Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Zebastian Modin är tillsammans med fotbollsstjärnan Lionel Messi med och lyfter fram världens mest avancerade hjälpmedel för blinda och synskadade. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.
Zebastian Modin är tillsammans med fotbollsstjärnan Lionel Messi med och lyfter fram världens mest avancerade hjälpmedel för blinda och synskadade. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Vad har Lionel Messi och Zebastian Modin gemensamt?

När techbolaget OrCam lanserar ett initiativ för att lyfta världens mest avancerade hjälpmedel för blinda och synskadade gör man det med fotbollsstjärnan Lionel Messi och den svenska skidtalangen Zebastian Modin i spetsen.
Profilerna kommer framöver vara del i företagets mission att genom artificiell vision och artificiell intelligens hjälpa personer med synnedsättning - något som berör över 350 miljoner människor världen över.

Det israeliska företaget OrCam utvecklar bärbara hjälpmedel som med hjälp av artificiell intelligens och avancerad kamerateknik hjälper blinda och synskadade. Innovationen kommer efter många års ledande forskning inom datavetenskap, i synnerhet artificiell vision och AI.

– Vi vill stärka människor med svåra synskador och lässvårigheter, exempelvis på grund av dyslexi, - och hjälpa dem att studera, arbeta och leva ett självständigt liv. Genom att driva innovationen framåt inom artificiell vision bidrar OrCam till ökad livskvalitet för våra användare, säger Fredrik Cornelius, nordisk säljchef OrCam.

OrCam driver just nu en global kampanj med fotbollsstjärnan Lionel Messi som frontfigur. I Sverige, där över 100 000 personer lever med en synnedsättning, görs en satsning tillsammans med paraidrottaren och skidåkaren Zebastian Modin från Östersund. Ambitionen är att öka kännedomen om företaget och dess produkter för att kunna hjälpa fler personer med synnedsättning i både vardagen och arbetslivet. Personer med synnedsättning har rätt till hjälpmedel och stöd från Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan, men än så länge erbjuds inte tekniken överallt.

– Zebastian är Sveriges bästa Paralympiska skidåkare och en viktig röst för att fler ska förstå vilken positiv inverkan den här tekniken kan ha på individen - och hur viktigt det är att fler får möjlighet att ta del av den, fortsätter Fredrik Cornelius, nordisk säljchef OrCam.

Zebastian blev blind på sitt vänstra öga när han var sex år gammal. Några år senare tappade han det mesta av sin syn på höger öga. Det har inte stoppat honom från att bli en av Sveriges mest framgångsrika paralympier, med tre silvermedaljer i Paralympics och två VM-guld som främsta meriter.

– Det är helt fantastiskt hur väl OrCam fungerar. Bara sådant som att kunna läsa post och en annan analog text via en kamera visar hur tekniken utvecklas, och vilka möjligheter det ger. Därför är jag glad att vara en av de första användarna av MyEye och att vara en del av detta initiativ som kan hjälpa så många, säger Zebastian Modin.

Zebastian använder OrCam MyEye 2.0 - ett av världens mest avancerade hjälpmedel för blinda och synskadade. Dess kamera uppfattar texter, skyltar, sedlar, ansikten, streckkoder och varor. Enheten fästs på ett par vanliga glasögon och kommunicerar i realtid med användaren genom en liten högtalare vid örat. Den kräver ingen internetuppkoppling utan fungerar oavsett var användaren befinner sig - och blir en oumbärlig länk till ett liv som mer liknar det normala. MyEye 2.0 var även med på den amerikanska tidningens Time’s lista över de 100 bästa uppfinningarna 2019.

Siste nyheter

Svenska landslagets vallachef Petter Myhlback börjar bli tveksam till om någon testapparat för att kolla fluor på skidorna blir klar till kommande säsong. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Blir det verkligen något fluorförbud i vinter?

Fler och fler röster höjs för att internationella skidförbundet, FIS och internationella skidskytteförbundet, IBU, ska skjuta på fluorförbudet. Detta givetvis med tanke på att det ännu inte kunna visa...
Eirik Torbjørnsen från Birken och Bård Bakke från Salomon är glada över att de signerat ett samarbetsavtal fram till 2025. FOTO: Salomon.

Salomon och Birken blir samarbetspartners

Salomon och Birken har i dag signerat ett samarbetsavtal fram till 2025. Birken skifestival, som med Birkenbeinerrennet ingår i Visma Ski Classics, är en deltävlingarna i nya Grand Classics. – Vi är ...