Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Niklas Henriksson och Klas Nilsson från Team Igne stakar på under ett träningsläger vid Galtis i Arjeplog tidigare i somras. FOTO: Kåre Larsson.

Niklas Henriksson och Klas Nilsson från Team Igne stakar på under ett träningsläger vid Galtis i Arjeplog tidigare i somras. FOTO: Kåre Larsson.

Team Igne tränar hårdare än någonsin - med inspiration från Pichler

Långlopptslaget Team Igne satsar hårdare än någonsin.
– Vi tränar både mer tid och tuffare pass i sommar än tidigare. Vi har nu också möjlighet att satsa mer eller mindre heltid tack vare vår sponsor Igne, berättar Klas Nilsson som blev fin femma på Vasaloppet i vintras.
34-årige Klas tar nu också hjälp av Wolfgang Pichler som tränare.

Klas har tävlat internationellt i Visma Ski Classics sedan 2012 men den riktigt tuffa satsningen startade först för några år sedan. Han har alltid varit en offensiv åkare som synts långt fram i klungan i början av loppen men orken räckte tidigare inte hela vägen till mål.

De senaste säsongerna har det börjat se annorlunda ut. 2019 blev han 15:e på Kaiser Maximilan Lauf och sedan elva på Marcialonga. Han två bästa placeringar så långt.

I vintras slutade han 15:e på Marcialonga och sedan kom den stora framgången med femteplatsen på Vasaloppet där han var bäste icke norrman.

En glad Klas efter femteplatsen på Vasaloppet i vintras. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.En glad Klas efter femteplatsen på Vasaloppet i vintras. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Det är advokatbyrån Igne med en av ägarna Mathias Blomberg som genom sitt sponsorstöd gjort att åkarna i teamet de senaste åren kunnat satsa mer proffesionellt.

Inför kommande säsong tar killarna i laget satsningen ytterligare ett steg.

För Klas handlar det om snudd på en heltidsatsning. Han har tidigare varit ägare till sportbutiken Northsport och det har förstås tagit mycket av hans tid.

– Nu har jag sålt 90 procent av företaget och kan fokusera mer på träningen, berättar Klas.

Hans teamkompisar Johan Lövgren och Niklas Henriksson, båda 29 år, gjorde också sina bästa placeringar på Vasaloppet i vintras när de blev 15:e och 19:e. De kommer också kunna satsa mer eller mindre heltid en stor del av året.

Teamet har redan haft två träningsläger och i mitten på augusti är det dags för det tredje.

– Vi har tränat tuffare än någonsin på lägren i sommar, konstaterar Klas.

Under förra säsongen hade teamet trefaldige Vasaloppsvinnaren Jörgen Brink som teamchef. Nu är inte Jörgen kvar längre.

– Vi trivdes bra tillsammans med Jörgen men nu har han valt att vara mer hemma med sin familj och satsa på sin egen verksamhet med läger och träningsrådgivning. Men vi fortsätter med samma filosofi i träningen men ökar på lite mer. Det blir fler intervallpass varje vecka och vi kör lite färre långa stakpass än tidigare för att orka de extra hårda passen bättre, berättar Klas och fortsätter;

– Jag har nu Wolfgang Pichler som tränare och på våra läger tränar alla i teamet enligt hans upplägg.

Störst fokus kommer teamet ha på Marcialonga och Vasaloppet.

– Vi kommer försöka ha god form i januari med huvudfokus på Marcialonga. Sedan lägger vi in en träningsperiod och laddar om för Vasaloppet, säger Klas.

Trots att han själv är 34 år ser han att det fortsatt finns goda möjligheter till utveckling.

– Femteplatsen på Vasaloppet inspirerar att träna mer och satsa hårdare. Jag har åkt skidor i många år men egentligen har jag inte satsat så hårt så länge, så jag tror att jag fortsatt kan ta kliv, avslutar Klas.

Senaste nyheterna

Större delen av Lager 157 Ski Team inför stundande säsong: Britta Johansson Norgren, Andreas Holmberg, Emil Persson, Anton Karlsson, Marcus Johansson, Elin Mohlin och teamchefen Anton Järnberg. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Lager 157 Ski Team är starkare än i fjol

Visma Ski Classics fortsätter att presentera teamen för säsong XI av Pro touren. Idag är det dags för det mest meriterade svenska laget, Lager 157 Ski Team. I fjol var laget tvåa i lagtävlingen bakom...