Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Clara Henry och Johanna Ojala blir programledare för Hemmavasan Live 15 augusti i Vasaloppet.TV. FOTO: Morgan Norman (Clara Henry). Vasaloppet (Johanna Ojala).

Clara Henry och Johanna Ojala blir programledare för Hemmavasan Live 15 augusti i Vasaloppet.TV. FOTO: Morgan Norman (Clara Henry). Vasaloppet (Johanna Ojala).

Ojala och Henry blir programledare för Hemmavasan Live

Nära 9 000 deltagare är redan anmälda till något av loppen i Hemmavasan 2020 som i år ersätter Vasaloppets sommarvecka.
Med start 09.00 lördag 15 augusti bjuder Vasaloppet.TV på en hel dags direktsändning med rapporter och inslag från deltagarnas prestationer runt om i landet i Hemmavasan Live, där det nu är klart att Johanna Ojala och Clara Henry blir programledare.

Lördag 15 augusti är Hemmavasan Live startskottet för Hemmavasan, arrangemanget där deltagare kan cykla och springa Vasaloppet i den digitala Vasaloppsarenan under valfri dag och tid 15–22 augusti.

Utgångspunkten blir en studio vid Vasaloppsmålet där alltså Johanna Ojala, skidexpert i SVT:s Vinterstudion sedan 2013, årets sport-tv-profil 2016 och SVT:s åkande profil i Vasaloppet med Britta Zackari 2018 – tillsammans med Clara Henry – komikern, programledaren, tidigare videobloggaren och SVT:s åkande profil i Vasaloppet med Mattias Svahn 2020, guidar tittarna genom dagen tillsammans med en rad inbjudna gäster.

– Det här ska bli så kul och är verkligen något jag ser fram emot att få göra tillsammans med Clara! Ladda energidepåerna och bli med på Hemmavasan. Cykla eller spring och rapportera in hur det går för dig eller ditt gäng. Vi ses den 15 augusti på Hemmavasan Live på Vasaloppet.TV, säger Johanna Ojala.

– Att få leda Hemmavasan Live tillsammans med Johanna kommer bli fantastiskt kul. Jag älskar att Vasaloppet pågår året runt och engagerar från norr till söder. Är dessutom mäkta imponerad av alla som tar sig an utmaningen att cykla eller springa Vasaloppet. Lördag 15 augusti kommer bli en riktig fest, säger Clara Henry.

Hemmavasan Live sänds direkt i Vasaloppets egen playtjänst Vasaloppet.TV och är helt kostnadsfri. Här kan nära och kära följa deltagarnas framfart i deras olika lopp runt om i Sverige och världen. Flera flygande reportrar kommer att finnas på plats ute i landet för att prata och peppa deltagarna i deras olika satsningar. Bland annat tidigare alpinåkarna Maria Pietilä Holmner och Hans Olsson i Åre, systrarna Sanna och Jenny Kallur i Falun, mtb-proffset Emil Lindgren i Alingsås och Anders Ekh, tidigare professionell landsvägscyklist i Göteborg.

Deltagarna i Hemmavasan kommer även ha möjlighet att bli uppringda under sitt lopp och få lite extra support och stöttning på vägen. Dessutom kommer det bjudas på spännande fakta och kuriosa från Vasaloppets långa historia och många intressanta gäster. I studion i Mora får Johanna Ojala och Clara Henry bland annat besök av cykelprofilen Roberto Vacchi och ultralöpningsexperten Johnny Hällneby. Även kranskullan och kransmasen, historieexperten Anders Romson, tidigare Vasaloppssegraren Daniel Tynell och innehavaren av rekordtiden i Ultravasan 90 Jonas Buud (5.45.08) kommer att dyka upp i sändningen.

– Vi vill bjuda våra deltagare och tittare på en heldag med inspiration, pepp och goda råd. Förutom våra fantastiska reportrar ute i landet som kommer att möta deltagare på plats kommer vi även att ringa upp deltagare för att hjälpa och peppa dem hela vägen in i mål även i den digitala Vasaloppsarenan, säger Simon Gromer, digital producent för Hemmavasan Live. 

Hålltider och mer detaljer för Hemmavasan Live presenteras i augusti på www.vasaloppet.se

Anmäl dig och läs mer om Hemmavasan 2020 på www.vasaloppet.se/hemmavasan/

Fakta Vasaloppet.TV
Vasaloppet.TV lanserades av Vasaloppet, i samarbete med IBM, till vinterveckan 2018. Här kan du följa och ta del av allt som rör Vasaloppet, sommar som vinter, med historiska klipp, tränings- och kosttips och självklart direktsändningar under arrangemangen. www.vasaloppet.tv

Hemmavasan 15–22 augusti 2020

Hemmavasan Cykel 90 (cykla 94 km)
Hemmavasan Cykel 45 (cykla 45 km)
Hemmavasan Cykel 30 (cykla 32 km)
Hemmavasan Cykel 10 (cykla 10 km)
Hemmavasan Ultra 90 (gå, lunka, spring 90 km)
Hemmavasan Ultra 45 (gå, lunka, spring 45 km)
Hemmavasan Trail 30 (gå, lunka, spring 30 km)
Hemmavasan Trail 10 (gå, lunka, spring 10 km)

Senaste nyheterna

Frida Karlsson slog Therese Johaug på sista världscuploppet förra vintern. Gör hon det i det första den här vintern? FOTO: Tomi Hänninen/Bildbyrån.

Startlistor Ruka lördag 10/15 km klassisk stil

I morgon lördag fortsätter minitouren i Ruka med tävlingar i klassisk stil med individuell start. Första start för damernas 10 km är 09.40 och för herrarnas 15 km 12.45. I damklassen startar Frida Ka...
Johan Häggström blev tionde man på sprint i Ruka. FOTO: Tomi Hänninen/Bildbyrån.

Norsk herrtrippel – Häggström nära finalplats

På samma sätt som de svenska åkarna dominerade på damsidan, gjorde Norge på herrsidan. Överraskande var dock att Erik Valnes besegrade Johannes Hösflot Kläbo och tog sin första världscupseger. Joh...
Maja Dahlqvist, Linn Svahn och Jonna Sundling jublar efter den svenska uppvisningen i Ruka. FOTO: Tomi Hänninen/Bildbyrån.

Svahn, Dahlqvist och Sundling dominerade stort

De svenska sprintdamerna gjorde ingen besviken vid världscupsprinten i Ruka, Finland på fredagen. Linn Svahn vann finalen i suverän stil före Maja Dahlqvist och Jonna Sundling långt före norskorna Lo...