Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Märta Rosenberg från Duved tilldelas årets Charlotte Kalla-stipendium.

Märta Rosenberg från Duved tilldelas årets Charlotte Kalla-stipendium.

Årets Charlotte Kalla-stipendium till Märta Rosenberg

Märta Rosenberg är 18-åringen från Duved i Jämtland som i vintras blev bästa svensk på Ungdoms OS i Lausanne där hon tog guld i 5 kilometer klassiskt, silver i skicross och brons i sprint. Nu får hon Charlotte Kalla-stipendiet.
Charlotte Kalla har följt Märta och imponerats av hennes jämna och höga nivå.
  Märtas insatser under Ungdoms OS i Lausanne gjorde starka intryck på mig och Märtas glädje till skidåkningen kan ta henne långt, säger Charlotte.

Märta Rosenberg är född och uppvuxen i Duved med drygt 600 invånare och har varvat längd- och alpinåkning hela sin uppväxt. Duveds IF är en liten klubb men kommer nästa säsong ha fem juniorer på startlinjen.

– Jag trivs väldigt bra med att bo här och jag kan ha en varierande träning och fritid både sommar och vinter, det är ett toppenställe, berättar hon.

Pandemins utbrott gjorde att Junior SM i Åsarna i våras fick avbrytas efter första tävlingsdagen men där hann Märta ta guld på 15 kilometer klassiskt. Märtas motivation är på topp även om kommande säsong kan komma att påverkas

– När vi väl får börja tävla igen så kommer det vara extra roligt, säger hon.

Till hösten börjar hon tredje året på det fyraåriga skidgymnasiet i Åre och siktet är inställt främst på JVM i Polen där hon hoppas kunna toppa sin sjätteplacering från förra året JVM i tyska Oberwiesentahl. Märta var även en av åkarna i laget som bidrog till att Sverige tog brons i damstafetten.

– Jag försöker skapa en bra balans och inte fokusera allt för mycket på prestationerna. Man måste vara medveten om att formen kan svänga, det får ta den tid det tar helt enkelt, berättar Märta.

Stipendiet på 15 000 kronor delas ut av Pajala Kommun och Charlotte Kalla för tredje året och är en hyllning till Charlotte efter prestationerna i OS PyongChang 2018. Stipendiet riktar sig till ungdomar i åldrarna 16-20 i Norrlands glesbygd där förutsättningarna för elitsatsningar är tuffare. Charlotte och juryn önskar Märta stort lycka till och tackar för årets ansökningar.

Senaste nyheterna

Frida Karlsson slog Therese Johaug på sista världscuploppet förra vintern. Gör hon det i det första den här vintern? FOTO: Tomi Hänninen/Bildbyrån.

Startlistor Ruka lördag 10/15 km klassisk stil

I morgon lördag fortsätter minitouren i Ruka med tävlingar i klassisk stil med individuell start. Första start för damernas 10 km är 09.40 och för herrarnas 15 km 12.45. I damklassen startar Frida Ka...
Johan Häggström blev tionde man på sprint i Ruka. FOTO: Tomi Hänninen/Bildbyrån.

Norsk herrtrippel – Häggström nära finalplats

På samma sätt som de svenska åkarna dominerade på damsidan, gjorde Norge på herrsidan. Överraskande var dock att Erik Valnes besegrade Johannes Hösflot Kläbo och tog sin första världscupseger. Joh...
Maja Dahlqvist, Linn Svahn och Jonna Sundling jublar efter den svenska uppvisningen i Ruka. FOTO: Tomi Hänninen/Bildbyrån.

Svahn, Dahlqvist och Sundling dominerade stort

De svenska sprintdamerna gjorde ingen besviken vid världscupsprinten i Ruka, Finland på fredagen. Linn Svahn vann finalen i suverän stil före Maja Dahlqvist och Jonna Sundling långt före norskorna Lo...