Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Linn Svahn är på plats med landslaget i Torsby och förbereder sig för VM-vintern. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Linn Svahn är på plats med landslaget i Torsby och förbereder sig för VM-vintern. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Linn Svahn vet vad som krävs för att lyckas på VM

Linn Svahn slog längdskidvärlden med storm förra vintern.
Några dagar före sin 20-årdag tog hon sin första världscupsseger på sprinten i Davos och när säsongen hastigt tog slut i början på mars hade hon vunnit ytterligare två segrar och stod som totalsegrare i sprintvärldscupen.
Nu förbereder sig Linn för sin andra seniorsäsong och VM i Oberstdorf, Tyskland.
– Det är ju mot VM fokuset ligger. Jag är ganska bra på att sätta upp de krav som krävs för att jag ska kunna prestera på en specifik tävling, berättar Linn för Längd.se.

Linn Svahn visade på Sverigepremiären i Gällivare i november att hon skulle bli att räkna med direkt i sin första seniorsäsong. Någon plats till världscuppremiären i Ruka fick hon inte men två veckor senare så stod hon på startlinjen på sprinten i Davos.

Själv hade hon ett tydligt mål. Att vinna en världscuptävling. Det målet kunde hon bocka av när hon spurtat till seger före Maiken Caspersen Falla i just Davos. Linn visade ingen respekt för mer rutinerat motstånd.

Sedan fick vi alla följa en ny stark profil i svensk längdåkning över vintern. Vi fick se Linn vinna, ramla, förlora och vinna igen. Vi fick se en åkare som visade känslor; glada, arga men hela tiden ärliga.

Vi lär få se samma känslor från Östersunds SK-åkaren även kommande vinter.

– Ja, det är min personlighet. Det där kan nog synas lite även när jag inte tävlar på skidor också, Det är jag är och det är lite så det får vara. Jag tänker inte börja rucka på den jag är, berättar 20-åringen.

Vi träffade Linn i samband med landslagets pågående läger i Torsby och kollade av läget med förra vinterns stora utropstecken på sprintscenen.

Hur är statusen med dig så här mitt i sommaren?
– Jag skulle säga att jag är i ruta, men att jag är väldigt dålig just nu.

Är det formen som är dålig?
– Ja, formen är dålig, men det får den vara.

Är det för att du tränar väldigt mycket?
– Ja!

Då kanske det är bra då?
– Jag är i ruta men jag skulle inte säga att jag är imponerande nu, förklarar Linn på sitt eget lite kluriga sätt.

Ingår det i planen att det ska vara så här nu?
– Om man är skidåkare så tränar man ganska mycket och det är ju bara säsong några månader om året. Ska man vara i form hela året om, då tror jag det är svårt att vara i jättebra form när man väl vill vara det.

– Så det går helt enligt plan och jag är inte stressad över att jag inte är… I den formen jag har nu så skulle jag inte vinna en världscup. Så är det ju. Men jag behöver ju inte ens försöka göra det nu, det är ganska skönt.

Har du hållit dig frisk och skadefri i sommar?
– Jepp!

Om vi backar till vintern och den14 december. Hur var den dagen?
– Då var vi i Davos och jag vann min första världscup. Det var något nytt, det var det. Det var en fin dag.

Hade du sett dagen framför dig innan?
– Ja, jag hade ju planerat för det. Eller, jag hade som mål att vinna en världscup. Jag kanske inte tänkte att det specifikt skulle hända just i Davos, men när jag fick möjligheten att åka där tänkte jag: ”nu får vi köra för det”.

Att Linn Svahn är en tjej med bra självförtroende är uppenbart. Det har väl ingen kunnat missa. Den tidiga segern gav förstås självförtroendet ytterligare en boost.

Vad gav det dig att ta den där segern?
– Det är alltid något väldigt häftigt med att nå sina mål. Att sätta upp ett mål, göra en plan, genomföra den och lyckas ger en trygghet och gör att man har något att falla tillbaka på. Jag vet att arbetet jag gör håller hög nivå. Det är en bekräftelse i det.

– Det är också väldigt häftigt att checka av sina mål tidigt på en säsong. Då gällde det att hitta något nytt att sträva mot. Jag måste alltid ha något som: ”dit vill jag” och ”hur ska jag göra för att ta mig dit”. Så måste jag ha det för att utvecklas och för att fungera.

– Efter Davos fick jag rikta om fokus mot något nytt och det tycker jag att jag gjorde väldigt bra.

Det gjorde verkligen Linn. Det blev två individuella segrar till, i Dresden och Falun. I Dresden vann hon också teamsprinten tillsammans med Maja Dahlqvist. Totalsegern i sprintvärldscupen tog hon närmast före Jonna Sundling och slovenskan Anamarija Lampic.

Hur ser planerna ut nu?
– Jag har satt upp nya mål för vad som komma skall. Jag var tidigt klar över vad jag behöver göra för att nå dit. Jag har gjort väldigt mycket bra fram till idag och det mycket bra saker jag kan göra fortsatt innan vi går in i tävlingssäsongen.

– Det är ju en VM-säsong. Jag ska ju inte ljuga om att det är där fokuset ligger.

Att Linn vill stå högst upp på pallen på VM behöver vi inte fråga om. Men resultat på tävlingar är inte det hon har i huvudet så här med flera månader kvar till vintern.

– Under sommaren och hösten när man förbereder sig så är jag väldigt frånkopplad från specifika resultatmål. Att jag skulle vinna en världscup var inget jag tänkte på dagligen under träningssäsongen förra året. VM är inget jag tänker på under dagarna när jag tränar nu heller. Det är det verkligen inte. Mitt fokus ligger alltid på vad ska jag göra idag för att ta ett kliv framåt. Jag vet också vilka kliv jag måste ta. Fokus är sakerna jag vill utveckla och det sammanspelar med mina mål jag har.

– Jag är ganska bra på att sätta upp de krav som krävs för att jag ska kunna prestera på en specifik tävling eller under en säsong.

– Jag är noga med att det är under förberedelserna jobbet görs. Det är där jag sätter nivån.

Linn har Ola Rawald som tränare. Ola som under sommaren presenterades som ny tekniktränare för skidskyttelandslaget har ändå kvar sitt uppdrag som tränare för Svahn.

– Vi är ett starkt team där hemma i Östersund, säger Linn.

Hur tät kontakt har ni?
– Jag skulle säga att vi har väldigt tät kontakt. Vi bollar väldigt mycket tankar och idéer med varandra och har ett bra samarbete. Jag är väldigt tacksam över det.

Vad är Olas styrka som tränare?
– Ola är så oerhört smart. Det är få människor som är så smarta och nyanserad som Ola är. Både hur han reflekterar kring träning och all erfarenhet han sitter på. Men också bara att vi kan… Jag tycker och tänker väldigt mycket själv och är väldigt drivande i min egen träning så jag styr väldigt mycket, men att då kunna samspela det med Ola som kan bredda mina idéer ibland är bra. Han väldigt duktig på det, säger Linn och fortsätter;

– Han kan nöta in i mig att jag måste ta konsekvenserna för mina handlingar… Jag ska göra jobbet men jobbet handlar också om att göra det så bra som möjligt hela tiden.

 

Senaste nyheterna

Lina Korsgren på väg mot soloseger i Toblach-Cortina i söndags. Kommande söndag står hon på startlinjen med Visma Ski Classics gula ledarväst när det är dags för Marcialonga. FOTO: Björn Reichert/Nordic Focus.

Korsgren är nervös inför Marcialonga

Lina Korsgren, Team Ramudden, har startat säsong Visma Ski Classics säsong XI med en andraplats och en seger. På söndag står hon på startlinjen för Marcialonga med den gula ledarvästen. Det är en lit...
Här har vi åkarna som representerar Sverige på JVM i Finland 8-14 februari. FOTO: Svenska skidförbundet.

Sveriges trupp till junior-VM i Finland

Efter fina uttagningstävlingar i Järpen och Åsarna har nu Svenska Skidförbundet tagit ut lagen som ska representera Sverige på junior-VM i Vuokatti, Finland 8-14 februari 2021. Truppen består av sex ...