Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Lasse ”Blixten” Jonsson från Sportmarket presenterade Starts nya fluorfria sortiment i Torsby häromveckan. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Lasse ”Blixten” Jonsson från Sportmarket presenterade Starts nya fluorfria sortiment i Torsby häromveckan. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Fluorfria vallor – Start

Häromveckan var Längd.se på plats vid Torsby skidtunnel när några vallamärken presenterade sina fluorfria produkter för säsongen 2020-2021.
Vi presenterar här kort vad respektive vallamärke har för sortiment och med en del kommentarer från deras representanter.
Vi börjar med finska Start som i Sverige representeras av Sportmarket.

På plats för att prata om Starts vallor i Torsby var Lasse ”Blixten” Jonsson från Sportmarket.

– Vi såg för ett par år sedan varåt det lutade och började utveckla en ny serie vallor. Fluoret fasades ut och man letade efter något nytt. Nu är det keramiska partiklar i små mängder som är tillsatt, berättar Lasse och fortsätter;

– I vissa förhållanden håller produkterna samma nivå som fluorcarbonprodukterna. Utmaningen är när det blir riktigt varmt och det är mycket smuts i snön.

Start presenterar sin nya fluorfira serie i två nivåer: RG Race Glider och RG Ultra Glider.

– Race-serien motsvarar tidigare midfloornivå. Färgerna Röd, violet, blå och grön gör att man känner igen sig från tidigare vallor från Start, berättar Lasse.

Lasse rekommenderar Base som en bra universal- och bra underlagsglider och att använda molybden för gammal smutsig snö, konstsnö och omvandlad snö. Vid torra och kalla förhållande kan det vara bra med grafit.

– Vi har också motsvarande i flytande produkter i Race-serien. Dock ej den gröna som är svår att göra flytande, informerar Lasse.

Ultra-serien motsvarar tidigare högflournivå och även här jobbar man på samma sätt med fyra grundglider i samma färger. 

– Det har gjorts mycket tester tillsammans med landslag med mycket bra resultat, speciellt med violett och blå. Även här finns vallorna i flytande form där man kan jobba med filtkloss eller naturkork, berättar Lasse.

– Sedan har vi geler som är intressant att toppa med på tävlingsnivå. Högst upp kan man också jobba med en toppningsspray som har ett brett användningsområde vid fuktiga förhållanden. Prestandan är många gånger som på fluournivå, avslutar Lasse.

Violett och blå från Starts nya Ultra Glider-serie.Violett och blå från Starts nya Ultra Glider-serie.

Senaste nyheterna

Frida Karlsson slog Therese Johaug på sista världscuploppet förra vintern. Gör hon det i det första den här vintern? FOTO: Tomi Hänninen/Bildbyrån.

Startlistor Ruka lördag 10/15 km klassisk stil

I morgon lördag fortsätter minitouren i Ruka med tävlingar i klassisk stil med individuell start. Första start för damernas 10 km är 09.40 och för herrarnas 15 km 12.45. I damklassen startar Frida Ka...
Johan Häggström blev tionde man på sprint i Ruka. FOTO: Tomi Hänninen/Bildbyrån.

Norsk herrtrippel – Häggström nära finalplats

På samma sätt som de svenska åkarna dominerade på damsidan, gjorde Norge på herrsidan. Överraskande var dock att Erik Valnes besegrade Johannes Hösflot Kläbo och tog sin första världscupseger. Joh...
Maja Dahlqvist, Linn Svahn och Jonna Sundling jublar efter den svenska uppvisningen i Ruka. FOTO: Tomi Hänninen/Bildbyrån.

Svahn, Dahlqvist och Sundling dominerade stort

De svenska sprintdamerna gjorde ingen besviken vid världscupsprinten i Ruka, Finland på fredagen. Linn Svahn vann finalen i suverän stil före Maja Dahlqvist och Jonna Sundling långt före norskorna Lo...