Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Fluorförbud eller inte? Det är frågan i dessa dagar. FOTO: Längd.se.
Fluorförbud eller inte? Det är frågan i dessa dagar. FOTO: Längd.se.

Fluorförbud? - Då väntar stämning på 100 miljoner kronor

Om Internationella skidförbundet (FIS) bestämmer sig för ett förbud mot fluorvalla på sitt möte på måndag 25 maj så väntar en stämning på 100 miljoner kronor från en stor samling vallfabrikanter.
– Då blir det väldigt synd om längdåkningen, säger Christer Majbäck, Skigo:s ägare, till Expressen.

Som vi skrev tidigare idag så jobbar FIS för att kunna genomföra ett totalförbud mot fluorvallor enligt det beslut man tog redan i höstas. FIS tävlingschef Pierre Mignerey har berättat för Expressen att man har en maskin som ska kunna testa om skidorna har vallats med fluor.

– Tekniskt så är vi redo. Vi har allt under kontroll. Den första prototypen kommer att vara klar i början av sommaren, säger Mignerey till Expressen.

Men om FIS styrelse beslutar om ett förbud på måndag så kommer man få en stämning på 100 miljoner kronor på sig. Den italienska vallafabrikanten Maplus har redan lämnat in en sådan stämning och enligt Expressen kommer ytterligare tolv fabrikanter stå bakom stämningen om FIS beslutar om ett förbud.

Enligt Expressen ska medlemmarna i FIS styrelse innan måndagens möte få information som visar att ett förbud är ett helt felaktigt beslut enligt vallafabrikanterna. Om de trots detta beslutar om ett förbud så går man vidare med stämningen.

– Ja, då går man vidare med stämningen, säger Skigo:s Christer Majbäck till Expressen.

– Allt handlar om att FIS vill sätta sig över EU:s egna lagar, fortsätter Majbäck.

För flera år sedan informerade EU om att ämnet PFOA skulle begränsas i fluorprodukter från och med juli 2020.

– Det fick vi besked om redan för 3-4 år sedan - och har jobbat mot det sedan dess. Vi kommer att klara de nya gränsvärdena, menar Majbäck.

Men så kom FIS besked i höstas om att fluorvallor helt från och med kommande säsong.

– Det är helt grundlöst. De har ingen aning om vad de beslutat om, säger Christer Majbäck som menar att vallaindustrins fluorprodukter är en ”mikroskopisk” del av hela världens användande.

Majbäck säger vidare:
– Vi vill ta ansvar. Vi vill inte förstöra miljön, utan tvärtom. Men i den här frågan har inte FIS förstått vad det handlar om.

Läs hela Expressens artikel här.

 

Siste nyheter

Lina Korsgren anställer cykeltränaren Mattias Reck för att stå emot Marit Björgen på Vasaloppet. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Vasaloppssegraren Korsgren ska stoppa Björgen

Vasaloppssegrarinnan, Lina Korsgren, tar nu hjälp av Tour de France-tränare i kampen om att stoppa Marit Björgen från Vasaloppsseger. – Jag kommer anställa cykelproffstränaren, Mattias Reck, i Team R...
bild_grand_classics

Visma Ski Classics lanserar Grand Classics

Till säsong XI av Visma Ski Classics lanseras nu Grand Classics Grand Slam där följande fyra lopp ingår: Marcialonga, Jizerska Padesatka, Vasaloppet, och Birkenbeinerrennet. Ingen åkare har vunnit al...