Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Ebba Andersson pustar ut på toppen av Hallstaberget. FOTO: Sockertoppen IF.
Ebba Andersson pustar ut på toppen av Hallstaberget. FOTO: Sockertoppen IF.

Ebba Andersson satte nytt tävlingsrekord uppför Hallstaberget

I loppet “Från Botten till Sockertoppen” som följer banan för den mytomspunna och nu i media omdiskuterade konditionsutmaningen Hallstatestet segrade Ebba Andersson i damklassen på den nya tävlingsrekordtiden 9:01.0.
De tidigare bästa officiella tävlingstiden för damer var 10.05 (Anna Hedström, I21 IF, 2019), en tid som passerades även av Sofia Henriksson, Piteå Elit, på 9.26.0.

– Jag är nöjd med min insats. Det var ett tag sen jag sprang här men jag tycker att lyckades hålla jämna steg. Det var en av mina bättre tider och någon gång i framtiden kommer jag lyckas sätta nytt personligt rekord även på tävling här, säger Ebba Andersson.

I herrklassen segrade tidigare skidskytten Fredrik Lindström på 8:47.7, drygt 20 sekunder från tävlingsrekordtiden för herrar på 8.23 (Johannes Andersson, Andrarums IF, 2019).

– Det här var den bästa tiden jag nånsin sprungit på så det måste jag vara nöjd med. Det är en tuff utmaning, oavsett hur tränad man är, och även om jag känner igen banan från skidgymnasiet så blev jag ändå överraskad över hur tufft det blir mot slutet, säger Fredrik.

Läkarstudenten och exskidskytten Fredrik håller fortfarande formen. FOTO: Sockertoppen IF.Läkarstudenten och exskidskytten Fredrik håller fortfarande formen. FOTO: Sockertoppen IF.

Tredje loppet och nytt anmälningsrekord
Från Botten till Sockertoppen arrangeras av Sockertoppen IF och gick i år för tredje året i rad. Sockertoppen IF grundades av längdskidåkaren Robin Bryntesson. Tävlingen har vuxit varje år och i år noterades nytt anmälningsrekord med 137 anmälda och nästan exakt jämn fördelning mellan kvinnor/flickor och män/pojkar. Bland de som tog sig upp Hallstatests bana återfanns bland annat Fredrik Lindströms skidskyttekollega Helena Ekholm.

Både Ebba och Fredrik, som är vana att ta sig an fysiska utmaningar, ser ett stort värde av att tävlingen utvecklats och välkomnar alla till Hallsta.

– Jag tycker att det här är ett jättebra initiativ, och hur de lyckats få till de i de här tiderna, det blev jag väldigt imponerad över. Som alltid finns det ett stort engagemang när Robin drar igång någonting. Det här är något som bidrar till mycket glädje och även om det är jobbigt så är det ändå med blandad förtjusning som man tar sig an backen, säger Ebba Andersson om tävlingen.

Ebba nära målet. FOTO: Sockertoppen IF.Ebba nära målet. FOTO: Sockertoppen IF.

– Det är roligt att det blivit en tävling av det, jag blev direkt sugen på att anmäla mig när jag såg det. Om man bara anpassar farten så kan alla fixa det här. All heder åt Robin och gänget som styr upp det, säger Fredrik Lindström efter målgång, avslutar Fredrik Lindström.

Tävlingen anpassades efter rådande omständigheter och genomfördes över åtta startgrupper från klockan 9.00 till 16.00.

Om Sockertoppen IF
Sockertoppen IFs mål är att sprida kunskap om diabetes och samtidigt verka för att barn, ungdomar och vuxna med eller utan sjukdomen hittar glädje i ett aktivt liv. Styrkan är att föreningen finns över hela Sverige. Varje år arrangeras läger för barn och unga med diabetes typ 1 men även flera andra tränings- och tävlingsaktiviteter. Läs mer på www.sockertoppenif.se

Pallen Från Botten till Sockertoppen

Damer

1.       Ebba Andersson, Piteå Elit, 9.01.0
2.       Sofia Henriksson, Piteå Elit, 9.26.2
3.       Tilda Johansson, Skorped SK, 10.04.2

Topp tre I damklassen strax efter start. FOTO: Sockertoppen IF.Topp tre I damklassen strax efter start. FOTO: Sockertoppen IF.

Herrar

1.       Fredrik Lindström, Anundsjö IF, 8.47.7
2.       Emil Gyllroth, Hägglunds Ski Team, 9.02.0
3.       Niklas Johansson, Bjärtrå, 10.00.4

Komplett resultatlista finns här.

 

Siste nyheter

pod_novak

Podcast med Max Novak

I senaste avsnittet av Visma Ski Classics podcast, Livigno2Levi, intervjuas Max Novak, Team Ramudden. Max vann Visma Ski Classics ungdomstävling förra vintern. Podden finns på Spotify och där du hitta...