Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Jens Burman kan se tillbaka på flera bra lopp i vintras trots en försäsong med rehabträning efter förra vårens ryggoperation. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.
Jens Burman kan se tillbaka på flera bra lopp i vintras trots en försäsong med rehabträning efter förra vårens ryggoperation. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Med en stark grund fortsätter Burmans utveckling

Jens Burman gick in i den gånga säsongen med en ryggoperation och rehabträning bakom sig. Trots den bakgrunden och lite mindre träning blev det fyra lopp topp tio i världscupen.
Precis innan säsongen så hastigt tog slut åkte Jens till en stark åttondeplats på Holmenkollens tuffa femmil.
– Det gick ju ganska bra i vintras trots mindre träning. Nu vill jag fortsätta utvecklas, säger 25-årige Jens.

Åsarnaåkaren började säsongen med två starka lopp redan i inledningen på världscupsäsongen. I Ruka första världscuphelgen hade han sjätte åktid på den avslutande jaktstarten. Helgen efter var han sjua på skiathlonloppet i Lillehammer precis i rygg på trion Kläbo, Sundby och Röthe.

Nästa topp tio-placering kom på jaktstaren i Toblach under Tour de Ski där Jens hade femte åktid. Den starka åttondeplatsen på femmilen i Holmenkollen den 8 mars, där Jens  endast hade sju sekunder upp till pallen, har många i färskt minne. Den fina vårformen från Holmenkollen fick han sedan inte använda mer när avslutningen på världscupsäsongen ställdes in på grund av Covid-19.

– Det blev ju ett tråkigt slut på säsongen, konstaterar Jens.

Hur har du hanterat och upplevt den annorlunda våren?
– På ett sätt har det också varit skönt, om man ska se det positivt. Det har varit mer tid till lugn och ro, det har ju aldrig hänt förut att man varit hemma så här mycket, säger Burman.

Våren har inneburit mycket skidåkning och många långa pass för Jens. Både hemma i Åsarna, i Storhogna- och Vemdalstrakten nära hemmet och i Bruksvallarna.

– Jag åker fortfarande skidor vissa pass. Det har inte varit hårdkörning men långa och fina turer.

Jens har utnyttjat den sista snön som legat kvar hemma i Åsarna. FOTO: Från Jens Burmans Youtubekanal.Jens har utnyttjat den sista snön som legat kvar hemma i Åsarna. FOTO: Från Jens Burmans Youtubekanal.

Då har du en bra grund att stå på nu?
– Ja, vanligtvis tävlar man mycket på våren och då blir det inte så mycket träning. Att få en sådan här bra grund är inte dumt.

Den nya landslagsorganisationen har nu satt sig och presenterats. Jens är positiv till vad han ser.

– Det känns bra att det skett förändringar. Det känns som man har fixat en trygg och stabil organisation. Det ska bli spännande att se hur det kommer att bli.

Vad gäller sin egen träning har Jens fortsatt Mattias Nilsson, den förre A-landslagstränaren, som stöd.

– Jag styr mycket av träningen själv men Mattias är mitt bollplank.

Jens kom in i den gånga säsongen med mindre träning än normalt på grund av sin ryggoperation förra våren. Nu glädjer han sig åt att han kunnat genomföra en säsong utan ryggproblem.

– Det gick ju ganska bra i vintras trots mindre träning. Nu vill jag fortsätta utvecklas.

En viktig del bredvid all konditionsträning är styrkepassen. Inte minst för att ryggen ska må fortsatt bra.

Av fysioterapeuten Marcus Bystedt har Jens fått utmanande styrkeövningar som handlar mycket om stabilitet. En ”lurig” övning som Jens har visat på sin vlogg handlar om att ligga på rygg på en lång foam roller och samtidigt göra rörelser med armar och ben.

– Den är en utmaning, men det ska gå, säger Jens.

Just vloggandet är något som Jens har som avkoppling mellan passen. Där får man följa träningen men också livet på sidan om med renovering hemma med mera.

Jens har mer än 15 000 följare på sin Youtubekanal som normalt kommer ut en gång i veckan.

Här, i det näst senaste avsnittet, kan du bland annat se den svåra övningen från Bystedt:

Siste nyheter

Lina Korsgren anställer cykeltränaren Mattias Reck för att stå emot Marit Björgen på Vasaloppet. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Vasaloppssegraren Korsgren ska stoppa Björgen

Vasaloppssegrarinnan, Lina Korsgren, tar nu hjälp av Tour de France-tränare i kampen om att stoppa Marit Björgen från Vasaloppsseger. – Jag kommer anställa cykelproffstränaren, Mattias Reck, i Team R...