Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Härlig stämning under USM-tävlingarna i Matfors i helgen i den så kallade TV-backen. FOTO: Matfors SK.
Härlig stämning under USM-tävlingarna i Matfors i helgen i den så kallade TV-backen. FOTO: Matfors SK.

Matfors SK summerar årets USM

Matfors SK är historiskt en liten skidklubb på en liten ort så att ge sig på att arrangera ett USM var på inget sätt en självklarhet. Men för cirka tre år sedan bestämde klubben sig för att ansöka om att arrangera USM som en del i projektet ”Hela Matfors på skidor” som man bedriver och för att sätta Matfors på skidkartan.

Nu är USM-helgen över och Matfors SK kan blicka tillbaka på en härlig skidfest där man stod som arrangör för sitt största evenemang någonsin.

– Vi har strävat i två och ett halvt år för att få en fest. Och det tycker jag att vi har fått, säger tävlingsledaren Peter Blomqvist.
Medelpad har precis som stora delar av Sverige haft en snöfattig och ovanligt varm vinter men med inhyrda snökanoner säkrades underlaget och en 2,5-kilometersbana blev åkbar precis i tid för mästerskapet.

– Underlaget har hållit bra och särskilt på lördagen tyckte jag vi bjöd på riktig skidpropaganda då vi dessutom fick ett strålande vinterväder, säger banchefen Petter Arnesson.

– Jag anser att vi har kunnat erbjuda rättvisa förhållanden hela helgen och jag tror de flesta ungdomarna har fått med sig goda minnen från vår by och anläggning. Och de kommer att minnas backen, som under helgen fick namnet TV-backen, som bjöd på en stigning på 23 höjdmeter på 160 meters skidåkning, fortsätter Petter.

Strålande väder och full fart i alla spår. FOTO: Matfors SK.Strålande väder och full fart i alla spår. FOTO: Matfors SK.

Förutom själva skidtävlingen har klubben arbetat hårt med kringarrangemang och inramningen och försökt att engagera hela byn i arrangemanget.

– Vi har försökt att lägga krut på så mycket vi bara kunnat, säger Peter Blomqvist. En dålig kamratmiddag kan tillexempel stjälpa hela upplevelsen så vi har försökt jobba hårt med detaljerna fortsätter han. Givetvis har vi gjort misstag men vi har försökt att rätta till dem efter bästa förmåga.

Stämningen på byn har varit på topp under USM och restauranger och butiker har haft utökade öppettider. Det lokala caféet tog till och med fram en speciell USM-bakelse.

Autograftavla precis som på världscupen. FOTO: Matfors SK.Autograftavla precis som på världscupen. FOTO: Matfors SK.

– Vår skidstadion har ett unikt läge då den ligger mitt i byn, säger Peter Blomqvist.

– Vi har jobbat stenhårt med att få hela byn på fötter och det har verkligen märkts i helgen då vi mött Matforsbor vi aldrig sett på skidstadion tidigare, ute i publikleden. Volontärerna har kommit i massor och hjälpt till med allt från att resa tält till att gå nattvakt på stadion, berättar Peter vidare.

– Nu hoppas vi att vi satt Matfors på skidkartan, avslutar han.

Full fart utför. FOTO: Matfors SK.Full fart utför. FOTO: Matfors SK.

Siste nyheter

Tore Björseth Berdal jublar vid sin Vasaloppsseger i fjol. Nu presenteras intressanta siffror från den aktuella anmälningsstatistiken inför årets vintervecka. FOTO: Vasaloppet.

Statistik inför Vasaloppets vintervecka

I kväll tisdag klockan 24.00 stänger onlineanmälan till Vasaloppets vintervecka 2020. Därefter är det anmälan på plats som gäller, och det går utmärkt att anmäla sig ända fram till start. Här presente...
Therese Johaug jublar och i bakgrunden ser vi en slutkörd Jonna Sundling som slutade fyra. FOTO: Bildbyrån/Carl Sandin.

Johaug och Kläbo starkast i Åre-sprinten

Den norska dominansen fortsätter i Ski Tour 2020. På tisdagseftermiddagen vann Therese Johaug och Johannes Hösflot Kläbo sprinten i slalombacken i Åre. – Det var en galen tävling. Jag älskar när det ...
Klas Nilsson vann 7-mila precis som förra året. Bilden är från i fjolårets seger. FOTO: 7-mila. 

Klas Nilsson och Ida Dahl vann 7-mila

Det blev solklara segrare i både herr- och damklassen på 7-mila mellan Vindeln och Robertsfors. Klas Nilsson, Skellefteå XC/Team Igne och Ida Dahl, IFK Mora SK/Team Ramudden heter vinnarna i 50:e lopp...