Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Robin Grenholm från Brunflo har tagit rejäla kliv i skidspåret sedan han blev en del av Team XC Gold förra året. Här är Robin under Marcialonga.
Robin Grenholm från Brunflo har tagit rejäla kliv i skidspåret sedan han blev en del av Team XC Gold förra året. Här är Robin under Marcialonga.

Robin klättrade från 1487:a till 369:a på Vasaloppet - på ett år

Från plats 1487 på Vasaloppet 2019 till plats 369 i vintras. Den snabba utvecklingen kan Robin Grenholm från Brunflo stoltsera med.
Att han förra sommaren klev in i Jerry Ahrlins träningskoncept Team XC Gold ser Robin själv som en stor förklaring till utvecklingen.
– I Team XC Gold får man alla verktyg man behöver kring träning, kost och material, säger Robin.

31-årige Robin Grenholm har egentligen bara gett längdåkningen chansen i ett par år. Visserligen åkte han Öppet spår 2011 och 2014 på cirka 7 timmar men det var på hösten 2018 som han började fundera mer på att träna lite mer för långlopp på skidor. Tidigare hade han mest hållit på med hockey, fotboll och innebandy.

Det blev både Marcialonga och Vasaloppet 2019 och Robin blev sugen på att förbereda sig än bättre till samma lopp vintern 2020.

I juni 2019 hoppade Robin på Jerry Ahrlins träningskoncept Team XC Gold och det blev ett lyft på många sätt.

– Då blev allt mer seriöst. I XC Gold får man alla verktyg man behöver kring träning, kost och material och det är upp till en själv hur mycket man vill satsa och hur bra man vill bli, menar Robin och fortsätter;

– För min del så tog jag det till en annan nivå. Jag hakade på passen som las ut på Facebook, tänkte mer på träning och blev inte minst mycket bättre på stakning. Jag tyckte själv att jag hade en hyfsad teknik i diagonal innan.

I vintras kände Robin att stakningen satt så pass bra att han valde att staka Marcialonga trots att han var lite orolig innan om han skulle klara det. I mål var han fin 359:a.

Nöjd Robin i mål efter Marcialonga.Nöjd Robin i mål efter Marcialonga.

– Jag lämnade tryggheten bakom mig där och det gick bra. I sista backen också. När jag klarat det så bestämde jag mig för att staka även Vasaloppet.

Vasaloppet blev en riktigt succé för Robin. Men att han åkte in på en så framskjuten placering som 369:a hade han ingen koll på när han passerade mållinjen i Mora.

– Jag hade ingen aning om vilken placering jag låg på under själva loppet eller i målgången. Det var först efter jag duschat och bytt om som jag såg vilken placering jag fick, och den var så mycket bättre än va jag trodde. Mitt egna mål var topp 1000 eftersom jag hade varit 1487:a året innan.

Att bli en del av Team XC Gold ser Robin som en nyckel till att han har kunnat göra så stora framsteg på så kort tid.

– Jag kan verkligen rekommendera det för andra. Det blir lättare att ta sig iväg på träning när man känner peppen från de andra i gruppen, man rycks med. Man får också möjligheten att vara med på läger som ger väldigt mycket.

– Den som vill tycker jag ska ta chansen att få träna och bli coachad av två välmeriterade åkare som Jerry och Laila (Kveli) som båda är riktigt bra på lära ut oavsett vilken nivå man är på. Utan dom hade jag inte varit 369:a på Vasan.

Nu tänker sig Robin att träna än mer strukturerat inför kommande vinter.

– Jag har inte satt några specifika mål, det får växa fram mot vintern. Marcialonga tycker jag dock är sjukt häftigt med allt runtomkring där och Vasaloppet är förstås det största.

– Om möjligheten dyker upp så kanske det även kan bli något mer lopp utomlands.

Till vardags jobbar Robin som arbetsledare på ett VVS-företag, han har fru om två barn som supportar honom i han ganska nya intresse.

– Det hade de inte varit möjligt utan familjen som stöttar och hejar på mig i min lilla satsning och som låter mig åka iväg på läger, träningar och tävlingar, avslutar Robin.

Upplägget för Team XC Gold 2020-2021 sträcker sig från 15 maj till 1 april nästa år.

Team XC Gold erbjuder ett upplägg där man bland annat får ta del av liveträning varje vecka via medlemmarnas Facebooksida. Man får vidare ta del av mycket information inom kost, fysiologi, psykologi, teknik, taktik och material samt styrketräning och löpning via mycket rutinerade tränare och ledare inom respektive område.

Du läser mer och anmäler dig till Team XC Gold här: xcgold.se

– Konceptet har vuxit för varje år och vi hoppas växa i år också. Den här gången har vi också mer aktiviteter inplanerade än någonsin, berättar Jerry Ahrlin

Siste nyheter

Lina Korsgren anställer cykeltränaren Mattias Reck för att stå emot Marit Björgen på Vasaloppet. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Vasaloppssegraren Korsgren ska stoppa Björgen

Vasaloppssegrarinnan, Lina Korsgren, tar nu hjälp av Tour de France-tränare i kampen om att stoppa Marit Björgen från Vasaloppsseger. – Jag kommer anställa cykelproffstränaren, Mattias Reck, i Team R...