oss tidigt, faktiskt redan för två år sedan, att jobba för att producera snö på konstgjord väg till tävlingarna, även om vi innerst inne trodde att det skulle vara onödigt, säger tävlingsledaren Peter Blomqvist.

– Med facit i hand var det helt rätt beslut men även med snökanoner har det varit en utmaning då antalet kalla dygn varit begränsade.

– Snötillverkning är något helt nytt för oss men med fantastiska sponsorer, kontakter och ideella krafter har vi fått hyra utrustning och producerat snö i den utsträckning vi kunnat, fortsätter Peter Blomqvist.

– Klubbmedlemmar och andra intresserade har ställt upp på ett helt otroligt vis och kört kanonerna dag som natt men inte ens när vi började köra ut snön var vi helt säkra på hur långt det skulle räcka.

Den ursprungliga bansträckningen har fått ändrats något men en slinga på 2,5 kilometer är nu åkbar och kommer att användas.

Här slingrar sig USM-banan fram. FOTO: Matfors SK.Här slingrar sig USM-banan fram. FOTO: Matfors SK.

Det är en tydligt lättad tävlingsledare som nu tar sig an de sista förberedelserna inför mästerskapet.

– Det är klart att det känns fantastiskt att vi trots detta eländiga vinterväder kommer att kunna genomföra tävlingarna här på hemmaplan. Hela byn är engagerad och man får dagligen frågor och uppmuntrande ord från byborna.

– Detta kommer att bli en fest. Både för de som kommer hit och för de som bor här, avslutar Blomqvist.

Siste nyheter

Oskar Kardin ser ut att missa årets Vasalopp på grund av hjärnskakning. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Hjärnskakning kan stoppa Kardin från Vasaloppet

I fjol var Oskar Kardin, Östersunds SK:s och Team Ragde Eiendom, nia och bäste svensk på Vasaloppet och i senaste Visma Ski Classics-loppet, Jizerska, var han tvåa. Nu kan dock Kardin missa årets Vas...
Isabel Salén och Markus Lundholm fick kliva upp på pallen på dagens världscuplopp i skidorientering. FOTO: Svenska orienteringsförbundet.

Sköna kvitton för Isabel Salén och Markus Lundholm

Isabel Salén och Markus Lundholm slutade tvåa respektive trea i tisdagens världscuplopp i skidorientering, en medeldistans med masstart. "Fantastiskt", säger Salén. "Jag är jättenöjd", summerar Lund...
Fyra olympiska guldmedaljörer åker Nattvasan på fredag: Marcus Hellner, Gunde Svan, Anna Jönsson Haag och Fredrik Lindström. FOTO: Vasaloppet.

Olympisk guldglans över Nattvasan

På fredag natt körs Nattvasan 90 för fjärde året och Nattvasan 45 för andra året – en magiskt nattlig skidfärd i fäders spår! Bland de drygt 2 200 anmälda finns även fyra olympiska guldmedaljörer. – ...