Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Längdlandslaget nya tränarkvartett på dagens presskonferens: Fr.v: Anders Högberg, Stefan Thomsson, Magnus Ingesson och Lars Ljung. FOTO: Från Svenska skidförbundets digitala presskonferens.
Längdlandslaget nya tränarkvartett på dagens presskonferens: Fr.v: Anders Högberg, Stefan Thomsson, Magnus Ingesson och Lars Ljung. FOTO: Från Svenska skidförbundets digitala presskonferens.

En bra blandning av gammalt och nytt

Idag presenterade Svenska skidförbundet både landslaget tränarorganisation och åkarna i A- och B-laget (Team Bauhaus).
Vad gäller tränarna så blev det en bra blandning mellan gammalt och nytt. Nytt blir också att det ska bli ett mer gemensamt lag av dam- och herrlandslaget.
– Vi ska kunna dra nytta av kompetensen som finns i det här gänget till åkarna, det blir lättare om vi är ett gemensamt team, kommenterade landslagschefen Anders Byström.


Nye längdchefen Daniel Fåhraeus och nye landslagschefen Anders Byström kunde nyligen presentera Petter Myhlback som vallachef och Myhlback i sin tur lyckades plocka hem ”vallagurun” Perry Olsson från Norge.

Idag var det dags att släppa tränarorganisationen. Där man kunde bjuda på både gammalt och nytt.

Magnus Ingessons och Stefan Thomssons vara eller icke vara som landslagstränare har varit under mycket spekulation under våren. Nu strax före lunchtid presenterades de dock som två av fyra landslagstränare när Svenska skidförbundet genomförde en digital presskonferens från förbundets lokaler i Falun.
Magnus och Stefan får därmed representera det ”gamla” i tränarorganisationen. Magnus som varit med som tränare i landslaget under många år men även några år utanför som Charlotte Kallas tränare.

Nytillskott på tränarsidan är Anders Högberg och Lars Ljung. Båda med bakgrund som elitåkare.

44-årige Högberg åkte i landslaget mellan 2000 och 2008. Största meriten är femteplatsen på sprinten vid VM i Lahtis 2001 men han har också tre pallplatser i världscupen och ett gäng SM-medaljer. Högberg vann också kinesiska Vasaloppet hela fyra gånger. Anders har bott åtta år i Norge och där varit verksam som tränare. De sista två åren har han också varit ansvarig tränare för det kinesiska landslaget.

33-årige Ljung tävlade också på hög nivå under många år och åkte starkt på flera långlopp inte minst. Lars har också varit/är i högsta grad involverad i långloppslaget Lager 157 Ski Team. Lars har länge jobbat med teknikträning och videoanalyser med landslaget i både längd och skidskytte genom en tjänst på SOK. Han får nu ett övergripande ansvar för teknikutvecklingen i landslagsgrupperna.

Högberg och Ljung har förstås möts många gånger i skidspåren som aktiva. Åtminstone en gång möttes de extra nära. I långloppet König Ludvig Lauf 2012, ett lopp som Stanislav Rezac vann en tiondel före Jerry Ahrlin, var Lars Ljung 7,4 sekunder efter vinnaren som tionde man men nio tiondelar före Anders Högberg som slutade tolva.

Kvartett Ingesson, Thomsson, Högberg och Ljung presenterades som gemensamma tränare för både tjejer och killar i  A- som B-lag (Team Bauhaus). Magnus och Stefan med lite mer fokus mot damerna. Anders med mer fokus mot herrarna och Lars kommer att ha sin huvudinriktning mot Team Bauhaus.

– Vi ska kunna dra nytta av kompetensen som finns i det här gänget till åkarna, det blir lättare om vi är ett gemensamt team. Det bör gynna åkarna och hela organisationen, kommenterade Anders Byström på dagens presskonferens.

A-landslaget som presenterades idag består av nio damer och fem herrar och Team Bauhaus innehåller fem damer och tre herrar. Att det är fler damer än herrar känns helt naturligt och Anders Byström gav också den här kommentaren idag.

– Vi har valt att ta ut fler damer i och med att de presterar på en så hög internationell nivå.

Att det behövs en satsning på fler herråkare står förstås också klart. Den kommer att ske genom Team Svenska Spel. Vilka som kommer att ingå i ”Utvecklingslandslaget” är inte presenterat ännu. Dock hur organisationen runt åkarna ska ske.

Satsningen blir inte längre begränsad åldersmässigt på samma sätt som tidigare meddelande förbundet idag.

Satsningen kommer ske på tre högskoleorter: Umeå, Östersund och Falun. Ida Ingemarsdotter och Martina Höök med ansvar i Östersund. Mattias Nilsson, förre tränaren för herrlandslaget, blir ansvarig i Falun medan den tidigare elitåkaren Andreas Domeij får ansvaret för Umeå.

Hur strukturen kommer att se ut i dessa tre elitmiljöer meddelas senare men så här kommenterade Anders Byström den delen av satsningen idag.

– Vi vill satsa mycket på elitmiljöerna på olika platser i landet och hålla trycket uppe på hemmaplan. Vi tror att det är viktigt för herrarnas del att det finns högkvalitativa åkare att sparras mot på deras hemmaplan, att vi inte plockar bort dem till landslaget. Sedan är det viktigt med en konkurrenssituation, det ska krävas mycket att ta sig in i landslaget, så att vi får till spetsen som krävs.

 

Siste nyheter

Lina Korsgren anställer cykeltränaren Mattias Reck för att stå emot Marit Björgen på Vasaloppet. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Vasaloppssegraren Korsgren ska stoppa Björgen

Vasaloppssegrarinnan, Lina Korsgren, tar nu hjälp av Tour de France-tränare i kampen om att stoppa Marit Björgen från Vasaloppsseger. – Jag kommer anställa cykelproffstränaren, Mattias Reck, i Team R...