Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Linn Sömskar tillsammans med teamchefen för Team Nordic Athlete, Kim Mäenpää. Nu blir det satsning på långlopp i Visma Ski Classics för Linn. FOTO: Team Nordic Athlete.

Linn Sömskar tillsammans med teamchefen för Team Nordic Athlete, Kim Mäenpää. Nu blir det satsning på långlopp i Visma Ski Classics för Linn. FOTO: Team Nordic Athlete.

Linn Sömskar satsar på långlopp i nya Team Nordic Athlete

Linn Sömskar lämnar traditionell längdåkning och satsar på långlopp i Visma Ski Classics för det nya finska teamet - Team Nordic Athlete. Ny i laget är också välmeriterade norske långloppsåkaren Morten Eide Pedersen
– Det ska bli riktigt roligt att ta sig an den här utmaningen och att få mäta sig mot de bästa i världen i långlopp, säger tidigare sprint- och rullskidspecialisten Linn Sömskar, i ett pressmeddelande från Team Nordic Athlete.

Det finska långloppslaget Team Mäenpää har en ny huvudsponsor och byter namn till Team Nordic Athlete. Laget presenterar idag en nordisk satsning med två mycket spännande nyförvärv i Linn Sömskar och Morten Eide Pedersen.

31-åriga Linn Sömskar har en lång framgångsrik karriär bakom sig med de största meriterna på sprint och rullskidor. Hon har många topplaceringar i sprintvärldscupen och har varit på pallen i teamsprint vid flera tillfällen. Linn är också flerfaldig världsmästare på rullskidor och vann förra sommaren Visma Ski Classics Challengerlopp, Alliansloppet i Trollhättan, på rullskidor.

Nu blir det full satsning på långlopp för Sömskar. Det blir intressant att se Linn i Visma Ski Classics med hennes sprintegenskaper. Det är ju många sprintåkare före henne som lyckats när de satsat på långlopp.

– Det ska bli riktigt roligt att ta sig an den här utmaningen och att få mäta sig mot de bästa i världen i långlopp. Det känns tryggt att vara en del av Team Nordic Athlete, när jag ger mig in i en ny värld. Jag ser framemot vinterns tävlingar och hoppas på många dueller på upploppen, säger Linn i ett pressmeddelande från Team Nordic Athlete.

Linn Sömskar i IFK Umeås färger. Nu blir det internationell satsning på långlopp för Linn. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.Linn Sömskar i IFK Umeås färger. Nu blir det internationell satsning på långlopp för Linn. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

32-årige Morten Eide Pedersen är en av de större profilerna i Visma Ski Classics. I vintras vann han bergspristävlingen och han har tagit många topplaceringar i genom åren där tre segrar i Jizerska Padesatka (2015, 2017, 2018) sticker ut.

– För mig är det ett steg framåt att få kaptensrollen för laget. Det är förmodligen ett tecken på att man börjar bli äldre och fått tillräckligt med rutin och erfarenhet genom åren. Det kommer att vara motiverande och spännande att få in yngre och mycket motiverade skidåkare som Viktor Mäenpää. Han har höga ambitioner och vill ta sig vidare. Jag hoppas att jag kan lära honom och de andra killarna något från min träning och min erfarenhet, säger Morten.

Morten Eide Pedersen blir kapten i i nya Team Nordic Athlete. FOTO: Team Nordic Athlete.Morten Eide Pedersen blir kapten i i nya Team Nordic Athlete. FOTO: Team Nordic Athlete.

– Med det här laget kommer vi att ge Team Ragde Eiendom, Team Koteng och Lager 157 Ski Team en kamp om topplaceringarna i lagtävlingen. Mitt eget huvudmål är den gula championvästen och seger i Vasaloppet, Marcialonga och Birken, fortsätter Eide Pedersen

Team Nordic Athlete drivs och koordineras av teamchefen Kim Mäenpää, valla-/servicechef Mats Mäenpää och sportchef Espen Traeldal. – Vi ser fram emot kommande säsong och det är väldigt motiverande att få vara en del av detta team säger Kim Mäenpää.

Det nya teamet har i dag klart med en damåkare och fem herråkare. Från Team Mäenpää kommer de fyra finska åkarna Niko Koskela, Viktor Mäenpää, Hans Mäenpää och Hannes Mäenpää.

– Vår målsättning är att kunna presentera ett namnstarkt Team inför premiärsäsongen. Vi för ännu förhandlingar med ytterligare en dam- och  en herråkare, säger sportchefen Espen Traeldal.

– Målet för säsongen är att vara med och tävla om den gula västen och minst 6-8 pallplaceringar, avslutar Kim Mäenpää.

 

Senaste nyheterna

Större delen av Lager 157 Ski Team inför stundande säsong: Britta Johansson Norgren, Andreas Holmberg, Emil Persson, Anton Karlsson, Marcus Johansson, Elin Mohlin och teamchefen Anton Järnberg. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Lager 157 Ski Team är starkare än i fjol

Visma Ski Classics fortsätter att presentera teamen för säsong XI av Pro touren. Idag är det dags för det mest meriterade svenska laget, Lager 157 Ski Team. I fjol var laget tvåa i lagtävlingen bakom...