Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Ola Ravald är klar som ny tekniktränare för skidskyttelandslaget. FOTO: Svenska skidskytteförbundet.
Ola Ravald är klar som ny tekniktränare för skidskyttelandslaget. FOTO: Svenska skidskytteförbundet.

Ola Ravald ny tekniktränare för skidskyttelandslaget

Sportchefen Anna-Maria Uusitalo presenterar nu den sista pusselbiten i teamet kring skidskyttelandslaget. Ola Ravald, som betraktas som en av världens främsta skidtekniktränare, blir en välkommen förstärkning.
– Nu är jag riktigt nöjd, kommenterar Anna-Maria Uusitalo. Jag känner Ola väl sedan tidigare och jag vet att han är den absolut bäste inom sitt område. Dessutom gör hans personliga egenskaper att han passar väldigt väl in i tränarteamet som vi har på plats här vid Svenskt skidskyttes elitcenter i Östersund.

Ola Ravalds uppdrag blir att jobba direkt med de aktiva för att hjälpa dem att utveckla sin skidteknik. Först och främst ligger fokus på att uppnå en bättre åkekonomi, vilket innebär att man genom att åka tekniskt bättre därmed blir mer effektiv. Men även förmågan att åka tekniskt riktigt i hög fart som exempelvis vid en spurtsituation blir allt viktigare inom dagens skidskytte.

– Alla åkare har små eller stora saker som de kan jobba med, enligt Ola. Vi kommer ligga nära forskningen inom det här området och ambitionen är att Sverige ska ta ledningen inom den tekniska utvecklingen.

Det faktum att skidskytten kör med ett vapen på ryggen ställer speciella krav på åktekniken, vilket det genomförs en del forskning kring på Vintersportcentrum i Östersund, allt för att kunna analysera och värdera individuella justeringar och förmågor till anpassning.

Ola Ravald jobbar idag som skidtränare på Jämtlands Gymnasium, vilket han kommer att fortsätta med parallellt med arbetet på Skidskytteförbundet. Skidteknikarbetet med skidskyttelandslaget kommer i huvudsak att bedrivas på plats i Östersund, kopplat till den dagliga träningen.

– Med Ola på plats i Östersund så kan vi bedriva teknikutvecklingen i den dagliga träningen, vilket jag ser stora fördelar med, berättar Anna-Maria. Därför kan vi fokusera på annat när vi är samlade på träningsläger. Det är så många detaljer som är avgörande i skidskytte att det är viktigt att kunna arbeta effektivt och välorganiserat med alla delar.

Anna-Maria Uusitalo gläds åt att ha gjort klart med Ola Rawald som tekniktränare. FOTO: Svenska skidskytteförbundet.Anna-Maria Uusitalo gläds åt att ha gjort klart med Ola Rawald som tekniktränare. FOTO: Svenska skidskytteförbundet.

Ola är redan igång med arbetet som startar med att observera åkarna vid intervallpass på rullband på Vintersportcentrum för att med hjälp av bland annat videoanalys se hur åkarna rör sig, utan vapnet på ryggen.

– Jag vill börja från början med att observera rörelsemönstret för att se var styrkor och svagheter finns. Utifrån det styr vi sedan utvecklingsarbetet och ger åkaren förslag på justeringar som kan handla om teknik och styrka, såväl som rörlighet. Här kommer jag att jobba nära tillsammans med lagets fysioterapeut Marcus Bystedt.

I spelaren nedan finns en längre videointervju med både Ola och Anna-Maria:

Siste nyheter

Nu är åter 16-17 januari datumen som gäller för vinterns världscup i Ulricehamn. Bilden från 2017 när man arrangerade för första gången. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Nytt datum för World Cup i Ulricehamn

Till vintern väntas en sprinthelg när världscupen kommer till Lassalyckan och Ulricehamn. Nu har tävlingarna återgått till sitt ursprungliga datum, 16–17 januari 2021, för att inte krocka med SM-veck...
Det blir individuell start på rullskid-SM i Lidköping den 9 augusti. FOTO: Lidköpings VSK.

Individuell start på rullskid-SM i Lidköping

Efter önskemål från arrangerande Lidköpings VSK så har Svenska skidförbundets arbetsgrupp för rullskidor beslutat att ändra SM-tävlingen i Lidköping 9 augusti från masstart till individuell start.